Mozaik
UDRUGA AMERIČKIH FILMSKIH I TELEVIZIJSKIH SCENARISTA

Još nema dogovora, ni nakon trećeg sastanka sa studijima
Objavljeno 24. rujna, 2023.
Udruga američkih filmskih i televizijskih scenarista (WGA) i glavni predstavnici studija sastali su se treći dan ovog tjedna, dok okupljene gomile filmskih i televizijskih scenarista prosvjeduju u znak solidarnosti i nade da će strane postići dogovor o okončanju epskog štrajka, u kojemu sudjeluju desetci tisuća ljudi.

Dogovora i dalje nema. Direktori tvrtki u zabavnoj industriji, pregovarači studija i članovi pregovaračkog odbora WGA završili su još jedan maratonski dan pregovora, rekle su Los Angeles Timesu brojne osobe bliske pregovorima. Postignut je napredak u uklanjanju nekih prijepora između WGA i Saveza filmskih i televizijskih producenata (AMPTP), koji predstavlja glavne holivudske studije u pregovorima. Nije jasno kada bi se dvije strane mogle vratiti za pregovarački stol u sjedištu AMPTP-a u Sherman Oaksu u Kaliforniji. Dvije su strane pregovarale o novom ugovoru kojim bi se okončao štrajk pisaca koji traje više od 140 dana.

Unatoč napretku, pisci i studiji još nisu postigli kompromis o bar jednom ili dva ključna pitanja na pregovorima u petak. Tijekom dana razgovori su bili usredotočeni na minimalni broj scenarista i objavljivanje podataka o streamingu u svrhu uspostave sustava plaćanja na temelju gledanosti. Strane su počele pregovarati u srijedu prvi put od kraja kolovoza. U znak spremnosti studija da okončaju obustavu rada sastancima su se pridružili čelnici četiriju divova filmske industrije: Bob Iger iz Walt Disney Co., David Zaslav iz Warner Bros. Discoveryja, Ted Sarandos iz Netflixa i Donna Langley iz NBC Universala.

Scenaristi diljem Los Angelesa prosvjedovali su u blizini sjedišta Walt Disney Co. u Burbanku, Paramount Picturesa u Hollywoodu, Universal Picturesa u Universal Cityju i Fox studija u Century Cityju.

Holivudski filmski i televizijski glumci organizirani pod SAG-AFTRA-om također su stupili u štrajk sredinom srpnja, dodatno podržavajući scenariste u kritičnom trenutku onoga što je postalo poznato kao “vruće radno ljeto”. SAG-AFTRA i AMPTP nisu vodili službene pregovore od početka štrajka glumaca. H
Pregovarali su o novom ugovoru kojim bi se okončao štrajk pisaca koji traje više od 140 dana

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

10. MEĐUNARODNI STUDENTSKI FILMSKI FESTIVAL (STIFF)

Nagradu publike dobio Osječanin David Gašo za film "Niska trava"

2

STIŽE SLAVNI ŠKOTSKI BEND

Simple Minds u pulskoj Areni nastupa 3. srpnja

3

SPEKTAKL U DOMU SPORTOVA

Osječanin z++ održao
svoj najveći solo koncert