Novosti
VLADA RH:

S&P potvrdio napredak Hrvatske i dobre poteze Vlade
Objavljeno 16. rujna, 2023.

ZAGREB - Agencija Standard and Poor's (S&P) u svojoj je najnovijoj procjeni hrvatskog kreditnog rejtinga potvrdila napredak Hrvatske i ispravnost vladinih odluka, ocjenjuje vlada u subotu.

"Izvješće svjetske agencije Standard & Poor's potvrđuje izniman napredak Hrvatske, kao i da je Vlada donosila dobre odluke u svim krizama. Od ne-investicijske razine, Hrvatska je dosegla najvišu razinu investicijskog kreditnog rejtinga u svojoj povijesti (BBB+), a sada je na korak do A razine", izjavio je premijer Andrej Plenković, prenosi se u vladinom priopćenju.

S&P ističe učinak snažnih mjera Vlade za očuvanje radnih mjesta, svladavanje energetske krize i gospodarski oporavak, kaže Plenković.

"Politička stabilnost, koju osigurava Vlada HDZ-a uz podršku parlamentarne većine, bila je temelj da Hrvatska prebrodi sve izazove, a istovremeno ostvari strateška postignuća, poput ulaska u europodručje i Schengenski prostor'', poručio je Plenković.

Nakon što je u srpnju prošle godine agencija Standard & Poor's povećala dugoročni rejting Hrvatske na BBB+, uz stabilne izglede, objavom u petak navečer 15. rujna, revidiran je izgled dugoročnog rejtinga na pozitivan, čime se Hrvatska nalazi na korak do prelaska u višu razinu investicijskog rejtinga A rejting.

Hrvatska je prema sve tri agencije (Fitch, S&P i Moody's) na povijesno visokoj razini investicijskog kreditnog rejtinga, što je i rezultat ispunjavanja uvjeta za ulazak u europodručje, podsjeća vlada.

Agencija Standard & Poor's potvrdila je u petak rejting Hrvatske 'BBB+/A-2' i poboljšala izglede iz stabilnih u pozitivne, procijenivši da će gospodarstvo ove godine rasti snažnije nego u većini članica eurozone, poduprto turizmom i potrošnjom.

S&P je u srpnju prošle godine poboljšao rejting na 'BBB+/A-2' nakon što je Vijeće EU-a službeno potvrdilo odluku o ulasku Hrvatske u eurozonu. Prognozirali su tada i da bi hrvatsko gospodarstvo trebalo stabilno rasti u idućim godinama.

U petak potvrdili su važeći rejting i poboljšali izglede, istaknuvši da zahvaljujući stabilnom rastu turizma, koji sve više nadopunjuju ulaganja u proizvodne kapacitete, hrvatski BDP u ovoj godini zaostaje za prosjekom EU-a 27 posto. Prije deset godina zaostajao je 40 posto, napominju.

Hrvatsko gospodarstvo trebalo bi u ovoj godini porasti za 2,5 posto, procjenjuju, dodajući da su još u ožujku prognozirali 1,7-postotni rast aktivnosti.

Bruto realne plaće rasle su u ovoj godini zahvaljujući tijesnom odnosu ponude i potražnje na tržištu rada, pa je osobna potrošnja bila snažnija no što su očekivali.

 

(Hina)

Možda ste propustili...

OKRUGLI STOL NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI PLIN 2023.

Predstavljanje razvoja projekta Centra kompetencija za napredno inženjerstvo

TRAŽE SE RJEŠENJA ZA BORBU SA SVINJSKOM KUGOM

Dio života Slavonaca, a ne samo egzistencijalni problem

KVALIFICIRATI KAO NAPAD NA SLUŽBENU OSOBU

Zaštitari su sve češće mete napada

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana