Sport
MATEJ MATKOVIĆ, OSJEČKI BOKSAČKI TRENER

Luka i Gabrijel mogu sa svima u svijetu, Marko je iznenađenje
Objavljeno 13. veljače, 2023.

Obitelj Pratljačić s osječkog Juga 2 proteklih je dana proživljavala svoje dane ponosa i slave. Vjerojatno je prošlog tjedna bila najuspješnija boksačka obitelj u svijetu.Stariji brat Marko (28) u teškoj je kategoriji osvojio broncu na 67. Bocskai memorijalu u mađarskom Debrecenu. Tri godine mlađi, ali i teži Luka bio je srebrni na turniru Golden Belt u marokanskom Marakešu u superteškoj kategoriji. Premda su prošlog petka obojica doživjela poraze, napravila su veliku stvar. Marka je u polufinalu svladao prvak Azije Albek Oralbayem iz Kazahstana, a Luka je poražen u finalu od ruskog predstavnika Ramazana Karnukaeva, ali to nikako ne može umanjiti odličan nastup dva brata koja su se gotovo istovremeno tukla na nekoliko tisuća kilometara udaljenosti. Naravno, Marko se iz Debrecena vratio prije, a Luka je, zajedno s trenerom Matejom Matkovićem, nakon dugog puta, u Osijek stigao u subotu kasno navečer. Isrcpljen, ne samo od nastupa nego i od bolesti koja ga je zadesila, zbog koje nije pokazao najbolje od sebe u finalu.

- Čudna je bila temperatura u Maroku, od blizu nule tijekom noći do dvadesetak tijekom dana. U sobama, koje su inače, kao i hotel, bile vrhunske, grijalo se klima-uređajima, pa se ne može odmah zagrijati. Luku je počelo prvo stezati u grlu. Pretvorilo se u kašalj, pa je na polufinalnom vaganju sa 105 pao na 101,5 kilograma. Vidjelo se već protiv Talijana Lenzija da nije bio pravi, no tada je sjela njegova ljevica, pa je susret završio nokautom. Uoči finala situacija se još više pogoršala. Pozvali smo liječnika u hotel, on je rekao da nema smetnje na plućima. Ja sam čak zagovarao da ne boksa, no, vjerujte, Luka bi boksao i s upalom pluća. Nadali smo se da bi mogao sijevnuti ponovno njegov razorni udarac, no nije bilo snage - pričao je osječki boksački trener, koji je s velike udaljenosti pratio nastup Marka Pratljačića u Debrecenu.

- Marko je borac velika srca. Ovaj rezultat veliko je iznenađenje. On je imao stanku od boksa, ali i prije toga nije imao neku veću karijeru. Pa on je u životu odradio desetak mečeva, a Kazahstanac koji ga je pobijedio ima ih više od 40 samo u seniorskoj konkurenciji.

Komentirao je Matković i nastup brodskog boksača Gabrijela Veočića u Marakešu. On je nakon 25 uzastopnih pobjeda poražen na doista nes(p)retan način.

- U četvrtfinalu je dobio nenamjeran udarac glavom od Rusa, pa je zbog krvarenja meč prekinut. Sudac je prvo dosudio javnu opomenu, što bi značilo diskvalifikaciju. Poslije je odluka promijenjena, pa se bodovalo sve do prekida, gdje je Rus bolje stajao. Premda, vidjelo se, Gabrijel je tada preuzeo potpuno inicijativu i sigurno bi do kraja dobio boksača koji je slavio u finalu.

Golemi je potencijal pred sva tri slavonska boksača.

- Gabrijel i Luka u ovom trenutku mogu se boksati sa svima u svijetu. Luka je nokautirao drugog u Europi i drugoga u svijetu. Znači, već u serijama pobjeđuje najveće borce. Marku će trebati još rutine i mečeva, ali vjerujem da su obojica već sada kandidati prvo za naslov prvaka Hrvatske, potkraj mjeseca, potom i za nastup na Svjetskom prvenstvu u svibnju, a onda i za Europske igre, koje su prvo kvalifikacijsko natjecanje za Olimpijske igre u Parizu - zaključio je Matković.

K.Lacković
Matej Matković

osječki boksački trener

Luka Pratljačić i Gabrijel Veočić u ovom trenutku mogu se boriti protiv bilo koga u svijetu. Nije slučajno da Luka u seriji nokautima pobjeđuje najbolje svjetske superteškaše.

”MODRIĆ, MODRIĆ”
Puni su Osječani dojmova iz Marakeša, gdje je, kažu, sve bilo vrhunski organizirano. Od smještaja do prijevoza iz dvorane u dvoranu te samoga natjecanja. Poseban doživljaj imali su s Marokancima, koji bi možda trebali imati traume zboga hrvatskih sportaša, zbog Svjetskog nogometnog prvenstva. No nije se to osjetilo.

- Tko god je vidio trenirke s hrvatskim grbom, vikao nam je “Modrić, Modrić”. Nevjerojatno je da su putem, dok smo se vozili uz strogu pratnju, znali stati pokraj ceste i pljeskati nam - pričao je Matković.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana