Kultura
VINKOVCI U ZNAKU KNJIGE

Predstavljena i nova slikovnica Zorana Vakule
Objavljeno 24. travnja, 2023.
Bogat program Noći knjige, 12. put održane u Vinkovcima, kao i 5. Festivala dječje knjige

Vinkovci su dva dana, u petak i subotu, bili u znaku knjige i čitanja, dvije sjajne manifestacije odvijale su se paralelno u najstarijem europskom gradu i svi sugrađani, posebno oni najmlađi, mogli su uživati u mnoštvu zanimljivih događaja u sklopu bogatog dvodnevnog programa - Noći knjige, koja se 12. put održala u Vinkovcima, i 5. Festival dječje knjige.Obje te manifestacije na najbolji način potiču čitateljsku pismenost i razvijaju kulturu čitanja i ljubav prema knjizi. Upravni odjel za sport, mlade i demografiju Vukovarsko-srijemske županije organizator je 5. Festival dječje knjige. Bogat program počeo je u petak otvaranjem Festivala u OŠ "Vladimir Nazor" u Komletincima, nastavljen je radionicama na otvorenom, a završio je pub-kvizom osnovnih škola. Drugog dana su Festival i Noć knjige priredili zajedničke programe i ispred Gradskoj muzeja i oko fontane.

Ovogodišnja Noć knjige temom "Sanjaju li roboti električne knjige?" propitkuje fenomen umjetne inteligencije, koja polako ali sigurno, unosi promjene u poimanje umjetničkog, pa onda i književnog stvaralaštva, namećući pitanja vezana uz originalnost, autorstvo i autorska prava, ali nudeći i rješenja koja čovjeku mogu biti od pomoći, pa i pri čitanju knjiga.

Prvog dana Noći knjige, u petak, popodne su predstavljene slikovnice Mije Jozić "Otrpljajmo more" i Branke Krvavac "Želim biti kao ti", a na večer je u Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavljena knjige za odrasle Marijane Radmilović "Naša soba". Potom je vinkovački fotograf, humanitarac i putnik Zvonimir Tanocki održao putopisno predavanje o putovanju u Kinu, a večer je završena dokumentarnim filmom "Malo nas je 2" autora Darka Stojanovića Stoje.

I u subotu je sve odisalo knjigom i čitanjem. Kod fontane i ispred Gradskog muzeja u središnjem gradskom parku, onom na Trgu bana Šokčevića, mahom mališani, ali i nešto stariji knjigoljupci, uživali su u izvrsnom programu 12. Noći knjige i 5. Festivala dječje knjige družeći se s Jelenom Pervan i Zoranom Vakulom, koji su predstavili svoje slikovnice.

Ispred Gradskog muzeja Jelena Pervan predstavila je "Bljakaste priče", a kod fontane Zoran Vakula "Vjetropirastu". Zatim je ispred Muzeja održana kreativna radionica s izložbom radova, nakon čega su se autori zamijenili za lokacije, te je tako Zoran Vakula kod Muzeja predstavio "Oblačastu", a Jelena Pervan kod fontane bila sa svojim "Neobičnim zgodama Ive, Tonke, Mrljeka i Prljeka".

- S djecom su crtali, sladili se, plesali i dijelili nagrade. Zoran Vakula osigurao nam je sunčan dan, pa smo mogli ostvariti sve zamišljeno. Grad je bio pun djece i roditelja, od srca im hvala na odazivu. Hvala učiteljima i odgojiteljima na podršci, hvala medijima, volonterima - kažu u vinkovačkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici, gdje se uvelike pripremaju za selidbu u novoizgrađenu zgradu od 4500 četvornih metara na mjestu gdje je do jeseni 1991. bila stara knjižnica uništena u ratu.

U predvoruju Gradske knjižnice knjigoljupci su po popularnim cijenama mogli kupiti starije knjige, a na štandovima u Pješačkoj zoni i one novije, također po promotivnim cijenama.

Miroslav Flego
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana