Osijek
PLANINARI IZ PD-A “ZANATLIJA” NA PAPUKU

Više od 170 djece i mladih
uživalo u prirodi i druženju
na 41. Papučkim jaglacima
Objavljeno 22. ožujka, 2023.

Planinarsko društvo "Zanatlija" iz Osijeka i ove je godine, uz brojna druga društva iz Hrvatske i inozemstva, sudjelovalo na tradicionalnom planinarskom pohodu "Papučki jaglaci", koji je 41. put održan na Papuku.- Na pohod su se u nedjelju zaputila 242 planinara iz PD-a "Zanatlija" u pet autobusa. Od toga je bilo samo 70 odraslih, a ostalo su bila djeca i mladi, članovi sekcije Društva "Dumina". Autobusi su krenuli put Velike u 7 sati, a pauza za doručak i kavu je, kao što je to običaj, bila u Našicama. Jutro je bilo sunčano i toplo te su veliki i mali planinari bili veseli i dobro raspoloženi - kaže planinarka i članica IO PD "Zanatlija" Sanja Vladović.


U Veliku kod kamenoloma planinari su stigli oko 9.15. Nakon poziranja za zajedničku fotografiju, grupa se razdvojila u četiri skupine koje su krenule put Planinarskog skloništa Mališćak, zidane kućice u šumi koja služi kao odmorište na pola puta iz Velike prema vrhu Ivačka glava i vrhu Papuka. Skupinu odraslih i srednjoškolaca vodili su vodiči Društva, a one najmanje je, osim vodiča i njihovih učiteljica, pratilo i pet članova HGSS-a. Srećom, njihova intervencija nije bila potrebna.


- Na Mališćak smo preko Pliša došli oko podne, a budući da je tamo već pristiglo puno planinara, zbog gužve se tražilo slobodno mjesto za odmor. Lijepo i sunčano vrijeme brojnim planinarima je produljilo boravak na Mališćaku, pa smo se tako i mi, "zanatlije", odlučili zadržati dulje i uživati u prekrasnom danu i prelijepoj okolini. Vratili smo se drugom, kružnom stazom preko Turjaka i stigli u Planinarski dom "Lapjak" oko 15 sati gdje se već odvijalo središnje događanje i zabava. Tamo smo se okrijepili planinarskim grahom i pljeskavicama te osvježavajućim napitcima. Uz odličnu živu glazbu brojni su planinari zapjevali i zaplesali - dodaje Sanja Vladović.


Predan rad s djecom i mladima u PD-u “Zanatlija” i ovaj put dao je rezultate jer ih je velik broj proveo dan u prirodi, tjelesnoj aktivnosti i druženju, dalje od ekrana i mobitela. Od srednjoškolaca sudjelovali su učenici iz Medicinske škole, Opće gimnazije, Jezične gimnazije i Gimnazije Gaudeamus, a od osnovnoškolaca učenici iz OŠ Retfala, Tenja i Franje Krežme. Velik broj članova “Dumine” koji su hodali po Papuku čine i djeca i mladi iz SOS Dječjeg sela u Ladimirevcima.

V.Latinović
Planinarski dan PD-a “Zanatlija” dao je

rezultate jer je velik broj djece proveo dan bez ekrana i mobitela

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana