Dome slatki dome
SAVJETI ZA SAVRŠEN REZULTAT

Kako osvježiti ili posve promijeniti izgled doma
Objavljeno 17. kolovoza, 2023.
Dizajneri interijera slažu se da se pri uređenju svog životnog prostora potrebno voditi onim što sami volite, a ne svi ostali

Svi koji su se okušali u renoviranju odnosno uređivanju svojeg životnog prostora dobro znaju kako taj proces može biti iznimno zabavan, ali prije svega je vrlo zahtjevan. Prije nego što počnete, potrebno je donijeti brojne odluke, a kako bi bile ispravne, isplati se pročitati savjete stručnjaka iz svijeta interijeraBilo da je riječ o manjem preuređenju životnog prostora, bilo potpunoj renovaciji, svjetski dizajneri interijera imaju pregršt korisnih savjeta za to da uspješno izvršite svaki zadatak koji postavite pred sebe.

Paleta boja


Pri uređenju životnog prostora brojni se prvenstveno vode paletom boja koju žele istaknuti, no dizajneri interijera savjetuju da se bojama pozabavite kasnije, a u njihovom odabiru pomoći će vam raspoloživi predmeti poput tepiha i tapeciranog namještaja.


Rasvjetna tijela


Ni jedna prostorija u domu nije potpuna bez rasvjetnih tijela, a kako ističu brojni dizajneri interijera, svaka bi trebala imati barem tri rasvjetna rješenja.

Žarišna točka


Komadi namještaja tzv. statement izgleda svaki prostor u trenu pretvaraju od jednostavnog u upečatljiv, no nekoliko efektnih komada u jednoj prostoriji moglo bi je vizualno zatrpati. Rješenje? U svaku prostoriju postavite jedan komad koji krade pozornost.

Bez trendova


Trendovi u svijetu interijera znaju biti itekako primamljivi, no dizajneri interijera slažu se da se pri uređenju svog životnog prostora potrebno voditi onim što sami volite, a ne svi ostali.


Bezvremenski


Prilikom uređenja prostorije raščlanite je na nekoliko dijelova. Prvi i osnovni odnosi se na najveći namještaj - komade klasičnoga izgleda koji odolijevaju trendovima. Drugi uključuje manji namještaj, a treći tekstil i slične manje predmete. Budući da su zadnja dva dijela fleksibilnija, njih uvijek možete zamijeniti dok će s osnovnim dijelom to biti puno teže. Rasporedom namještaja osigurajte nesmetano kretanje u prostoriji. Prigrlite filozofiju "manje je više" i riješite se nereda.

Tanja Kvorka
DNEVNI BORAVAK
Velikim prostorijama, a posebice onima otvorenog tlocrta, nedostaju granice koje čine zidovi. Stvaranje razlike između dijelova prostorije pomaže u stvaranju sklada. Kad govorimo o dnevnom boravku, navedeno se najbolje postiže velikim tepihom koji će ga vizualno odvojiti od blagovaonskog dijela ili kuhinje u prostoru otvorenog tlocrta. U moru uzoraka, boja i tekstura kojima se planirate pozabaviti u dnevnom boravku, treba birati one koji će se nadopunjavati u prostoru. Duguljasti komadi namještaja, poput stolića, kauča ili ormarića, naglasit će prostoranost.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana