Novosti
BOŽIĆNI SAJAM U ORGANIZACIJI MEĐUNARODNOG KLUBA ŽENA ZAGREB

"Ne zaboravljemo ljude kojima je potrebna pomoć i spremni smo učiniti nešto dobro"
Objavljeno 4. prosinca, 2023.

U ovim izazovnim vremenima volonteri diljem svijeta, pa i u Hrvatskoj, igraju važnu i čudesnu ulogu u ovom našem malom kozmosu. Oni su ti koji daruju svoje vrijeme, ljubav, svjetliju budućnost svima u potrebi. Nadahnjujući, unaprjeđujući, prenoseći svoje znanje i vještine s ciljem poboljšanja kvalitete života drugih i izgleda za njihovu budućnost. U isto vrijeme i osobno se razvijaju, proširuju svoju perspektivu o tome kako izgleda manje privilegirano društvo i kakva je stvarnost ljudi na terenu i onoga što se prikazuje svijetu. Koriste se svojim vještinama na najbolji mogući način ne bojeći se pogrešaka, znajući pri tome da se ne zahtijeva specifična vještina, nego da postoji samo želja da se dade sve od sebe za druge, za sve nas.Često sam se na svojim putovanjima susretala sa studentima, pojedincima, mladim parovima s djecom koji svoj ljetni odmor provode volontirajući. A volontiranje uključuje razne mogućnosti, od podučavanja, brige o mentalno oštećenoj djeci do pomoći u medicinskim misijama, diljem Europe, Azije..., pomažući mnogima u njihovim životnim potrebama. Mnogi od njih uče svoju djecu da postanu društveno odgovorna i u djece razvijaju društvene vještine oslobađajući njezine potencijale. Mnogi volonteri naprave velike korake u svom životu posvećujući vrijeme volontiranju, često čineći sjajnu kombinaciju volonterskog rada i putovanja. Prema brojnim svjedočanstvima volontera, a i sama sam volontirala u Kalkuti, oni koji su volontirali dolazili su kući sretniji i ispunjeniji jer su ostvarili svoju misiju u zajednici.

Ove godine vrlo utjecajna i društveno odgovorna neprofitna organizacija Međunarodni klub žena Zagreb (IWCZ), koji je osnovan s ciljem međusobnog učenja i poticanja razumijevanja kulturnih razlika utemeljenog na vrijednostima prijateljstva i međusobne podrške, organizirao je tradicionalni Božićni sajam na Zagrebačkom velesajmu. Klub je odlična poveznica među ženama koje trenutačno ili stalno žive u Zagrebu, ženama koje su rođene u inozemstvu i govore neki strani jezik, ženama s diplomatskim statusom koje predstavljaju drugu zemlju u Hrvatskoj, onima koje su rođene ovdje, kao i onima koje su Zagreb odabrale svojim drugim domom. Žene su različite dobi i podrijetla, iz cijeloga svijeta, što stvara živahno klupsko okruženje. I sve one pružaju podršku humanitarnim projektima. Mnoge tvrtke u Hrvatskoj i građani te veleposlanstva podržali su hvale vrijednu inicijativu IWCZ-a za organiziranje Božićnog sajma i prikupljanje novca za Udrugu multiple skleroze Hrvatske. Sjajna mogućnost za interakciju, sudjelovanje različitih kultura i veleposlanstva akreditiranih u Hrvatskoj da humanitarnom aktivnošću koja pomaže članovima naše zajednice ostvare bolju interakciju i razumijevanje s hrvatskom kulturom. Ostvarili su to promičući kulinarsku kulturu, što je bila prava gastrodiplomacija, i prigodno prodajući suvenire i unikatne predmete iz svojih zemalja na Božićnom sajmu u Zagrebu. Posjetiteljima te humanitarne akcije ponuđeni su brojni glazbeni blokovi, perfomansi, plesovi i tombola, što je pridonijelo živosti atmosfere i entuzijazmu sudionika humanitarne manifestacije.Postavila sam pitanja nekolicini veleposlanika koje sam zatekla na njihovim nacionalnim štandovima. Ovo su njihovi odgovori:

