Svijet
IZ ZALIHA BUNDESWEHRA

Njemačka šalje Ukrajini Leoparde i dopustit će to i drugima
Objavljeno 24. siječnja, 2023.

Njemački kancelar Olaf Scholz odlučio je poslati borbene tenkove Leopard 2 u Ukrajinu i dopustiti drugim zemljama da to naprave, a Sjedinjene Države bi Kijevu mogle isporučiti tenkove Abrams, rekao je Reutersu izvor upoznat s tim pitanjem.

Odluka se odnosi na najmanje jednu satniju tenkova Leopard 2 A6 koja će biti isporučena iz zaliha Bundeswehra, objavio je njemački list Spiegel. Satnija se u pravilu sastoji od 14 tenkova.

Osim Njemačke, i drugi saveznici, poput skandinavskih zemalja, namjeravaju sudjelovati u isporuci svojih tenkova Leopard Kijevu, izvijestio je tjednik.

Dugoročno gledano, veći broj tenkova bi se mogao obnoviti i pripremiti za upotrebu, navodi Spiegel.

Sve je veći pritisak na vladu njemačkog kancelara Olafa Scholza da pošalje tenkove Leopard Ukrajini i dopusti drugim zemljama isporuče Leoparde.

Prema pravilima nabave Njemačka mora odobriti izvoz svakog Leoparda. Međutim, Scholzova Socijaldemokratska stranka još je uvijek suzdržana po tom pitanju.

Izvor iz njemačkog obrambenog sektora rekao je Reutersu da je Poljska podnijela zahtjev njemačkoj vladi kojim traži odobrenje isporuke vlastitih 14 tenkova Leopard 2 A4 Ukrajini, čime je dodatno povećan pritisak na Berlin.

Ranije je poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak pozvao Njemačku da odobri slanje tenkova.

"Ovo je naša zajednička stvar jer je u pitanju sigurnost cijele Europe!" napisao je na Twitteru.

 


SAD spreman za slanje tenkova Abrams u Ukrajinu

Čini se da su Sjedinjene Američke Države promijenile stajalište i da su spremne započeti proces slanja više desetaka tenkova M1 Abrams u Ukrajinu, reklo je u utorak dvoje dužnosnika.

Ostvari li se, ta odluka SAD-a dolazi svega nekoliko dana nakon što se Washington protivio slanju Abramsa unatoč zahtjevima iz Kijeva i pritisku iz Berlina, koji se također suočavao s pozivima da pošalje tenkove njemačke proizvodnje Leopard.

Dužnosnici su, pod uvjetom da ostanu anonimni, rekli da bi odluka mogla biti službeno objavljena već u srijedu.

Dodali su bi se tenkovi slali kroz fond poznat kao Inicijativa za sigurnosnu pomoć Ukrajini (USAI), koji administraciji predsjednika Joe Bidena omogućuje da nabavi oružje umjesto da koristi postojeće zalihe američke vojske.

Jedan od dužnosnika je rekao da je moguće da će Bidenova administracija iskoristiti USAI da kupi tenkove od saveznika koji ih imaju, obnoviti ih i poslati u Ukrajinu.

Postupak bi mogao potrajati između nekoliko mjeseci i nekoliko godina.

Ukrajina kaže da bi zapadni tenkovi njezinim vojnicima pružili više pokretljivosti i zaštite uoči nove ruske ofenzive koju Kijev očekuje uskoro. Također, mogli bi Ukrajini pomoći da vrati dio teritorija koji je zauzela Rusija.

Američki su dužnosnici su upozorili da je tenkove Abrams teško održavati, da je teško osposobiti Ukrajince za njihovo korištenje i da kao gorivo koriste kerozin, zbog čega su loš odabir u ovoj fazi rata.

Pentagon je u utorak odbio reći hoće li Washington poslati tenkove u Ukrajinu, no ponovio je izazove koje tenkovi Abrams predstavljaju.

"M1 (Abrams) je kompleksan sustav naoružanja koji je izazovno održavati. To je bila istina jučer, istina je danas i bit će istina u budućnosti", rekao je glasnogovornik Pentagona general Pat Ryder novinarima.

"Nastavljamo razgovore s Ukrajincima i našim saveznicima i partnerima oko srednjoročnih i dugoročnih obrambenih potreba za Ukrajinu", dodao je Ryder.

Informacija o promjeni američke pozicije otkrivena je isti dan kada su izvori rekli da će Njemačka poslati tenkove Leopard 2 u Ukrajinu kako bi joj pomogli u borbi protiv ruske invazije i da će dopustiti drugim zemljama, poput Poljske, da učini isto.

Socijaldemokratska stranka njemačkog kancelara Olafa Scholza je dugo oklijevala i bojala se poteza koji bi mogli potaknuti Moskvu na eskalaciju sukoba. Hina

Možda ste propustili...