Regija
BROJNIM PROJEKTIMA DO VEĆE KVALITETE ŽIVOTA

U općini Cerna grade dječji vrtić, uređuju ulice, zonu, potiču razvoj
Objavljeno 20. rujna, 2023.
Općina Cerna uspjela je povući značajna nepovratna sredstva iz raznih izvora

Na području Općine Cerna u tijeku su brojni infrastrukturni radovi, a pojedini su projekti pred realizacijom ili u pripremi. Njima će se dodatno poboljšati kvaliteta življenja na tome području i stanovnicima osigurati dodatni sadržaji za zadovoljavanje njihovih potreba.Načelnik Josip Štorek zadovoljan je dosad učinjenim i dodaje da su uspjeli povući značajna nepovratna sredstava iz raznih izvora, nacionalnih i europskih, a očekuju i pozitivne odluke za još neke projekte. Najznačajnija je investicija izgradnja dječjeg vrtića s pratećim sadržajima. Za izvođača radova izabrana je tvrtka Watmont d.o.o. iz Vinkovaca, slijedi potpisivanje ugovora i uvođenje u posao. Radovi će početi u listopadu, rok završetka izgradnje tog reprezentativnog objekta u središtu Cerne bit će 15 mjeseci, a kapacitet vrtića je 80 djece. Ukupna vrijednost je 1.222.330,72 eura s PDV-om. Projekt je prošao na natječaju za dodjelu nepovratnih sredstava u sklopu Nacionalnog programa oporavka i otpornosti i odobreno im je 765 tisuća eura (5,76 milijuna kuna). Ostatak sredstava osigurat će Općina, a postoje naznake da će moći ostvariti i dodatna sredstva za vlastiti udio sufinanciranja kroz nove natječaje. Štorek je presretan što će konačno krenuti gradnja vrtića i što će se svim zainteresiranim mališanima iz Cerne i Šiškovaca omogućiti boravak u toj predškolskoj ustanovi. U Cerni, podsjećamo, djeluje Područni ured Dječjeg vrtića "Kosjenka" iz Vinkovaca, ali potrebe za smještajnim kapacitetima puno su veće.

Mnogo se očekuje i od Poduzetničke zone Zagrađe koja bi trebala dati dodatni zamah cjelokupnom razvoju toga područja. Općina Cerna lani je od države u vlasništvo dobila tri katastarske čestice ukupne površine 48 hektara, procijenjene vrijednosti 2.461.000 kuna, za proširenje poduzetničke zone. A na javnom su pozivu lokalni poduzetnici iskazali interes za investiranje. Nedavno je završena i rekonstrukcija kolnika u ulici Mala Cerna koji je bio u jako lošem stanju, a to je jedina pristupna cesta prema zoni Zagrađe kojom se može prometovati s teretom većim od sedam tona. Općini su u tu svrhu odobrena četiri milijuna kuna iz Programa podrške gospodarskoj revitalizaciji Slavonije. Među projektima treba spomenuti i sanaciju ceste u Ulici kralja Zvonimira i Miroslava Tišljara, kao i uređenje groblja. Za izgradnju biciklističko-pješačke staze u Ulici braće Radić u Cerni Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je maksimalno sufinanciranje od 350.000 eura. A u okviru programa poticanja mjera skupljanja komunalnog otpada Cerancima će Fond sufinancirati nabavu komunalne opreme iznosom od 31.841,50 eura. Očekuje se i sufinanciranje za izgradnju reciklažnog dvorišta u Cerni u iznosu od 85 posto.

U planu je i gradnja Doma kulture u Cerni, za kojim već godinama postoji velika potreba.

Marija Lešić Omerović
PRODAJA PARCELA
Štorek najavljuje da će do kraja rujna biti raspisan natječaj za prodaju pet parcela na ukupno tri hektara zone koji su zasad infrastrukturno opremljeni vodovodnom, plinskom i električnom mrežom, s pristupnom cesta i javnom rasvjetom. Za česticu koja se prostire na 10.000 četvornih metara prodajna je cijena 1,45 eura za kvadrat. Četiri su čestice veličine od po 5000 kvadrata, a cijena im je 1,65 eura. Ovisno o iskazanom interesu poduzetnika, nastavit će se s uređenjem zone. Smještena je na izlazu iz sela, uz županijsku cestu Cerna - Babina Greda - autocesta A3, u blizini je i pruga. Dobra prometna povezanost sa svim dijelovima županije i autocestom sa svim gospodarskim središtima u zemlji trebala bi pridonijeti izgradnji poduzetničke zone i razvoju poduzetništva.

Možda ste propustili...

ĐAKOVAČKI HNS I NJEGOVA ŽENSKA INICIJATIVA

Svaka žena ima pravo na život bez nasilja

PRVA, MEĐUNARODNA, INTERDISCIPLINARNA

Konferencija Kontinentalna Hrvatska

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana