Kultura
U ARHEOLOŠKOM MUZEJU U ZAGREBU 28. RUJNA

Izložba o 100 godina češke egiptologije
Objavljeno 25. rujna, 2023.
U Arheološkom muzeju u Zagrebu 28. rujna u 19 sati održat će se otvorenje izložbe "Između Praga i Kaira - 100 godina češke egiptologije". Izložba ostaje otvorena do 15. studenoga 2023. U sklopu izložbe će 29. rujna u 18 sati u Arheološkom muzeju koautorice izložbe održati dva predavanja.

Izložba vodi posjetitelje kroz surove početke, kad se u skromnim uvjetima Sveučilišta u prvoj polovini 20. stoljeća rađa nova znanstvena disciplina. Egiptologija je utemeljena na Sveučilištu isključivo zahvaljujući velikom osobnom trudu i nesalomljivom duhu Františeka Lexe. U drugom djelu izložbe prikazano je razdoblje od 1960-ih do 2019., kad je Institut započeo s organizacijom arheoloških istraživanja u Egiptu i Sudanu. Glavni fokus je na Abusiru - glavnom arheološkom lokalitetu suvremenih čeških egiptologa.

Godine 2019. obilježeno je stoljeće od prvih egiptoloških predavanja koja je održao izvanredni profesor František Lexa na Karlovu sveučilištu tijekom ljetnog semestra 1919. Češka egiptologija od tada je napravila goleme korake naprijed, a Češki egiptološki institut na Filozofskom fakultetu Karlova sveučilišta u Pragu, jedina institucija te vrste u Češkoj, odlučio je izložbom obilježiti godišnjicu tog putovanja. T.K.
Možda ste propustili...

KONCERT GLAZBENICA U GLAZBENOJ ŠKOLI MILKA KELEMENA

Nastupile Ana Batinica i Elizabeta Adžaga Merčep

U PODRUMU VARAŽDINSKOG STAROG GRADA

Putujuća izložba "1903. u Hrvatskoj"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZAVRŠIO 7. FILMSKI FESTIVAL GLUMCA

Filmu "Samo kad se smijem" tri nagrade

2

INTERAKTIVNA PRIČAONICA ZA DJECU U KC-U

"Božićna priča" Charlesa Dickensa

3

U PRODAJI HRVATSKI PRIJEVOD

"Ledeni zmaj" Georgea R. R. Martina