Svijet
ODBIO PRIJEDLOG O PREKIDU VATRE

Netanyahu ustraje na totalnoj pobjedi nad Hamasom
Objavljeno 7. veljače, 2024.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u srijedu je rekao da je totalna pobjeda u Gazi nadohvat ruke te je odbio najnoviju ponudu Hamasa o prekidu vatre kojim bi se osigurao povratak taoca koji se i dalje nalaze u opkoljenoj enklavi.

Netanyahu se ponovno obvezao uništiti palestinsku islamističku organizaciju, rekavši da nema druge za Izrael doli uništiti Hamas.

Hamas je predložio primirje u Gazi u trajanju od četiri i po mjeseci, tijekom kojih bi bili oslobođeni svi taoci, Izrael bi povukao svoje vojnike iz Pojasa Gaze, a postigao bi se i dogovor o okončanju rata.

Ponuda Hamasa predstavlja odgovor na raniji prijedlog američkih i izraelskih obavještajnih čelnika, koji su prošlog tjedna Hamasu dostavili katarski i egipatski posrednici.

Američki državni tajnik Antony Blinken je o ponudi raspravljao s Netanyahuom stigavši u Izrael nakon razgovora s vođama Katara i Egipta, koji su nastupili kao medijatori. Blinken se kasnije sastao s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u gradu Ramali na Zapadnoj obali.

Izrael je započeo svoju vojnu ofenzivu nakon što su militanti iz Gaze, kojom upravlja Hamas, upali na jug Izraela 7. listopada te ubili 1200 ljudi i oteli 253 talaca. Ministarstvo zdravstva u Gazi tvrdi da je najmanje 27.585 Palestinaca ubijeno, a tisuće drugih je zakopano ispod ruševina te se također smatraju poginulima. Dosad je došlo samo do jednog primirja, koje je trajalo tek tjedan dana krajem studenog.

Izrael je ranije rekao da neće povući svoje vojnike iz Gaze ni okončati rat sve dok Hamas ne bude uništen.

Međutim, izvori su kazali da je Hamas promijenio svoj dugotrajni zahtjev za okončanjem rata te sada predlaže da se to pitanje riješi pregovorima u budućnosti umjesto da bude uvjet za sporazum o prekidu vatre.

Izvor upućen u pregovore je rekao da Hamas u svojoj novoj ponudi nije tražio jamstvo za trajno primirje, ali je tražio da se dogovori svršetak rata prije puštanja svih talaca na slobodu. H

Možda ste propustili...

KIŠE I OLUJE U PAKISTANU:

Poginulo 50 osoba

JEZIČAC NA VAGI I U SLJEDEĆEM SAZIVU EUROPSKOG PARLAMENTA

Liberali ne žele s ECR-om

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SJEVER POJASA GAZE

Palestinski civili opet bježe iz svojih domova

2

DRŽAVNE AGENCIJE BIH PROVJERAVAJU POTENCIJALNO OPASNE TVRDNJE

U vojarni kod Mostara obučavali su se vehabije?

3

ZAKONODAVCI AMERIČKE DRŽAVE TENNESSEE ODLUČILI

Učitelji smiju nositi oružje