Magazin
RAD ZA OPĆE DOBRO: BSKS HRVATSKA - ZAŠTITA I SPAŠAVANJE GRAĐANA

Život nema cijenu, spašavanje života ne poznaje prepreke
Objavljeno 31. siječnja, 2024.
BESPILOTNI SUSTAVI U KRIZNIM SITUACIJAMA: U 2023. GODINI 18 INTERVENCIJA, VIŠE OD 20 VJEŽBI, RADIONICA I STRUČNIH SKUPOVA...

Digitalizirani i automatizirani sustavi različitih vrsta i namjena u posljednja dva desetljeća doživjeli su golem razvoj i napredak te se danas koriste u gotovo svim područjima, u rasponu od bezazlenih igara preko gospodarstva i drugih djelatnosti do uporabe u obavještajne, sigurnosne i vojne svrhe, u sukobima i ratovima, ali i u mirnodopskim i humanitarnim akcijama te napose u akcijama otkrivanja i spašavanja ljudi na područjima ugroženima od prirodnih katastrofa i niza drugih incidentnih situacija. Drugim riječima, lokalne i globalne krize danas su nezamislive bez uporabe digitaliziranih i automatiziranih sustava, kakvi su, primjerice, zračne letjelice poznatije kao dronovi, kojima je svijet danas krcat, pa se u Hrvatskoj njima koriste i organizacije poput Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), dobrovoljne, stručne, humanitarne i nestranačke udruge javnoga značaja, ali i niz drugih, uključujući i organizaciju Bespilotni sustavi u kriznim situacijama (BSKS), koju predstavljamo u ovom broju Magazina.MLADI I ISKUSNI


Ukratko rečeno i napisano, Bespilotni sustavi u kriznim situacijama strukovna su organizacija koja okuplja stručnjake iz svih relevantnih područja za sigurnu i učinkovitu upotrebu bespilotnih sustava u svrhu očuvanja ljudskih života, zdravlja i imovine. BSKS Hrvatska, koji, s područja većine županija Republike Hrvatske, okuplja više od 40 aktivnih pilotkinja/pilota s 40 bespilotnih letjelica i ukupno 76 članova, u protekloj, 2023. godini aktivno je sudjelovao u 18 intervencija, od obavljanja izviđanja, traganja za nestalim osobama i životinjama, nestalim zrakoplovima do asistencije u saniranju terena i nadziranja požarišta.


Za vrlo mladu organizaciju kao što je BSKS Hrvatska 2023. bila je vrlo aktivna godina, koju komentira i predsjednik BSKS-a Hrvatska, Bruno Kekez, koji je ujedno i pripadnik Državne intervencijske postrojbe CZ-a Zagreb, a bio je i koordinator zračnog prostora tijekom petrinjskog potresa: "Istaknuo bih kako smo BSKS Hrvatska osnovali s ciljem da okupi pripadnike žurnih službi koji upotrebljavaju sustave bespilotnih zrakoplova, stručnjake iz svih relevantnih područja za sigurnu i učinkovitu upotrebu sustava bespilotnih zrakoplova, odnosno, kolokvijalno rečeno, dronova."

Kekez nadalje kaže: "Uz stručnjake iz domene zakonske regulative, upravljanja zračnim prostorom, programiranja, obrazovanja, stručnjake iz područja zaštite i spašavanja te zaštite od požara, BSKS Hrvatska okuplja također operatere i pilote bespilotnih sustava iz civilnog stanovništva u organizacijski oblik, koji u trenutku nepogode ili katastrofe dobrovoljno pomaže, a kroz BSKS Hrvatska i nadležna državna tijela na organizirani način, poučeni iskustvima stečenima nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa.

Godinu 2023. ispratili smo sa zahvalnošću što smo mogli pomoći stanovništvu Republike Hrvatske nakon vremenskih neprilika koje su snašle našu domovinu. Ovom prigodom želim uputiti jedno veliko hvala Ravnateljstvu civilne zaštite, Državnoj interventnoj postrojbi civilne zaštite, Operativnom centru civilne zaštite, Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe, Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo, Gradu Sveta Nedelja i Gradu Samobor na povjerenju i podršci, a našim članicama i članovima na njihovu nesebičnom doprinosu."

