Kultura
DRUŠTVO A. G. M. TOVARNIK

Obustavljen je postupak zapljene Matoševe kuće
Objavljeno 15. ožujka, 2023.
Društvo je 2005. postalo njezinim vlasnikom i nastavilo projekt spomen-kuće u koji je do sada uloženo oko 11 milijuna kuna

Općinski sud u Vukovaru obustavio je postupak zapljene rodne kuće pjesnika Antuna Gustava Matoša, što ga je protiv Društva Antuna Gustava Matoša vodila Matica hrvatska u Zagrebu, izvijestili su iz toga društva. Iz Društva A. G. Matoša ocjenjuju kako je to kraj gotovo dva desetljeća dugih sporova, parničnih, kaznenih i upravnih, zbog međusobnih potraživanja MH u Zagrebu i Društva od kojih je potraživanje Društva A. G. Matoša (na sudu nepriznato) bilo dva i pol puta veće.Traje od 2004.


U središtu spora između Matice hrvatske i Društva A. G. Matoša nalazi se rodna kuća književnika Antuna Gustava Matoša u Tovarniku koja se prvotno nalazila u vlasništvu Družbe sestara Kraljice Svijeta da bi središnjica Matice hrvatske podigla 2002. zajam od 26.884 eura u korist Ogranka u Tovarniku kako bi on postao njezin vlasnik, uz obvezu da u obrocima vrati cjelokupni dug. Kako Ogranak u Tovarniku nije vraćao dug, središnjica Matice hrvatske pokrenula je 2004. sudsku tužbu. U svibnju 2005. odlukom Izvanredne skupštine tovarničkog Ogranka MH u tom je mjestu osnovano Društvo A. G. Matoša. Darovnim ugovorom u srpnju te godine Ogranak MH darovao je Matoševu rodnu kuću Društvu koje postaje njezinim vlasnikom i nastavlja projekt spomen-kuće u koji je do sada, prema procjenama Društva, uloženo oko 11 milijuna kuna.

U listopadu 2022., uoči 150. obljetnice rođenja A. G. Matoša, MH se odrekla svih svojih potraživanja prema Društvu A. G. Matoša u korist Općine Tovarnik riješivši da se spor oko Matoševe spomen-kuće okonča tako da se dug od 240.000 kuna, koji je Matica potraživala i pravomoćnom presudom dobila od Društva A. G. Matoša, te novac od zateznih kamata i sudskih troškova u višestrukom iznosu od glavnice, podari Općini Tovarnik pod uvjetom da Općina novac smije utrošiti isključivo za izgradnju Matoševe spomen-kuće. Iz MH su tada izvijestili kako je takva odluka donesena isključivo s nakanom da se Matoševa spomen-kuća dovrši i veliki hrvatski pisac dobije dostojan tretman u rodnom Tovarniku i svojoj domovini.

Grubo odbijeni


Iz Društva A. G. Matoša navode, međutim, kako je MH grubo odbijala brojna nastojanja Društva da se međusobni prijepori riješe u miru i na dobrobit Matice hrvatske, Tovarnika i hrvatske kulture uz napomenu kako je u vrijeme podizanja tužbe MH u Zagrebu protiv Ogranka MH u Tovarniku zbog povrata pozajmice od 197.102,38 kuna vlasnik Matoševe rodne kuće bila Matica hrvatska.

- Teško je i reći, no činjenice govore da je rušilački pohod vodstva Matice hrvatske u Zagrebu na ratom poharani, izmasakrirani Tovarnik vođen s ciljem onemogućavanja osnivanja ustanove koja bi u hrvatskome Srijemu, u krilu Matice hrvatske, kako je to prvotno bilo zamišljeno, promicala dragocjeno, i danas živo, književno djelo A. G. Matoša, koje svojim umjetničkim dosezima i duhovnim ishodištima afirmira hrvatsku književnost, kulturu, nacionalnu i političku misao u europskoj obitelji naroda, kojoj su Antun Gustav Matoš i njegovi Hrvati oduvijek pripadali - navodi se u priopćenju Društva A. G. Matoša koje potpisuje predsjednik Društva Željko Anić. H
Možda ste propustili...

NACIONALNI PROGRAM POTICANJA ČITANJA “ROĐENI ZA ČITANJE”

Pedijatri će djeci dijeliti slikovnice

3. LIPNJA ZAVRŠAVA OVOSEZONSKI KULTURNI CIKLUS GRADA

Koncert “Ja ljubim” Sandre Bagarić

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJAVLJENA NAJVEĆA KULTURNA MANIFESTACIJA ISTOČNE HRVATSKE

OLJK traje dva mjeseca,
svi sadržaji besplatni

2

SLUK U OSIJEKU ZAVRŠEN DODJELOM NAGRADA

”Drvljacima” iz Čakovca pripalo najviše nagrada

3

“DUH I VODA”

Knjižara Nova: zbirka Petra Eleza