Autoglas
GOODYEAR ISTRAŽUJE

Većina je vozača nesigurna u zimskim uvjetima vožnje
Objavljeno 31. listopada, 2023.
Anketa pokazuje da zimski uvjeti smanjuju samouvjerenost europskih vozača

Zimska je sezona pred vratima, a s njom i brojni izazovi na cesti. Najnovije Goodyearovo istraživanje pokazalo je kako se mnogi vozači zimi osjećaju nesigurnima i zabrinutima. Gotovo devet od deset europskih vozača (87 %) smatra da prikladne gume imaju znatan utjecaj na njihov osjećaj sigurnosti zimi, a 51 % ih smatra da su zimske gume iznimno važne i znatno utječu na njihov osjećaj sigurnosti. Bezbrižnost na cestama Europljani si osiguravaju i svakodnevnim pripremama, među kojima su, najčešće, struganje stakala, provjera vremenske prognoze i kontrola tlaka u gumama.Međutim, razina neizvjesnosti među vozačima u Europi se razlikuje. Najviše su zabrinuti francuski i poljski vozači, među kojima 34 % Poljaka i 26 % Francuza zimi osjeća zabrinutost za upravljačem. Finci su najmanje zabrinuti zbog vožnje u teškim uvjetima i samo ih se 12 % osjeća nesigurnima. Oni su na snijeg i led naviknuti.

Pripreme za zimske uvjete razlikuju se ovisno o tome gdje vozači žive. U nordijskim zemljama glavna su briga zaleđena stakla. Tako 57 % Šveđana i Danaca, 59 % Norvežana i čak 72 % Finaca prije vožnje mora ostrugati led sa stakala. Dubinu profila guma prije vožnje provjerava 29 % Nijemaca, a svaki treći Talijan i Francuz provjerava tlak u gumama. U Rumunjskoj 51 % vozača prije vožnje provjerava razinu tekućine protiv zamrzavanja vjetrobranskog stakla, u Poljskoj 42 % vozača provjerava vremensku prognozu, a 30 % stanje kočnica.

Teški zimski uvjeti opterećuju čak 85 % europskih vozača. Najviše ih zabrinjava poledica na cestama i strah da će drugi vozači izgubiti kontrolu nad vozilom. Većini vozača samopouzdanje vraćaju veća sigurnosna udaljenost, sporija vožnja i dodatno vrijeme za putovanje. Kvalitetna guma ne samo što daje osjećaj sigurnosti nego i zapravo povećava sigurnost vožnje. Na primjer, nedavni test časopisa Auto Bild pokazao je da put kočenja na cesti pri brzini od 80 km/h može biti do deset metara dulji s manje kvalitetnim zimskim gumama u usporedbi s premium zimskim gumama.

Goodyearova guma UltraGrip Performance 3, razvijena s pomoću najnovijih tehnologija, dostupna i na hrvatskom tržištu, postavlja nove standarde izdržljivosti za zimske uvjete, a istodobno zadovoljava sve potrebe najzahtjevnijih vozača u Europi. Pogodna je za najrazličitija vozila, uključujući snažna i teška SUV vozila i električna vozila. Anketu o zimskoj vožnji za Goodyear je proveo YouGov. Provedena je u Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Italiji, Norveškoj, Njemačkoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Švedskoj.

Milan Bugarić
ZIMSKA GUMA ZA SVE VRSTE CESTA
Goodyear UltraGrip Performance 3 zimska je guma visokih performansi, dizajnirana za korištenje na automobilima i SUV vozilima. Pruža izvrsnu trakciju i upravljivost u snježnim i ledenim uvjetima, kao i na mokrim cestama. Ima visok sadržaj silicijeva dioksida u smjesi gaznoga sloja za poboljšanje prianjanja na mokrim i skliskim površinama, a također poboljšava upravljivost i performanse kočenja. UltraGrip Performance 3 također uključuje Goodyearovu tehnologiju 3D BIS, koja se koristi međusobno povezanim blok-strukturama za pružanje poboljšane stabilnosti i prianjanja na snijegu i ledu.

Najčitanije iz rubrike