Novosti
IZMJENA DRŽAVNOG PRORAČUNA

Na Radićevu inicijativu Osijeku osigurano još 600.000 eura za borbu protiv komaraca
Objavljeno 7. lipnja, 2023.

Hrvatski sabor u srijedu je izmijenio ovogodišnji državni proračun a ovim rebalansom najveći je dobitnik Grad Osijek kojemu je za borbu protiv komaraca dodatno osigurano 600 tisuća ura.

Kako je Saboru predložila Vlada, ukupni prihodi očekuju se u iznosu od 26,6 milijardi eura, a rashodi u iznosu od 28,1 milijardu eura.

Prihodi se, u odnosu na izvorni proračun, povećavaju za 1,7 milijardi, a rashodi za 1,4 milijarde eura.

Očekivani proračunski manjak je 510 milijuna eura, odnosno 0,7 posto BDP-a, prema metodologiji ESA.

Od svih 166 amandmana podnijetih na rebalans, Vlada i vladajuća većina prihvatili su samo jedan, onaj HDZ-ova Gorana Ivanovića, slijedom kojega će Osijek, od države dobiti  600.000 eura za provedbu larvicidnih tretmana na poplavnom području susjednih mu gradova i općina.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, koji je i pokretač ove inicijative kroz razgovore s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem zahvalio je Vladi i saborskim zastupnicima što su prihvatili ovaj amandman.

Komarci nisu samo javnozdravstveni problem, oni su i gospodarski problem. Drago mi je što nismo sami u toj borbi i što imamo podršku Vlade, kazao je Radić.

Istaknuo je također da je Grad Osijek za borbu protiv komaraca ove godine već osigurao 700 tisuća eura a Osječko-baranjska županija se uključila s 200 tisuća eura tako da s ovih 600 tisuća eura na raspolaganju za borbu s komarcima stoji 1,5 milijuna eura.

Radić smatra da će zbog velikih kiša i visokog vodostaja ovo biti zahtjevna godina no tvrdi kako su i za to pronašli rješenje.

-Tretmani „zemlja-zrak“ kada u 24 sata istovremeno tretiramo i iz zraka i sa zemlje područje cijeloga grada ali i šire (budući je detektirano da 95 posto komaraca stiže upravo iz okolnih općina smještenih u poplavnom području) pokazali su se učinkoviti. U suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije kontroliramo učinkovitost tretmana i ukoliko je ona ispod 50 posto izvođači su dužni o svom trošku ponoviti tretman, objašnjava Radić pohvalivši se kako su po prvi puta uključene i općine u prstenu oko Osijeka u ovu borbu.

Radić podsjeća da se prvi puta nakon 14 godina iz zraka tretira naseljeno područje grada Osijeka. T. Prusina

Most i Socijaldemokrati napustili glasovanje

 

 

Sabor je državni proračun izmijenio glasovima većine zastupnika, za izmjene je glasovalo 77 zastupnika, 24 protiv. 

Oporba, prije svih Most, željeli su da izmijenjeni proračun izgleda drugačije, no to im nije pošlo za rukom.

Nakon Vlade, i saborska većina odbila je 166 oporbenih amandmana na rebalans, od čega su 143 bila Mostova.

Zbog takovog odnosa, 'mostovci' su napustili sabornicu prije glasovanja o amandmanima i samom rebalansu, a isto su postupili i Socijaldemokrati.

Vlada nije prihvatila ni jedan naš amandman, jer ne misli da je minimum pristojnosti vratiti građanima višak koji je zaradila na inflaciji, nego da je taj novac propagandno sredstvo za njenu izbornu kampanja, kazala je Marija Selak Raspudić.

Podcjenjivački odnos prema zastupnicima i njihovim prijedlozima zasmetao je i Davorku Vidoviću (Socijaldemokrati) koji je iskazao „zlovolju“ načinom na koji se upravlja državnim financijama, ali i „pretjeranom manipulacijom u propagandno- političke svrhe kad je riječ o javnom novcu“.

Odlazak Socijaldemokrata i 'mostovaca' predsjednik Sabora Gordan Jandroković ispratio je riječima „sidimo ovdje kod stola, a vidim da nema nas pola“, a Krešo Beljak (HSS) porukom kako je nekorektno ostaviti ostale oporbene kolege da glasuju o njihovim amandmanima za koje oni sami neće glasovati. 

Mi nećemo ni raspravljati, ni glasovati o amandmanima kolega kojih nema na glasovanju, poručio je Beljak.

Hrvoje Zekanović (HDS) 'mostovce' je pak prozvao da ne ispunjavaju svoje poslovničke dužnosti, među kojima su biti na sjednici i glasovati.

„Doduše, Nino vjerojatno čuva djecu, Božo je vjerojatno u ordinaciji u Mostaru u fušu, a Bulj se zaletio do Sinja pokositi travu“, izjavio je.

Najčitanije iz rubrike