Novosti
KAMATE I STANOVI

ECB: Moguć kaotičan pad cijena
Objavljeno 1. lipnja, 2023.
Cijene stambenog prostora u eurozoni mogle bi kaotično pasti budući da stanovi zbog visokih kamatnih stopa postaju nedostupni građanima, a neprivlačni ulagačima, upozorila je u srijedu Europska središnja banka (ECB). To je jedan od nekoliko rizika istaknutih u ECB-ovoj analizi financijske stabilnosti, uz više troškove zaduživanja i sporiji gospodarski rast koji šteti tvrtkama i kućanstvima.

Od prošlogodišnjeg srpnja Europska središnja banka pokušava zauzdati inflaciju podizanjem kamatnih stopa, a čini se da će ustrajati u strogoj monetarnoj politici i u idućim mjesecima, primjećuje Reuters. Najoštrije podizanje kamatnih stopa unatrag nekoliko desetljeća sada se počinje osjećati i na tržištu nekretnina koje je doživjelo procvat tijekom desetljeća dostupnih i povoljnih kredita. "Gledajući u budućnost, pad cijena (nekretnina) mogao bi postati kaotičan jer rastuće kamatne stope na nove hipotekarne zajmove sve više ugrožavaju njihovu dostupnost i povećavaju teret kamata po postojećim hipotekarnim kreditima", upozorio je ECB. To posebno vrijedi za zemlje u kojima prevladavaju hipotekarni zajmovi s promjenjivom kamatnom stopom, istaknula je banka, ne precizirajući o kojim je zemljama riječ. ECB-ovi podaci da je udjel hipotekarnih kredita s promjenjivom stopom najveći u Portugalu, Španjolskoj i u baltičkim zemljama, napominje Reuters.

ECB je također upozorio da bi regije u kojima su institucionalni ulagači zauzeli velike pozicije na tržištu stambenih nekretnina mogle pretrpjeti veći udarac ako se kapital povuče. To uključuje Berlin, dijelove zapadne Njemačke i skupinu prijestolnica, poput Pariza, Madrida, Lisabona i Dublina. S druge strane, ECB konstatira da kućanstvima na ruku ide snažno tržište rada, što znači da će vjerojatno manje građana imati problema s povratom hipotekarnih kredita zbog gubitka posla, pokazuje analiza. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRAVNI STRUČNJACI KRITIZIRAJU OSJEČKU POLICIJU:

Ako je posrijedi ubojstvo, DORH mora istražiti policiju

2

PROCEDURA NABAVE BORBENIH ZRAKOPLOVA

Primopredaja prvog Rafalea

3

RASTUĆI ZDRAVSTVENI PROBLEM

Zbog bolesti srca 22 tisuće umrlih