Predsjednik BSKS-a Hrvatska Bruno Kekez osvrnuo se i na povijest BSKS-a Hrvatska, te dodao:

“Istina, broj naših članova nije velik, kao ni broj intervencija u kojima smo sudjelovali, kao u nekim drugim udrugama, koje postoje duže od nas, no za nas kao udrugu koja je osnovana prije samo dvije godine ove brojke su itekako velike. I dalje ćemo se truditi kako bismo ispunili sve povjerene nam zadaće u ovoj godini, a sve kako bismo pomogli našim sugrađanima u nevolji. Na nas se uvijek može računati, neovisno o godišnjem dobu ili dobu dana, jer zajedno dajemo sve kako drugi ne bi sve izgubili."

VAŽNE AKCIJE


Jedna od istaknutijih intervencija bila je na poziv Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Zagreb, kada su članovi BSKS-a Hrvatska upućeni prema mjestu pada zrakoplova u Ličko-senjskoj županiji, gdje su se priključili i pješaštvenom timu u potrazi na terenu, dok je posadni helikopter nadlijetao područje.

Prošla godina počela je uspješnom vježbom u suradnji s DVD-om Trnje, kada je prilikom vježbe gašenja požara niskog raslinja u prostoru između korita rijeke Save i nasipa BSKS Hrvatska izvodio letačke operacije bespilotnim letjelicama u svrhu nadzora požara iz zraka. Tijekom svih aktivnosti rezervacija zračnog prostora obavljena je u suradnji s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe preko AMC portala. (AMC Portal - uspostava TSA eng. Temporary Segregated Area - zračni prostor utvrđenih dimenzija koji je pod nadležnošću korisnika kojeg ovlasti Nacionalno povjerenstvo za upravljanje zračnim prostorom, kroz koji drugima neće biti dopušten prolaz.)

Vježba koja je u protekloj godini bila od iznimne važnosti je ASAR 2023-3, vježba traganja i spašavanja za nestalim putničkim zrakoplovom u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite. Članovi BSKS-a Hrvatska, koji su ujedno i članovi Državne intervencijske postrojbe, sudjelovali su u toj vježbi s dvije bespilotne letjelice i četiri pilota u suradnji s tri K-9 tima te osam članova za traganje i spašavanje. Upravo je jedan mješoviti tim BSKS-a Hrvatska i HGSS-a pronašao dio zrakoplova, pet preživjelih putnika i crnu kutiju.

BSKS Hrvatska prošle je godine također organizirao samostalnu vježbu u suradnji sa Sustavima radio veza u kriznim situacijama i Državnom intervencijskom postrojbom u Zagrebu, gdje se s novim tehnologijama bespilotnih letjelica i sredstvima komunikacije uvježbavala potraga za nestalim osobama iz zraka uz rijeku Savu. U vježbi je sudjelovalo 12 članova BSKS-a Hrvatska sa šest bespilotnih letjelica, Sustavi radio veza u kriznim situacijama s osam članova i Državna intervencijska postrojba sa šest pripadnika, a njezin je zapovjednik promatrao cijelu vježbu.

U srpnju prošle godine održana je i zajednička terenska vježba civilne zaštite "Samobor - Sveta Nedelja 2023." Tema vježbe bila je niz potresa s epicentrom u Samoboru i Svetoj Nedelji. Vježba je održana na 20 lokacija na području obaju gradova. U vježbi je sudjelovalo oko 200 pripadnika operativnih snaga u sustavu civilne zaštite i oko 50 vozila žurnih službi te Državna intervencijska postrojba civilne zaštite Zagreb, a osam članova BSKS-a Hrvatska bilo je zaduženo za dokumentiranje vježbe sa zemlje, ali i iz zraka. Nakon završetka vježbe dva člana BSKS-a Hrvatska koja dolaze iz sustava vatrogastva sudjelovala su i u drugoj vježbi, koja se održavala u Petrovskom, u organizaciji DVD-a Petrovsko, gdje su članovi BSKS-a Hrvatska bili zaduženi za prijenos slike iz zraka vatrogasnom zapovjedništvu. Kao i na prvoj vježbi potreban zračni prostor pripadnici BSKS Hrvatska zatražli su preko AMC mobilne aplikacije po automatiziranom postupku.

RAZVOJ I NAPREDAK


Sredinom kolovoza prošle godine BSKS Hrvatska se s osmero članova na poziv uključuje u akciju traganja za nestalom osobom. Na terenu je bilo pet bespilotnih letjelica i tri potražna psa, a na terenu su bili i članovi JVP-a Zagreb s jednom bespilotnom letjelicom i čamcem.


