Svijet
TRAŽI SE RJEŠENJE ZA PLASMAN UKRAJINSKOG ŽITA

Ukrajina želi diplomatsko rješenje s Poljskom i Slovačkom oko žitarica
Objavljeno 21. rujna, 2023.

Slovački i ukrajinski ministar poljoprivrede dogovorili su uspostavu sustava dozvola u trgovini skupinom poljoprivrednih proizvoda, objavilo je slovačko ministarstvo, signaliziravši rješenje problema koji je podigao na noge poljoprivrednike.Europska komisija ukinula je prošlog petka privremenu zabranu izvoza ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i sjemenki suncokreta na tržište EU-a, a Ukrajina je pristala u roku od 30 dana uvesti mjere, poput sustava izvoznih dozvola, kako bi se izbjegao nagli skok isporuka. Slovačka, Poljska i Mađarska jednostrano su pak produžile zabranu uvoza kako bi zaštitile domaće poljoprivrednike, a ukrajinske vlasti najavile su tužbu. Glasnogovornik Svjetske trgovinske organizacije (WTO) potvrdio je da su je i podnijeli, te time napravili prvi korak u postupku trgovinskog spora. U utorak je Kijev odobrio uvođenje dozvola za izvoz skupine poljoprivrednih proizvoda u pet susjednih zemalja u EU-u, koje će izdavati tek nakon dogovora s uvoznicima. Ukrajina će popis i količinu proizvoda dogovarati s tim zemljama, koje će odlučiti jesu li spremne prihvatiti tu robu, u kojim količinama i u kojem roku, ističu. "Tek ćemo tada našim kompanijama izdavati dozvole za izvoz određenih proizvoda", rekli su. Sa Slovačkom je taj dogovor sada postignut. "Ministri su dogovorili uspostavu sustava trgovine žitaricama koji se temelji na izdavanju i kontroli dozvola. Do pokretanja i temeljitog testiranja sustava zabrana uvoza četiri kategorije proizvoda iz Ukrajine ostaje na snazi", objavili su Slovaci. Ukrajina je također pristala zaustaviti žalbu pred WTO-om, dodaju.

Poljska više ne šalje ​​oružje Ukrajini, kazao je pak poljski premijer Mateusz Morawiecki. To dolazi u trenutku kada su poljsko-ukrajinski odnosi napeti zbog poljskog proširenja zabrane uvoza ukrajinskog žita, izazvanog zabrinutosti da će to naštetiti poljoprivrednicima. "Poljska podržava pobjedu nad ‘ruskim barbarom‘, ali ne može pristati na destabilizaciju poljskog tržišta uvozom ukrajinskog žita", rekao je. No Ukrajina je priopćila da će sljedećih dana razgovarati s Poljskom oko tog spora i da su ministri poljoprivrede dviju zemalja već telefonski kontaktirali oko toga.

Poljska je prethodno pozvala ukrajinskog veleposlanika u Varšavi kako bi prosvjedovala protiv izjava predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog na Općoj skupštini UN-a. On je rekao da "politički teatar" oko uvoza žitarica iz Ukrajine samo koristi Rusiji. Hina/I.B.
Poljoprivrednici su prosvjedovali protiv jeftinog uvoza iz Ukrajine - silosi su puni, a bliži se žetva

Možda ste propustili...