Regija
POTPISANA SURADNJA

Sastali se dvoji Semeljci - jedni iz Hrvatske i jedni iz Mađarske
Objavljeno 8. prosinca, 2023.
U Đakovštini je općina Semeljci, a u Mađarskoj Samouprava Semelja, u kojoj također žive Hrvati

U Semeljcima, onima pokraj Đakova, u četvrtak su se sastali Semeljčani iz Hrvatske i Mađarske. Jedni žive u Semeljcima, RH, a drugi u Samoupravi Semelja, Mađarska. Uz razgovor o sličnostima i razlikama, na svečanoj sjednici semeljačkog Općinskog vijeća potpisali su Sporazum i Povelju o suradnji.Načelnik Općine Semeljci Grga Lončarević i predstavnik Samouprave Semelja József Kumli stavili su svoje potpise na dokumente koji će dodatno učvrstiti prijateljske veze između dva mjesta. Svečanom potpisivanju nazočio je i izaslanik predsjednika Sabora - saborski zastupnik i gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, kao i generalni konzul RH u Mađarskoj, Drago Horvat, te povjerenik Vlade Republike Mađarske za kulturu Peter Hoppal. Mandarić je prenio pozdrave zamjenika župana koji obnaša dužnost župana OBŽ-a Mate Lukića koji je izrazio podršku jačanju veza između Semeljaca i Semelja.

Dva mjesta surađuju više od 20 godina.


- Međusobno su povezane naše udruge, mještani. Nastavit će se i na drugim poljima kako bismo zajedno gradili bolju budućnost - istaknuo je semeljački načelnik Lončarević, napomenuvši i da u mađarskom Semelju u Baranji žive Hrvati, te da je potpisivanje Sporazuma i Povelje vrijedan dokument za buduću suradnju i kada je riječ o prijavama na EU projekte.

Potpisivanjem Sporazuma i Povelje o suradnji Općina Semeljci i Samouprava Semelja nastavljaju graditi mostove prijateljstva i suradnje između RH i Mađarske. Očekuje se da će ova suradnja rezultirati zajedničkim projektima i inicijativama za razvoj oba mjesta gotovo identičnog imena.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

VRIJEDNOST INVESTICIJE JE OKO MILIJUN EURA

U Bošnjacima nagodinu i Multifunkcionalni centar

INICIJATIVA UDRUGE "ISKRICE"

Feričanci imaju ormarić za knjige

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana