Osijek
DAN GRADA OSIJEKA

Neke recepte za život možemo prepisati, a neke sami napisati
Objavljeno 2. prosinca, 2022.

Ali u istom onom trenutku kad mi je gutljaj čaja, izmiješan s mrvicama kolača, dotaknuo nepce, ja uzdrhtah, svrativši pažnju na nešto izvanredno što se zbivalo u meni. Smjesta mi sve nedaće života postadoše ravnodušne, njegovi mi se porazi učiniše bezopasni, a njegova kratkoća prividna… I tad mi na jednom pred očima iskrsne uspomena. Taj okus pripada komadiću madeleine koji mi je u Combrayu, u nedjelju ujutro, davala tetka Leonie kad bih došao u njenu sobu da je pozdravim… Miris i okus; premda nježniji, čuvaju u sebi sjećanje, očekivanje i nadu, i kraj ruševina svega drugoga, na svojim sitnim, jedva zamjetljivim kapljicama, nepokolebljivo nose cijelu golemu zgradu uspomena, napisao je Marcel Proust.Slavni je impresionist, odnosno njegov roman U potrazi za izgubljenim vremenom, na određeni način bio inspiracijom za ovaj svečarski prilog Osijeku na dar za njegov dan. Preciznije, bio je to recept, s tek nekoliko probranih sastojaka, poput onoga Marcelove tete Leonie koji je sadržavao samo brašno, šećer, jaja, maslac i malo limunove korice.

Recept za Osječku tortu Thesse Weissmann, zabilježen u njezinoj knjizi recepata koja je svojedobno bila izložena na izložbi o ostavštini ugledne osječke židovske obitelji Weissmann, inspirirao je ovaj novinski prilog kojim smo željeli naglasiti važnost obitelji (u mnogim njezinim pojavnostima) te značenje osobnih i obiteljskih povijesti u našoj zajedničkoj. Naime, čak i mrljice od žumanjaka i čokolade, ili otisci prstiju na nekoj stranici obiteljske bilježnice s receptima, otkrivaju, bez ikakvih forenzičkih metoda, koji je kolač najčešće pekla neka obitelj za svoja okupljanja; nazivi recepata poput Ljerkin kolač spominju nekoga komu je taj kolač najbolje uspijevao pa mu je odana čast imenovanjem; otkrivaju te bilježnice koje mirišu na štapiće cimeta i mahune vanilije iz kuhinjskih ladica gastronomsku modu nekog razdoblja, a promjena rukopisa nagovješćuje kako je netko drugi iz obitelji odlučio nastaviti zapisivati idealne omjere budućih obiteljskih okupljanja... I doista, profinjeni recept za Osječku tortu govori o obitelji važnoj za osječku povijest jednako rječito kao i druga njezina ostavština, pokazujući kako ni najveće zlo ne može izbisati postojanja i sjećanja, jer ona će se pojaviti, kako piše Proust, čak i u komadiću kolača koji nepokolebljivo nosi cijelu golemu zgradu uspomena.

Tako smo ove godine odlučili ispričati nekoliko priča o osječkim obiteljima. Zapisi su to o njhovoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, o njima u gradu i gradu u njima. Neki od junaka tih priča nisu nikada otišli iz Osijeka, neki su odlazili i vraćali se, neki su trenutno na drugoj adresi, neki su postali Osječani u tužnim okolnostima... No svima je zajedničko to što je Osijek važan sastojak njihova recepta za život, samo su ostali sastojci i njihovi omjeri drukčiji. Neke od njih možemo prepisati, učiniti svojima, jer su provjereno dobri, čak i ako su ponekad više gorki nego slatki, poput života samog.

Sretan nam Dan grada!

Ivana Rab Guljaš
Možda ste propustili...

ZAVRŠNA KONFERENCIJA ITU PT PROJEKATA

Osijeku odobreno 55 milijuna eura

USVOJEN JE PRORAČUN GRADA OSIJEKA

Racionalnost uz nastavak realizacije bitnih projekata

ZAJEDNICA MOLITVA I RIJEČ – PODRUČNA ZAJEDNICA OSIJEK

Trodnevni seminar nove evangelizacije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVA PREREGULACIJA PROMETA U SREDIŠTU

Radovi do 16. prosinca, osigurani obilazni pravci

2

DAN OBRANE GRADA

Hrabri vitezovi Rosinjače
dali život za Osijek

3

ANTUNOVAC:

Počast poginulima