Osijek
ZAVRŠENA PROJEKTNA DOKUMENTACIJA

Novi osječki KBC bit će sedam puta veći od Opus Arene
Objavljeno 29. prosinca, 2023.
Čeka se građevinska dozvola za novu osječku bolnicu u Gackoj, na 215 tisuća četvornih metara

Novi će Klinički bolnički centar Osijek biti sedam puta veći od velebne Opus Arene. Projektna je dokumentacija završena i čeka se građevinska dozvola za novu osječku bolnicu, na čak 215 tisuća četvornih metara, koja će, između ostaloga, imati 1300 kreveta, 38 kirurških dvorana, šest nadzemnih etaža i dvije podzemne te 1400 parkirnih mjesta.Sve u rokovima


Podatci su to izneseni na završnoj konferenciji projekta "Priprema strateškog projekta izgradnje novog KBC-a Osijek" održanoj u srijedu u Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu KBC- a Osijek. Uz pomoćnika ravnatelja za kvalitetu KBC-a Osijek, prof. dr. sc. Domagoja Drenjančevića, dr. med., i pomoćnicu ravnatelja za financijsko poslovanje KBC-a Osijek Sanju Pešić, sudjelovali su, uime Osječko-baranjske županije, saborska zastupnica i koordinatorica projekta Nataša Tramišak, te službenica za privremeno obavljanje poslova pročelnika Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka Romana Kovačević i direktor tvrtke Respect-ing Darko Ojvan.


Klinički bolnički centar Osijek, kao korisnik nepovratnih sredstava, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije 16. travnja 2019. potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu projekta "Priprema projekta izgradnje novog KBC-a Osijek". Ukupna vrijednost projekta je 4.684.318,80 eura, od kojih je nepovratno 3.981.670,98, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ostatak novca osigurava KBC Osijek iz vlastitih sredstava te Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo zdravstva. Razdoblje je provedbe projekta od 1. svibnja 2019. do 31. prosinca 2023., u kojemu je provedena priprema projektno-tehničke dokumentacije i studijske dokumentacije potrebne za strateški projekt izgradnje i opremanja novog KBC-a Osijek.


Nataša Tramišak naglasila je epohalnost tog strateškog projekta i za Osječko-baranjsku županiju i za cijeli istok Hrvatske. Istaknula je kako priprema projektno-tehničke i studijske dokumentacije, koja je odrađena u zadanim rokovima, jamči povlačenje sredstava za financiranje izgradnje novog KBC-a.

Sanja Pešić podsjetila je da je Klinički bolnički centar Osijek jedina ustanova I. kategorije na istoku Hrvatske, kojoj gravitira sedam drugih zdravstvenih ustanova i oko 900.000 pacijenata, te je cilj osigurati im zdravstvenu infrastrukturu u skladu s vrijedećim propisima i najmodernijim standardima na europskoj i nacionalnoj razini. Dosadašnje projekcije govore o ukupnoj vrijednosti novog KBC-a Osijek većoj od 715 milijuna eura.


- Kao što je i premijer Plenković rekao pri otvorenju zgrade OHBP-a, Vlada će umnogome pomoći u izgradnji tog objekta, a otvorena je i mogućnost da ga djelomice financira Europska banka za obnovu i razvoj - rekla je Pešić.

Nužna investicija


Buduću se bolnicu u Gackoj ulici 7, smatra Domagoj Drenjančević, može usporediti samo s Kliničkom bolnicom Dubrava.

- Dobro je poznato da sada radimo u bolnici paviljonskog tipa, u kojoj su neki objekti stari i 150 godina, te nam je prijeko potrebna ovakva investicija - rekao je Drenjančević.


Tramišak vjeruje da gradnja ne mora biti duža od pet godina.

- Čeka se građevinska dozvola u prvim mjesecima sljedeće godine, nakon čega i odluka Vlade Republike Hrvatske. Ako sve bude teklo planiranom dinamikom, bolnica bi mogla biti gotova do 2028. ili 2029. godine - rekla je Tramišak.

Ivana Rab Guljaš
značenje
EPOHALAN

PROJEKT

ZA ISTOK RH

DOKUMENTACIJA OD 85 KNJIGA U 14 MAPA
Darko Ojvan, glavni projektant (koji je radio i na Opus Areni, nap. a.), smatra kako je novi KBC vjerojatno najveći projekt u Hrvatskoj koji je u godini na izmaku izradila neka projektantska kuća. Internacionalni je tim od 60 inženjera godinu dana intenzivno radio i u roku završio složenu dokumentaciju, koja se sastoji od 85 knjiga u 14 mapa. Glavni arhitektonski projekt ima nacrte duljine 250 metara i na 3500 je stranica.

Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

Najčitanije iz rubrike