Regija
ZAVIČAJNI MUZEJ SLATINA UGOSTIO VRTIĆARCE

Mali arheolozi iskapali su replike pravih nalaza
Objavljeno 6. lipnja, 2023.
SLATINA - Zavičajni muzej Slatina u suradnji sa Dječjem vrtićem Zeko Uoči proteklog vikenda održao je zanimljivu dvodnevnu radionicu pod nazivom "Mali arheolog". Radionica je svojim sadržajem namijenjena mališanima predškolskog uzrasta, a cilj joj je na zanimljiv i poučan način upoznati djecu s pojmovima kao što su arheologija, kulturna baština, predmet i materijal.

Radionica je koncipirana tako da djeca svojim radnjama imitiraju procese arheoloških istraživanja, dok su osnovne arheološke tehnike pojednostavljene i svedene na djeci razumljiv način. Prema riječima kustosa Srđana Đuričića, radionica se sastojala od nekoliko elemenata: Prikazivanje pravih arheoloških nalaza (ulomaka keramike, rekonstruiranih posuda) te je uz svaki predmet ispričana njegova zanimljiva priča. Praktični dio radionice sastojao se od pronalaska predmeta koji su bili zakopani u pijesak unutar velikih drvenih sanduka.

– Sadržaj sanduka predstavlja rekonstrukciju stvarnog arheološkog terena s posebnim naglaskom na arheološku stratigrafiju, koja je u ovom slučaju definirana pijeskom različite boje. Unutar ovih rekonstruiranih arheoloških zapuna nalazile su se replike predmeta (keramika, kamen, kosti…), koje su djeca nakon iskapanja pohranila u predviđene vrećice – opisao je kustos Đuričić.

Nakon završetka istraživanja mališani su kustosu (arheologu) pokazali što su pronašli i iznijeli svoja mišljenja o tome. Dječja vriska i oduševljenje ispunili su sve muzejske prostore, kao i veća količina pijeska koja je nastala arheološkim iskapanjima malih arheologa. Ali u muzeju zbog toga nije bilo ljutnje, oduševljeni kustos arheolog u tim malim znanstvenicima vidio je svoje nasljednike.

Na radionici su sudjelovale vrtićke skupine Ribe, Ivančice, Točkice, Cvjetići i Kolačići sa svojim odgojiteljicama. Radionica je završila u šaljivom tonu, s isprikom roditeljima malih arheologa zbog mogućih iskopina po dvorištima.

Petar Žarković
Srđan Đuričić

kustos

Sadržaj sanduka s pijeskom različite boje rekonstrukcija je stvarnog arheološkog terena. Unutar tih rekonstruiranih arheoloških zapuna nalazile su se replike predmeta (keramika, kamen, kosti…)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PAPRIKAFEST PROMOCIJA BARANJSKOG CRVENOG ZLATA

Lug - dom najbolje mljevene
paprike na kugli zemaljskoj

2

UDRUGA “SPRETNE I SRETNE”

Na 6. "Baranjskoj už'ni"
goste dočekalo 40-ak vrsta jela

3

OD 1. LISTOPADA PROMJENE NA ČELU ŽURE

Tin Dogan novi je direktor Županjske razvojne agencije