Regija
UDRUGA OSOBA S CEREBRALNOM PARALIZOM I NJIHOVIH OBITELJI

TRN prikuplja novac za kupnju softverskog paketa za pomoć pri komunikaciji
Objavljeno 3. prosinca, 2022.

Danas je Udruga osoba s cerebralnom paralizom i njihovih obitelji „TRN“ – Tvoje ruke i noge, uz potporu županijskog Centra za pružanje usluga u zajednici Vukovarsko-srijemske županije obilježila Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Sve se događalo  pod geslom "Dar za glas" na štandu s kolačima u središnjem gradskom parku na Trgu bana Šokčevića, ispred Gradske kavane Aurelia.

Neki od članova Udruge TRN imaju fizičke poteškoće zbog kojih su često „zaključani u svom tijelu“ bez mogućnosti komunikacije, a asistivna tehnologija 21. stoljeća može im pomoći i olakšati svakodnevnicu. Tobii Communicator je softverski paket za potpomognutu komunikaciju koji tekstove i simbole pretvara u razumljiv govor. Cilj mu je pružiti podršku osobama s različitim motoričkim i kognitivnim teškoćama kako bi mogli voditi neovisnije i bogatije živote, a cijena mu je oko 45 000 kuna. Jedan komunikator bi Udruzi bio od velike pomoći te se ova akcija održava upravu za tu namjenu i trajati će dok se ne prikupi dostatan iznos.

Župan vukovarsko-srijemski, Damir Dekanić, najavio je danas da za dvadesetak dana s radom počinje Centar za pomoć osobama s invaliditetom čija će vrata biti otvorena za sve s područja najistočnije županije.

- Županija u mnogo segmenata vodi računa o osobama s posebnim potrebama, a jedan od napora koji je pri kraju je i otvaranje županijskog Centra za pomoć osobama s invaliditetom koji će početi raditi za 20-tak dana na prostoru bivše Bubamare u Vinkovcima – rekao je župan Dekanić podržavajući donatorsku akciju „Dar za glas“. Župan je pozvao sve medije, potencijalne korisnike i sve ljude dobre volje da dođu vidjeti što je to napravljeno proteklih nekoliko mjeseci.

- Značajno smo podignuli ljestvicu uvjeta po kojima će raditi centar. Smatram da je prostor dobar, prilagođen potrebama osoba s invaliditetom i mislim da će im biti dobro u tom prostoru – pojasnio je župan Dekanić podsjećajući kako će to biti mjesto za druženje i pružanje pomoći.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić drži kako osobe s invaliditetom zaslužuju svu pažnju društva koje im mora omogućiti što funkcionalniji život.

- Došao sam i kako bih dao podršku Udruzi TRN koja je vrlo aktivna, ima brojne akcije i djeluje edukativno prema članstvu i javnosti te pridonosi kvaliteti Vinkovaca kao grada koji prepoznaje probleme osoba s invaliditetom - rekao je gradonačelnik Bosančić.

Miroslav Flego

Možda ste propustili...

ŽELE SMANJITI KOLIČINU KOMUNALNOG OTPADA

Vukovar osigurao 500 kompostera

NA BLAGAJNI "ČISTOĆE"

Otvorenje Sijela - prodaja ulaznica

"ZA SVE NAŠE DRAGE ŽENE"

Zabava u povodu Dana žena

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana