Regija
SVE JE SKUPO, PA PO UROD - U KRAĐU

Pokrali im šljivik, u zoru dolazili i odnijeli čak tri tone “čačanki”
Objavljeno 30. kolovoza, 2023.
Đakovčanka: Mi smo ostali bez pola uroda, a brat je na dvije lokacije prošao još gore - ostala mu je samo koja vreća šljiva
ĐAKOVOPosjekao tuđu šumu, ovršio tuđu pšenicu, NN počinitelji pobrali i odnijeli sav lješnjak, pokraden im vrt… - nizali u se posljednjih ljeta s područja Đakovštine naslovi o krađama na otvorenome, o krađama uroda, ljetine, za koju je njezin vlasnik crnčio cijele godine, ulagao, strepio od nevremena, a potom došao netko i s nevjerojatnom drskošću i bezobrazlukom sve "počistio".Najnoviji takav slučaj na đakovačkom području dogodio se proteklih dana u Gorjanima, gdje je đakovačkim vlasnicima opustošen šljivik na 1,1 hektar s više od 300 stabala. Prema procjeni vlasnika, pobrano im je i ukradeno čak – tri tone šljive "čačanke"! Pola je to ovogodišnjeg uroda u tom šljiviku, kažu vlasnici.

Vidjela kombi


- Suprug i ja još smo prije dva tjedna gledali šljive, koje su inače za rakiju i pekmez, i procjenjivali jesu li za branje, no trebali smo ići na jedno vjenčanje u Liku, pa je muž rekao kako bi to trebao dobro pokositi te ćemo u kupljenje šljiva kada se vratimo - kaže Đakovčanka. Šljivik je uz sporedni, prteni put, nije uopće uz prometnu cestu da bi upadao u oči, no netko je očito "snimio" njegovu rodnost i čekao pravi trenutak. Da ironija bude veća, vlasnici su pokosili šljivik, i ne znajući da neželjenim gostima pripremaju teren za još lakše kupljenje šljiva.

- Suprug je dva dana, po ovoj vrućini, trimerom kosio - kaže Đakovčanka i nastavlja:

- Nismo ništa sumnjivo i nikoga prethodno primijetili. Nema tu ni kuća, nema puno prolazaka ljudi, eventualno prođe neki traktor.

No "voćari" su očito dobro procijenili kada treba u tuđe šljive.

- Suprug je rekao kako će on prvo otići i malo "potkupiti", pa će se za dva dana tresti. Kad je došao - u sredini šljivika uroda uopće nije bilo. Ima i po 15 stabala da nema ni jedne šljive! Satima su tu, očito, bili i to par dana. Žena što živi nedaleko kaže da je vidjela auto, kombi, kako oko pet sati ujutro ide prema našem šljiviku. S obzirom na to koliko je šljiva pobrano, moralo ih je biti više i dolazili su više dana - procjenjuje Đakovčanka. Vlasnici, koji imaju i OPG, bez više tona šljiva ostali su baš u trenutku kada su šljive na cijeni – ona za pekmez je 0,80 eura za kilogram, a za rakiju 60 centi.

Krađa šljiva dogodila se ovim Đakovčanima u trenutku kada im je šljivik u desetoj godini i počinje puni rod. I lani im je netko krao šljive na toj lokaciji, no, kažu, ne u količini kao ove godine.

Videonadzor


- Napravili smo pekmez za sebe, a rakiju nećemo – prodali smo šljive da ih drugi kupi i peče rakiju, 0,60 eura po kili - dodaje Đakovčanka. Dok su ona i suprug ostali bez pola ureda, njezin brat, dodaje, prošao je još gore – šljive ima na dvije lokacije. Nakon pustošenja njegovih šljivika, preostali urod stao mu je – u samo četiri vreće.

Vlasnici šljivika namjeravaju svoj posjed zaštititi videonadzorom.

- Kažu da se ove godine jako krade, sve je skupo - kaže Đakovčanka. Uz tri tone ukradenih šljiva, uz cijenu od 0,60 eura za one za pečenje rakije, supružnici su ostali bez uroda vrijednog 1800 eura.

Uhodana ekipa "voćara", osim što se besplatno domogla nekoliko tona šljiva, te, budu li ukradene "čačanke" završile u kazanu za rakiju, dobro će još i zaraditi na njima. Jer litra šljivovice dosad je (ovdje) bila osam, a sada se prodaje i za 10 eura.

Kako navode u PU osječko-baranjskoj, tijekom 2023. godine na području te policijske uprave evidentirano je sedam kaznenih djela vezanih za otuđenje poljoprivrednih proizvoda s otvorenih prostora i drva iz privatnih šuma.

Suzana Župan
Kradu se i rolo bale sijena
U PU-u navode da su tijekom 2023. godine na području PP-a Osijek evidentirane 184 krađe voćnih sadnica šljive, a šteta je 1256 eura, na području PP-a Đakovo krađa drveta iz privatne šume - šteta 20.000, a na području PP-a Našice dvije krađe drveta iz privatne šume, ukupne štete 2115 eura. Na području PP-a Belišće evidentirana je krađa dvije tone tritikala - šteta 600 eura, krađa 12 rolo bala sijena - šteta 600 eura, krađa voćnih sadnica šljive - šteta 1000 eura te krađa drveta iz privatne šume, kada je počinjena šteta od 400 eura.

Postupanje
Čim se policiji prijavi kazneno djelo, policija provodi izvide, a kada utvrdi počinitelja, podnosi kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu. Kazne su propisane Kaznenim zakonom, odgovaraju na naš upit o postupanju u PU osječko-baranjskoj.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana