Dome slatki dome
STIL JEDNOSTAVNO I ELEGANTNO

Skandinavski minimalizam
Objavljeno 2. studenog, 2023.
Središnji aspekt je ograničenje boja na neutralne nijanse - bijela, siva, bež i drvo

Stil uređenja doma skandinavski minimalizam postao je iznimno popularan diljem svijeta zbog svoje jednostavnosti, funkcionalnosti i elegancije. Potječe iz nordijskih zemalja, a karakterizira ga minimalistički pristup dizajnu i upotrebi prirodnih materijala, čime se postiže jednostavan, funkcionalan i svijetao izgled.Središnji aspekt skandinavskog minimalizma je ograničenje palete boja na neutralne nijanse, kao što su bijela, siva, bež i drvo. Te nijanse stvaraju osjećaj svjetline i prostranosti u prostoru. Uz to skandinavski minimalizam preferira jednostavne, čiste linije i oblike, od namještaja do dekorativnih elemenata. Oprema se odabire pažljivo kako bi se održao minimalistički izgled.

Drvo je ključni materijal u skandinavskom minimalizmu. Bira se za namještaj, podove i dekorativne elemente. Osim toga, koža, lan, pamuk i druge prirodne tkanine često se koriste za stvaranje ugodnih i udobnih interijera. Ovi materijali dodaju toplinu prostoru i stvaraju harmoničan sklad s neutralnim bojama.

Namještaj u skandinavskom minimalizmu karakterizira funkcionalnost i jednostavnost. Komadi namještaja imaju čiste linije i često imaju skrivene ili jednostavne drvene noge. Stolovi, stolice i ormarići često su lagani i lako se prilagođavaju različitim prostornim zahtjevima.

Prirodna svjetlost igra ključnu ulogu u ovom stilu uređenja. Veliki prozori omogućuju obilje svjetla da prodre u prostor, čime se stvara osjećaj prostranosti. Zavjese su obično lagane ili prozirne kako bi propuštale svjetlo. Ako je moguće, stakleni zidovi ili vrata također se koriste kako bi se povezao unutrašnji prostor s vanjskim.

Skandinavski minimalizam potiče minimalistički pristup dekoraciji. Umjesto pretrpanih polica i stolova pažljivo se odabire manje dekorativnih elemenata kako bi se postigao suptilan, ali snažan efekt. To može biti svježe cvijeće, umjetnički radovi ili skulpture koje prate minimalistički ton prostora. Funkcionalnost je ključna u skandinavskom minimalizmu. Namještaj i dekoracija ne služe samo estetskoj svrsi nego i praktičnosti. Unatoč minimalističkom pristupu, skandinavski minimalizam često uključuje biljke. One dodaju svježinu i prirodnu energiju u prostor te često djeluju kao fokalne točke u uređenju. Da bi se postigao skandinavski minimalistički izgled u domu, valja odabrati neutralnu paletu boja za zidove i namještaj kako bi se stvorio osjećaj svjetline. Za dodatnu toplinu prostoru koristiti treba prirodne materijale poput drva i tekstila, minimalizirati dekor i pažljivo odabrati nekoliko ključnih komada. Valja investirati u kvalitetan, funkcionalan namještaj čistih linija, osigurati obilje prirodne svjetlosti kroz prozore i svjetlosne otvore. Ovaj stil pomaže stvoriti harmoničan i opuštajući dom koji osvježava i inspirira.
Zdenka Rupčić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KUHINJA U TRENDU

U kuhinji se druži, objeduje i zabavlja

2

NAMJEŠTAJ U NIJANSAMA BIJELE

Savršen bijeli kauč može podići vaš prostor

3

U PROLJEĆE OBILNO CVATU U SVIM DUGINIM BOJAMA

Zahvalan i otporan jaglac cvjeta među prvima