Regija
PRIGODNO I SKROMNO OBILJEŽENO 150 GODINA DRVNE INDUSTRIJE

Iza svojedobno moćnoga DIK-a Đurđenovac ostala bogata industrijska baština
Objavljeno 7. prosinca, 2023.
ĐURĐENOVACOd izgradnje pilane i početka proizvodnje đurđenovačka drvna industrija prošla je 150 godina razvoja.Tijekom tog razdoblja doživjela je i preživjela uspone i padove, ekonomske krize i ekspanzije, promjene vlasništva i državnih sistema. U zlatno doba, godine 1950. u pogonima tadašnjega Drvnoindustrijskog poduzeća radila su 2633 radnika!

Godine 1960. mijenja naziv u Drvnoindustrijski kombinat (DIK) i od tada počinje snažan rast tvrtke. No nekad poznata i moćna tvrtka 1994. završava u stečaju koji ne uspijeva preživjeti i propada moćno drvoprerađivačko carstvo čiji su proizvodi bili poznati ne samo diljem bivše države nego u Europi i svijetu. Nakon stečaja useljavaju tvrtke raznih djelatnosti i polako oživljavaju pogone nekadašnjeg DIK-a, u kojima zvuk strojeva i danas odzvanja.

Tradiciju drvne industrije u Đurđenovcu nastavile su tvrtke Pro Wood i Sector iz Grupacije Contorte iz Virovitice. U organizaciji tih tvrtki, a uz suradnju Općine Đurđenovac, prigodno i skromno, ali ponosno, obilježeno je 150 godina drvne industrije u Đurđenovcu.

U pozdravnom govoru načelnik Općine Đurđenovac Hrvoje Topalović istaknuo je kako je sva gospodarska, socijalna, kulturna, sportska i druga infrastruktura u Đurđenovcu vezana uz razvoj drvne industrije.

- DIK je bio pokretač svega što se događalo u Đurđenovcu. Imao je trenutke uspona i padova. Danas imamo virovitičku Grupaciju Contorte koja u dvije tvrtke u Đurđenovcu upošljava više od 500 ljudi - rekao je Topalović.

Nazočnima se obratila i Mirjana Vampovac, vlasnica Grupacije Contorte.

- Dobili smo jednu tešku zadaću da nastavimo tradiciju drvne industrije te ćemo se truditi svojim znanjem i sposobnostima to i održati. Nastavit ćemo nadograđivati i modernizirati jer bez toga nema razvoja i prosperiteta - poručila je Vampovac.

Obljetnica je obilježena predavanjima koja su održali prodekanica za znanost i projekte Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku Jasminka Najcer Sabljak, kustosica Zavičajnog muzeja Našice Melita Husnjak, direktor tvrtke Pro Wood Ivica Fridl te aktivni svjedok uspješnoga DIK-ova vremena Rade Malenica. ‘‘Industrijsko nasljeđe Đurđenovca ima izniman doprinos kako za lokalnu tako i nacionalnu kulturu‘‘, rekla je Melita Husnjak iz ZM-a Našice.

Svečanost je upotpunio zavičajni pjesnik i nekadašnji radnika DIK-a Luka Jokić.

S. Fridl
Možda ste propustili...

RADOVI U ULICI TOME SKALICE

Privremena regulacija prometa

SDP O HZZO-ovoj ODBIJENICI UMIROVLJEIKU ZA PUT NA LIJEČENJE U BIZOVAC

Zbog pilot-projekta besplatnog željezničkog prijevoza oboljeli bez povrata putnog troška

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana