Osijek
PROJEKT “CITIES@HEART”

Pariz pozvao Osijek da zajedno osluškuju puls svojih građana
Objavljeno 26. srpnja, 2023.
Cilj je postići održivi urbani razvoj kroz stvaranje mreža gradova koji razmjenjuju dobre prakse i ideje

Osijek se našao među deset europskih gradova koji su uključeni u projekt pod nazivom "CITIES@HEART". Realizira se u okviru programa Europske unije URBACT IV, u okrilju poziva "1st Action Planning Network call".Ovaj je poziv osječkoj gradskoj upravi došao od Grada Pariza, koji je nositelj tog projekta, no ne kao početak (novog), nego nastavak ranije uspostavljenog prijateljstva.

- Uključili smo se u ovaj europski projekt na poziv francuske prijestolnice Pariza. Cilj je ove međunarodne suradnje, u koju je uz Pariz i Osijek uključeno još osam gradova iz zapadne Europe, postizanje održivog urbanog razvoja kroz stvaranje mreža gradova koji razmjenjuju dobre prakse i ideje. Siguran sam da će Osijek, koji je u Europi prepoznat kao pouzdan partner, te kao nositelj održivog razvoja u svojoj regiji, imati što naučiti kroz ovaj projekt, ali i podijeliti svoja iskustva - izjavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Podsjećamo, gradonačelnik je Radić početkom ove godine, na poziv francuskog Ministarstva europskih i vanjskih poslova, sudjelovao u "Future Leaders Invitation Programu" (PIPA) namijenjenom budućim liderima. Radić je tako tijekom boravka u Parizu, Strasbourgu i Metzu sudjelovao u nizu vrlo konstruktivnih sastanaka u francuskom Ministarstvu europskih i vanjskih poslova, Senatu te gradovima Metzu i Strasbourgu. Jedini je iz Hrvatske koji je u posljednjih nekoliko godina sudjelovao u tom personaliziranom programu namijenjenom budućim liderima iz cijeloga svijeta radi ostvarivanja što kvalitetnijih odnosa i poznanstava s predstavnicima francuskih državnih i lokalnih vlasti, institucija, kao i s gospodarstvenicima.

Njegov je boravak u Francuskoj veleposlanik Gael Veyssière tada ocijenio "važnim korakom u razvoju suradnje francuskih institucija s Osijekom i osječkom regijom", što se i potvrdilo kroz URBACT projekt, koji je u tijeku.

Uz Pariz i Osijek tu su još gradovi Cesena (Italija), Fleurus (Belgija), Sligo (Irska), Granada (Španjolska), Krakow (Poljska), Celje (Slovenija), Quadrilatero Association (Portugal) i Amfiktyonies (Grčka).

Cilj je projekta partnerstvom gradova različitih veličina i pozadina stvoriti zajedničku metodologiju koja se može prilagoditi svakom teritoriju kako bi se podržao proces donošenja odluka, provedba, učinkovitost i glatko odvijanje održivih urbanih politika te uhvatiti puls srca gradova - gradskih središta - i bolje razumjeti što se korisnicima grada više ili manje sviđa na tim mjestima.

Grad Osijek će, kako bi se osiguralo da faze i odluke provedbe prate radnje na svim razinama, formirati lokalno partnerstvo koje uključuje relevantne lokalne dionike kao što su nacionalno i/ili regionalno tijelo nadležno za područje održivog urbanog razvoja, lokalne uprave gradskih središta te bilo koji relevantni dionik u područjima rješavanja izazova.

Predviđene projektne aktivnosti Grada Osijeka obuhvaćaju upravljanje projektom, preuzimanje uloge i provođenje aktivnosti kako je navedeno u radnom programu prijave, sudjelovanje u planiranim međunarodnim sastancima, doprinos izradi plana mreže Osnovna studija. Predviđeno je vrijeme trajanja projekta 31 mjesec, projektni će proračun Grada Osijeka iznositi 74 tisuće eura.

Kada se ovom projektu pridruži i uspostava izravnog leta prema Londonu, investicija američke kompanije Jabil, kao i sve veće zanimanje veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj za naš grad - svjedočimo i svojevrsnoj internacionalizaciji Osijeka.

Dario Kuštro
PUTOPISNI SERIJAL “DESTINATON FRANCOPHONIE”
Francuska alijansa Osijek, u suradnji s Kulturnim centrom Osijek, organizirala je u travnju javno prikazivanje putopisnog serijala “Destination Francophonie”.

Riječ je o dokumentarnom filmu koji je francuska državna TV kuća TV5Monde snimila po hrvatskim gradovima, a progovara i o Hrvatskoj - Osijeku, Zagrebu, Petrinji, Splitu, Korčuli, Dubrovniku. U dvije epizode od 26 minuta prikazane su njihove ljepote i turistička ponuda, a dokumentarac “putuje” u više od 450 milijuna domova na svim kontinentima.

Možda ste propustili...

STRUČNI SKUP U POLIKLINICI OTOS-VITA

Obnovljen prostor za fizikalnu terapiju

BOŽIĆNA PREDSTAVA, PJESMA I PLES TE DARIVANJE

Kamion Djeda Mraza na Jugu 2

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana