Crna kronika
SUD GA KAZNIO

Pobjegla mu svinja iz dvorišta i pojela krumpir na susjedovoj njivi
Objavljeno 23. studenog, 2023.
Nezaposleni Baranjac mora platiti 200 eura, a oslobođen je plaćanja prekršajnog postupka

Pedesetogodišnji nezaposleni Baranjac osuđen je na 200 eura kazne jer je njegova nestašna svinja pobjegla i sugrađankama uništila krumpir. Sud ga je nepravomoćno proglasio krivim jer je 23. svibnja ove godine u 17.30, u dvorištu u Belom Manastiru, bez nadzora i neoprezno držao životinju koja može ozlijediti ili ugroziti građane. Riječ je o crnoj domaćoj svinji, koja je nakon bijega iz neograđenog dvorišta odšetala te ušla u vrtove dviju susjeda, gdje je djelomično uništila nasade krumpira.Navedenim je pedesetogodišnjak počinio prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te je novčanu kaznu dužan platiti u roku od 30 dana nakon pravomoćnosti presude. Ako novčanu kaznu ne plati, ona će se naplatiti prisilno. Ipak, ako u navedenom roku uplati dvije trećine novčane kazne, sud će smatrati da je kazna u cijelosti plaćena. Naime, novčana kazna smatrat će se u cijelosti plaćenom ako osuđena osoba plati dvije trećine izrečene novčane kazne u roku određenom ovom odlukom. S obzirom na to da pedesetogodišnjak nema primanja, oslobođen je plaćanja paušalnog troška prekršajnog postupka.

Protiv pedesetogodišnjaka nadležna je policijska postaja podnijela optužni prijedlog 17. srpnja, a u svojoj obrani on je rekao da su točni navodi iz optužnog prijedloga, da je prekršaj počinio na način, u vrijeme i na mjestu kako mu se to stavlja na teret. Istaknuo je kako se iskreno kaje što je počinio prekršaj i molio sud da ga, ako je u mogućnosti, što blaže kazni. Obećao je sudu da se takvo što više nikada neće dogoditi.

U dokaznom postupku saslušane su svjedokinje kojima je krumpir svinja djelomice uništila. Jedna od njih rekla je da ostaje pri iskazu koji je dala policajcima, s tim što je istaknula da joj šteta koja je tom prilikom prouzročena još nije nadoknađena. Navela je da šteta iznosi između 400 i 500 eura, prema njezinoj procjeni.

Druga žena svjedočila je da također ostaje pri iskazu koji je dala policajcima, s tim što je istaknula da joj je šteta u cijelosti nadoknađena, te nema nikakvih potraživanja prema 50-godišnjaku. On je bio prisutan dok su žene saslušane te je rekao da na njihove iskaze nema primjedbi niti je imao pitanja za njih.

Sandra Lacić
OTEGOTNIH OKOLNOSTI NIJE BILO
U obrazloženju nepravomoćne presude navodi se kako je sud, prilikom odmjeravanja kazne okrivljeniku, našao kao olakotne okolnosti iskreno priznanje počinjenog prekršaja, te njegovo slabo materijalno stanje, a posebne otegotne okolnosti sud nije našao.

Protiv ove presude stranke imaju pravo žalbe u roku od osam dana nakon primitka nepravomoćne presude. Žalba se podnosi sudu koji je presudu donio, i to u dva istovjetna primjerka. O eventualnoj žalbi odlučuje nadležni Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske u Zagrebu, kao sud drugog stupnja.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VATRA POHARALA KUĆU U TENJI

Starica u požaru ostala bez krova nad glavom, spasio ju vatrogasac

2

NOVA ŽRTVA PREVARANATA JE 79-GODIŠNJAK

Zbog želje za kriptovalutom izgubio desetke tisuća eura

3

POLICIJA BIH, HRVATSKE I EUROPOL

Velika akcija protiv krijumčara ilegalaca