Osim u vježbama i intervencijama članice i članovi BSKS-a Hrvatska sudjelovali su na brojnim stručnim skupovima, radionicama i edukacijama. Tako je u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite i Inicijative za prevenciju i pripremnost u katastrofama za JI Europu (DPPI SEE) u Jastrebarskom od 1. do 3. srpnja 2023. održana radionica o temi upravljanja bespilotnim zrakoplovom za potrebe sustava civilne zaštite.

BSKS Hrvatska s tri člana na poziv gradonačelnice Petrinje i saborske zastupnice Magdalene Komes i voditelj projekta Karlo Dževerlija bili su na predstavljanju projekta DRONE-IN. Projekt je i edukacija za programere bespilotnih letjelica, koji provodi Petrinjska razvojne agencije - PETRA.

Također, na Fakultetu prometnih znanosti održan je forum o upotrebi zračnog prostora u Republici Hrvatskoj, u organizaciji Hrvatske kontrole zračne plovidbe. Forumu je nazočilo pet članica i članova BSKS-a Hrvatska.

Krajem godine članovi BSKS-a Hrvatska sudjelovali su na 11. svjetskom kongresu o kemijskoj, biološkoj, radiološkoj i nuklearnoj (KBRN) znanosti i nadzoru posljedica, gdje su s ostalim međunarodnim stručnjacima koji se bave znanstvenim, tehničkim i političkim aspektima aktualnih globalnih sigurnosnih KBRN prijetnji diskutirali o izazovima današnjice.

BSKS Hrvatska za 2024. planira niz vježbi i radionica, o kojima će redovito obavještavati javnost na web-stranici www.bsks.hr.

Nakon svega nameće se jednostavan zaključak. Premda djeluje tek nešto više od dvije godine, BSKS se iskazao kao iskusna, stručna i efikasna organizacija, kojoj na temelju dosadašnjih postignuća javnost može i treba vjerovati. U svijetu neprestanih pogibija, novih ugroza, prirodnih katastrofa i dronova, koji su na zlu glasu, jer se u velikom broju koriste u sukobima i ratovima diljem svijeta, u kojima su civiline žrtve “kolateralna šteta”, imati u Hrvatskoj jedan ovakav sustav kakav je BSKS zaslužuje bezrezervnu potporu. Rad za opće dobro jest, u neku ruku, fraza, ali na konkretnim primjerima ona postaju pravilo i odgovornost koja ulijeva nadu da i u najtežim situacijama ljudski život nema cijenu.

Darko Jerković
O BSKS-u Hrvatska
BSKS Hrvatska okuplja stručnjake iz svih relevantnih područja za sigurnu i učinkovitu upotrebu bespilotnih sustava u svrhu očuvanja ljudskog života, zdravlja i imovine. BSKS Hrvatska ima članove diljem Republike Hrvatske. Rad BSKS-a Hrvatska definiran je Zakonom o sustavu civilne zaštite. Sukladno s ciljevima, BSKS Hrvatska djeluje u području međunarodne suradnje, obrazovanja, znanosti i istraživanja, tehničke kulture te zaštite i spašavanja. Osnivačka skupština BSKS-a Hrvatska održana je 13. srpnja 2021. u Zagrebu. Jedanaest stručnjaka iz područja zaštite i spašavanja, zaštite od požara, upravljanja zračnim prostorom, upravljanja rizicima i upravljanja zrakoplovima uvidjelo je potrebu za osnivanjem strukovne udruge s misijom da se ujedine svi pripadnici žurnih službi u Republici Hrvatskoj koji se koriste bespilotnim sustavima za potrebe zaštite i spašavanja.

Članom BSKS-a može postati svaka fizička i pravna osoba koja želi pridonijeti upotrebi bespilotnih sustava u svrhu očuvanja ljudskih života, zdravlja i imovine, ispunjavanjem online-pristupnice na stranici udruge...

BSKS Hrvatska dobiva podršku od mnogih fizičkih i pravnih osoba, ako želite pomoći radu BSKS-a Hrvatska možete se javiti na info@bsks.hr (kontakt za medije: Željko Riha)...

BRUNO KEKEZ: Na nas se uvijek može računati, neovisno o godišnjem dobu ili dobu dana, jer zajedno dajemo sve kako drugi ne bi sve izgubili...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana