Novosti
ULAZAK U SCHENGEN OBILJEŽEN I U BARANJI

Slobodan prolaz još više će zbližiti Hrvatsku i Mađarsku
Objavljeno 1. siječnja, 2023.

U prvim trenutcima 2023. godine Ladislav Bece, načelnik PU osječko-baranjske, u nazočnosti suradnika i predstavnika mađarske policije, podizanjem rampe na međunarodnom graničnom cestovnom prijelazu Duboševica - Udvar simbolično je obilježio ulazak Republike Hrvatske u šengenski prostor.Osim ovog prijelaza u Baranji, otvoreni su svi granični prijelazi s Mađarskom i Slovenijom. Na području Osječko-baranjske županije nesmetano će se granica prelaziti još na prijelazima Donji Miholjac i Baranjsko Petrovo Selo. U povijest su, tako, otišle granične i policijske kontrole, čekanja na graničnim prijelazima, kolone teretnih vozila... Otvorila se mogućnost bolje gospodarske suradnje, a periferni dijelovi Hrvatske i Mađarske više neće biti svojevrsna ‘‘slijepa crijeva‘‘. Složili su se s ovim konstatacijama svi govornici na nedjeljnom svečanom obilježavanju ulaska Hrvatske u Schengen koje je, na graničnom prijelazu Duboševica - Udvar, organizirao Generalni konzulat RH u Pečuhu.

"Hrvatska je stavila točku na ‘i‘. Dio smo Schengena, čime je postignut veliki iskorak u našoj integraciji. Želja prvog hrvatskog predsjednika bila je da uđemo u europsku zajednicu i budemo njezin integralni dio. Ova je Vlada to uspjela ostvariti", rekao je Drago Horvat, generalni konzul RH U Pečuhu. Njegov kolega, Zoltan Csazsar, mađarski konzul u Osijeku, čestitavši Hrvatskoj ulazak u Schengen, naglasio je kako se prostor sada već bivšeg graničnog prijelaza u nedjelju posljednji put zajednički koristio i postao je spomenik razdoblju kada je granična kontrola kao svakodnevna praksa imala utjecaja na život svih nas. Siguran je, istaknuo je, kako će slobodan prolaz još više zbližiti stanovnike obiju zemalja.

Ivan Anušić, osječko-baranjski župan, složio se kako će sada biti olakšana komunikacija ljudi, roba i usluga, što će olakšati gospodarski rast. Naglasio je kako se užurbano radi na prometnoj infrastrukturi kako bi Hrvatska i Mađarska možda već ove godine bili spojene i autocestom, nazvavši ovaj projekt jednim od najvećih. Posebno je istaknuo važnost branitelja za sve što se sada događa. "Hrvatska se u protekle 32 godine postojanja uspjela integrirati u zajednicu europskih država. To je golem napredak i povijesni trenutak za Hrvatsku, ali se uvijek treba sjetiti tko je za to najzaslužniji. To su hrvatski branitelji i 18.000 života danih kako bi imali samostalnu i neovisnu Hrvatsku, što je bilo preduvjet da danas stojimo ovdje", rekao je Anušić.

Laslo Ori, predsjednik samouprave mađarske županije Baranye, pak, ‘‘dizanje rampi‘‘ nazvao je važnim događajem, podsjetivši kako je teškoća bila svojevrsna izoliranost juga Mađarske i sjevera Hrvatske. Izrazio je nadu da će pogranične regije obiju država biti unaprijeđene, posebice u gospodarskom smislu. Nazočnima su se obratili i gradonačelnici Osijeka i Pečuha, Ivan Radić i Attila Pererfyy, podsjećajući kako dva grada obilježavaju 50. godišnjicu prijateljstva. Obilježavanju povijesnog trenutka nazočili su saborski zastupnici Robert Jankovics i Stipan Šašlin, gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, načelnici dijela baranjskih općina i brojni drugi. Ivica Getto
JANKOVICS: EPOHALNE STVARI ZA BARANJU
Ovo je doista izvanredan način da se počne godina. Rijetko politika uspije ovako nedvosmisleno pomoći svakodnevici svih stanovnika, kao što je Vlada RH uspjela primanjem Hrvatske u šengensku zonu, rekao je u nedjelju saborski zastupnik Robert Jankovics. “Istovremeno, ovo je velika satisfakcija i meni i DZMH-u, jer smo na sebe preuzeli golemu političku odgovornost osiguravajući političku stabilnost u izuzetno tijesnoj većini koju Vlada uživa u Hrvatskom saboru. Doista smo i 2017. i 2020. godine preuzeli veliku političku odgovornost, koja se i za Baranju i za cjelokupnu mađarsku zajednicu itekako isplatila. Imamo autocestu u punom profilu do Belog Manastira, maknuli smo rampe s graničnih prijelaza prema Mađarskoj. To su doista epohalne stvari za Baranju. Još kad se dovrši autocesta od Belog Manastira prema sjeveru, Baranji se otvaraju sva vrata ubrzanog gospodarskog razvoja”, dodao je Jankovics.

Možda ste propustili...