Dome slatki dome
DIZAJN: PROSTORNA INTERAKCIJA

Ugodan pogled i pravilan odnos
Objavljeno 1. lipnja, 2023.
Život u zatvorenom prostoru znatno je ugodniji ako maksimalno negiramo pregrade

U toplim ljetnim danima veza unutarnjeg i vanjskog životnog prostora vrlo je intenzivna. Kvaliteti stanovanja značajno će pridonijeti činjenica da je ova veza i ukras prostora. Ugodan pogled i pravilan odnos unutar prostora obogatit će život ukućana.Vizualne barikade


Život u zatvorenom prostoru znatno je ugodniji ako maksimalno negiramo pregrade oko sebe. Ovo se odnosi i na male površine. Vizualne barikade opterećene elementima namještaja stvaraju napetost koje nismo niti svjesni. Najjednostavniji način da se izbjegne ovaj problem jest maksimalno orijentiranje dnevne zone na vanjski prostor. Poželjno je koristiti što više staklenih stijena, a manje prozora. Stijene će prostor učiniti prozračnijim i većim, što povećava ugodu stanovanja.

Česte pogreške nastaju u organizaciji dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje. Ako je prostor povezan već se javlja osjećaj prozračnosti, pa se zanemaruje veza s vanjskim prostorom. TV uređaj s komodom najčešće je postavljen na puni zid i sjedeća garnitura pozicionira se na način da je leđima okrenuta staklenoj stijeni ili prozoru. Tako se zanemaruje vizualno povećanje prostora i pogled na otvoren prostor. Česta pogreška je i postavljanje blagovaonskog stola uz stijenu, a uvlačenje sjedeće garniture u unutrašnjost prostora.

Relax kutak


Visina stola i stolica zatvara pogled na vanjski prostor i ponovno ga čini zatvorenim i neugodnim. Ovo se ne odnosi na prostore velikih površina. Ako je organizacija prostora takva da je nemoguće izvesti pravilno pozicioniranje, stvorite relax kutak koji će imati otvoren pogled na vanjski prostor i brzo ćete shvatiti koliko vas ova pozicija opušta. U ovim je zonama poželjno uvesti što više zelenila kako bi se naglasio vanjski prostor. Prirodna je potreba čovjeka da boravi u vanjskom prostoru, stoga učinite ovu vezu što atraktivnijom!

Izabela Galović Ninić, dipl.ing.arh.
Male preinake
Uz minimalne preinake vaš će prostor dobiti novu dimenziju. Orijentirajte sjedenje na način da se pogled proteže na vanjski prostor, direktno ili bar bočno. Izbjegnite pri tome guste zavjese i nabore, jer ćete ponovno negirati vezu s okolinom. Svjetlosni efekti noću će doći do punog izražaja, stoga budite kreativni!

Možda ste propustili...

HORTENZIJE SVE ČEŠĆE NA BALKONU

U nijansama plave, ružičaste i bijele boje

PRESTIŽNE NAGRADE ZA DIZAJN

Potpuno automatski aparat za pravu kavu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DIZAJN: OPREMANJE DNEVNOG BORAVKA

Sofe i kauči za manje prostore

2

PRESTIŽNE NAGRADE ZA DIZAJN

Potpuno automatski aparat za pravu kavu

3

SAVJET: ČIŠĆENJE EKRANA

Suha krpa od mikrovlakana za nježno brisanje