Nj. Eksc. Milan Hovorka, veleposlanik Češke Republike:

- Želimo ovim sudjelovanjem naglasiti da smo ovdje. Da usprkos radnim obvezama ne zaboravljemo ljude kojima je potrebna pomoć i da smo spremni učiniti nešto dobro. I želimo se pritom zabaviti. Svakako je lijepo da se dobrotvorni sajam vratio u Zagreb.

Nj. Eksc. Hong Sungwook, veleposlanik Republike Koreje:

- Jako mi je drago što se korejsko veleposlanstvo ove godine može pridružiti Božićnom sajmu. Prodavat ćemo kimchi - tradicionalno jelo od fermentiranog kupusa, i drugu ukusnu korejsku hranu i robu, zajedno s korejskom kompanijom iz Zagreba. Drago nam je što svojom solidarnošću i suosjećanjem pomažemo ljudima u nevolji.

Nj. Eksc. El Houda Marrakchi, veleposlanica Kraljevine Maroko:

- Predstavljanje različitih kultura na Božićnom sajmu može biti vrijedan čimbenik u poticanju suradnje i boljeg razumijevanja. Takvi događaji pružaju priliku ljudima da uče o različitim tradicijama i cijene ih, promičući kulturnu razmjenu i sklad tijekom blagdanske sezone. Uključuje pojedince ili skupine koji aktivno sudjeluju, pridonose i podržavaju jedni druge u zajedničkom nastojanju radi zajedničke dobrobiti ili ciljeva. Poznavanje različitih tradicija često može smanjiti strah i potaknuti razumijevanje. Učenje o različitim kulturama omogućuje drugima da steknu uvid u vrijednosti i običaje. Sve u svemu, promicanje kulturne razmjene pridonosi međusobno povezanom, tolerantnijem i skladnijem globalnom društvu.

Nj. Eksc. Suwartini Wirta, veleposlanica Republike Indonezije:

- Od današnjeg humanitarnog rada i dobrotvornih akcija koristi će imati zajednica i oni u potrebi. Svi sudionici Božićnog sajma, uključujući i Indoneziju, pomoći će poboljšanju života oboljelih od multiple skleroze.

Nj. Eksc. Raj Kumar Srivastava, veleposlanik Indije:

- Vrijedan utjecaj ima samo onaj humanitaran rad koji ima dugotrajan učinak, gdje je cilj osnažiti ljude da postanu samostalni. Sve ostalo je gašenje požara i upravljanje kriznim situacijama ili, u najgorem slučaju, rad s mogućim skrivenim motivima.

Nj. Eksc. Kennedy Mayong Onon, veleposlanik Malezije:

- Naše opće zdravlje i dobrobit ovise o ljudskoj povezanosti. Društvene veze mogu poboljšati raspoloženje, sniziti razinu stresa i povećati samopoštovanje, među ostalim prednostima mentalnog zdravlja. Ljudska povezanost važnija je nego ikad prije, u društvu u kojem tehnološki kontakti prevladavaju nad fizičkim. Kako bismo poboljšali opću dobrobit i zdravstveno stanje, potrebne su nam i fizičke i emocioanlne veze s drugim ljudima. U nadolazećoj 2024. godini želio bih nadahnuti sve sljedećom porukom: "Jednostavno je zanemariti vrijednost ljudske povezanosti u svijetu u kojem se tehnologija razvija brzinom bez premca. Pokušajmo radije uspostaviti fizičke i emocionalne veze s drugima. Odvojimo vrijeme za naše prijatelje, obitelj i suradnike u 2024. godini."

Ina Stašević
Možda ste propustili...

NOVE NAJVIŠE MALOPRODAJNE CIJENE GORIVA

Benzin i dizel 1,49 eura litra

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana