Regija
SPALA KNJIGA NA PET SLOVA

U baranjskih pet pustara
još živi 129 stanovnika
Objavljeno 19. kolovoza, 2023.
Trenutačno su nastanjeni Mirkovac, Jasenovac, Kozjak, Širine i Zeleno Polje
BELI MANASTIR - Nedavno je u baranjskoj pustari Mirkovac održano 9. okupljanje pustaraša. Njih petstotinjak s raznih strana svijeta odazvalo se pozivu organizatora, a među njima bilo je i onih koji su se prije više desetljeća trbuhom za kruhom zaputili čak do SAD-a.

Mirkovac ostaje


- Okupljanje pustaraša postala je tradicija. Nadam se da će se tako nastaviti te da će iduće godine biti još više bivših i sadašnjih pustaraša - istaknuo je Tomislav Antolović, predsjednik udruge Pustaraši koja je organizirala događaj. Sada već tradicionalno okupljanje bila je prigoda evocirati uspomene na nekadašnji život u baranjskim pustarama. Pokoja suza u očima ponositih pustaraša sasvim dovoljno govori kako im je lijepo tamo bilo. No od brojnih nekadašnjih baranjskih pustara knjiga je pala na nekoliko slova - Mirkovac, Jasenovac, Kozjak, Širine i Zeleno Polje. Donedavno se ‘‘držao‘‘ i Sokolovac. U ovim pustarama, prema popisu stanovništva iz 2021. godine, živi 129 ljudi. Na pretposljednjem popisu iz 2011. godine u njima ih je živjelo 318, s tim da 14 tada popisanih stanovnika Sokolovca - tamo više ne živi. Ili bar nisu popisani. Gledajući u povijest, najveći broj stanovnika u spomenutim je pustarama živjelo neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Tri godine nakon njegova završetka, naime, u njima je bilo nastanjeno više od 4000 stanovnika… U ovom trenutku najveća baranjska pustara je, bar po broju stanovnika, Mirkovac. U njemu živi 64 ljudi i, zasad, postoje sve predispozicije da se u dogledno vrijeme tamo nastavi život.


- Naša je politika da Mirkovac ostavimo na životu. Stoga su tamo išle i neke investicije, od kojih je jedna od najznačajnijih vodovodna mreža. Nadalje, pri kraju je projekt obnove stare škole koji ćemo prijaviti na natječaj nekog od ministarstava. U toj lijepoj i zaštićenoj zgradi planiramo kulturni dom. Nastavio se u Mirkovcu život ili ne, bit će u turističkoj funkciji - kaže načelnik Općine Kneževi Vinogradi, Vedran Kramarić, nastavljajući kako se još bave i imovinsko-pravnim poslovima oko mirkovačkog igrališta u svrhu rekonstrukcije tamošnjeg objekta koji koristi mjesni NK Radnički i udruga Pustaraši. Zahvaljujući njihovom entuzijazmu, u Mirkovcu se održava kakav-takav društveni život. Veći dio stanovnika Jasenovca preselio se u prije nekoliko godina sagrađenu zgradu u Kneževim Vinogradima, a preostala četiri stanovnika to odbijaju. Sokolovac je pust. Još uvijek ‘‘živi‘‘ zgrada u Jasenovcu koju koriste lovci i streličari, a sve ostalo u ruševnom je stanju i u državnom vlasništvu. Što se Općine Bilje tiče, na životu je Kozjak, u kojem živi 20-ak ljudi. I tamo je problem vlasništvo, pa Općina čini koliko je u njezinoj mogućnosti kako bi olakšala život tamošnjim stanovnicima.

Revitalizacija Kozjaka


- U Kozjaku je izgrađen vodovod, a održavamo ostalu infrastrukturu, poput nogostupa i lokalnih cesta. U postupku je obnova nekadašnje trgovine kao društvenog doma, a Nikola Faler kupio je bivši dom kulture i kuglanu i u to ulaže. Prije par godina pokrenuli smo s tadašnjim Poljoprivrednim fakultetom priču oko pokušališta za autohtone pasmine. Važno je istaknuti kako je u pripremi projekt za revitalizaciju cijele pustare. Vidjet ćemo u kojem će smjeru sve krenuti, projekt je prijavljen i to je najznačajnije. Sigurno je da će se veći dio odnositi na turizam i ekološku proizvodnju - kaže načelnik Općine Bilje, Željko Cickaj, dodajući kako se za priču oko Tikveša i Zlatne Grede treba obratiti Hrvatskim šumama.

Života ima i u dvama preostalim baranjskim pustarama, Širinama i Zelenom Polju.

- U Širinama je 26, a u Zelenom Polju 13 ljudi, dovoljno za tri nogometna tima, bez ‘‘dugačke klupe‘‘ - u polušali kaže Milan Knežević, načelnik Općine Petlovac, dodajući kako općina iz svoga proračuna, sukladno mogućnostima, ulaže određena sredstva u njihovo održavanje. No i kod njih je problem vlasništvo tamošnjih stambenih objekata.

- Prema informacijama koje imam, ljudima je ponuđeno stambeno zbrinjavanje, ali oni su ga odbili - kaže.

Ivica Getto
Tri godine nakon Drugoga svjetskog rata u spomenutih pet pustara bilo je više od 4000 stanovnika

Mnoštvo pustara, od nekih ni traga
Baranjskih je pustara bilo mnoštvo. Brestovac (sada sastavni dio Grabovca), Jasenovac, Kozjak, Mirkovac, Sokolovac, Sudaraž, Širine, Zeleno Polje, Zlatna Greda, Tikveš, Geta... Bilo ih je još, ali od Brod pustare ili one karanačke pustare, Ćirine ade, Šebešira, Trokuta… nema više ništa.

Zapitat će se mnogi gdje su Mece, Šećerana i Kneževo. Riječ je, ipak, o radničkim naseljima.

Možda ste propustili...

BONAVITOM I KRIJESOVIMA POČELI 58. ĐAKOVAČKI VEZOVI

Šampion Bonavite graševina iz Karanca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LJETNI VOZNI RED

Autobus vozi i do Gradskih bazena

2

OSNOVNE ŠKOLE ŽUPANJSKE POSAVINE

Ispratili su 292 osmaša, upisali 286 prvašića, za sada ukupno 2236 đaka

3

JAVNOLINIJSKI PRIJEVOZ DOSTUPAN SVIMA

Prodaja prijevoznih karata porasla 91 %