Novosti
ZAPLIJENJENE DVIJE ŽUTOUHE KORNJAČE

Odbio predati invazivne vrste životinja, zaradio prijavu i tužbu
Objavljeno 27. rujna, 2023.
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije od 2021. godine ima Centar za prihvat crvenouhih i žutouhih kornjača. Riječ je o invazivnim vrstama kornjače koje u nas nastanjuju razna slatkovodna staništa, najčešće jezera i bare. Potrebno ih je udaljiti iz prirode kako bi se očuvala barska kornjača, autohtona strogo zaštićena i Natura 2000 vrsta.

Žutouha kornjača (Trachemys scripta scripta) i crvenouha kornjača (Trachemys scripta elegans) nalaze se na tzv. crnoj listi, odnosno listi stranih invazivnih vrsta koje izazivaju zabrinutost u Europskoj uniji. S ciljem suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja stranih invazivnih vrsta u Hrvatskoj, zakonom je zabranjeno držati, stavljati na tržište ili na bilo koji drugi način distribuirati vrste navedene na toj listi. Nedavno su u Centar za prihvat invazivnih kornjača u noskovačkoj Dravskoj priči iz Bjelovarsko-bilogorske županije dopremljena dva primjerka crvenouhih kornjača, a ovih dana i dvije zaplijenjene žutouhe kornjače.

Naime, čuvari prirode Javne ustanove podnijeli su Službi nadzora kopnenih ekosustava Državnog inspektorata prijavu protiv jedne osobe sa šireg područja Slatine za koju se sumnjalo kako nezakonito posjeduje dvije jedinke invazivne strane vrste žutouhe kornjače s namjerom njihove daljnje distribucije, a što je provedenim inspekcijskim nadzorom i potvrđeno. Protiv počinitelja je podignut optužni prijedlog. Iz Javne ustanove su priopćili kako je nakon što se došlo do saznanja o nezakonitom posjedu i potencijalnoj daljnjoj distribuciji, počinitelju dana mogućnost predaje jedinki bez sankcija u Centar za prihvat crvenouhih kornjača kojim upravlja Javna ustanova, ali se on oglušio na taj prijedlog pa je podnesena prijava Državnom inspektoratu.

"Javna ustanova i ovim putem upozorava građane kako su prodaja, kupnja i držanje ovih vrsta kornjača zakonom zabranjeni, jer je njezina prisutnost u prirodi jedan od glavnih uzroka ugroženosti autohtone barske kornjače. Zbog toga, a u skladu s ciljem suzbijanja prisutnosti i sprječavanja daljnjeg širenja crvenouhih i žutouhih kornjača u prirodi, iz Javne ustanove podsjećaju kako je primjerke ovih kornjača moguće bez sankcija predati u Centar za prihvat crvenouhih kornjača koji djeluje u sklopu Posjetiteljskog centra Dravska priča", stoji u priopćenju.

Podsjećamo, invazivne strane vrste životinja zavičajnim vrstama oduzimaju stanište i hranu, mijenjaju stanišne uvjete te prenose bolesti, čime izazivaju velike ekonomske štete, koje se najviše očituju u smanjenju prinosa u poljoprivredi izazvano invazivnim korovnim vrstama, biljnim štetnicima i bolestima. P.Žarković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MJERU "BIRAM HRVATSKU" ISKORISTILO 488 OSOBA

Mjeru najviše vuku povratnici u Osječko-baranjsku županiju

2

HRVATSKI MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA DAVOR BOŽINOVIĆ:

Stop zlouporabi bezviznog režima

3

PUNE VREĆE PIJESKOM

Vikendaši spremni
za visok vodostaj