Novosti
CIJENA ĆE BITI DVOSTRUKO VIŠA OD POČETNE PROCJENE

Projekt gradnje novog KBC-a Osijek predviđenom dinamikom i bez kašnjenja
Objavljeno 23. studenog, 2022.

Projekt gradnje novog osječkog Kliničkog bolničkog centra, unatoč nekim osporavanjima, odvija se predviđenom dinamikom i bez kašnjenja, a vrijednost građevinskih radova u tom projektu trenutno se procjenjuje na četiri milijarde kuna, što je dvostruko više od početne procjene.Kako ističu u Ravnateljstvu KBC-a, projektne aktivnosti idu predviđenim tijekom, a nakon što je u lipnju predstavljena studija izvedivosti, s idejnim rješenjem, završen je i javni natječaj za ugovaranje projektne dokumentacije. U tijeku je ugovaranje te usluge, a očekuje se da će cjelokupni proces izrade projektne dokumentacije za ovaj strateški projekt biti završen do kraja 2023. godine. S obzirom na to da se u početku procjenjivalo kako će za gradnju novog osječkog KBC-a biti potrebno osigurati oko dvije milijarde kuna, zbog posljedica inflacije vrijednost građevinskih radova, prema novoj procjeni, iznosi četiri milijarde kuna, s PDV-om, a vrijednost opreme 608 milijuna kuna, s PDV-om. U Ravnateljstvu napominju kako u ovom trenutku još nije poznat točan model financiranja, odnosno omjer udjela domaće i međunarodne financijske komponente, ali navode kako je jedan od mogućih međunarodnih izvora financiranja Europska investicijska banka, u koju su pozvani na sastanak.

Iako su u Domovinskom pokretu nedavno ustvrdili da se projekt gradnje novoga KBC-a još nije počeo provoditi, jer je zemljište u Gackoj ulici u Osijeku još u vlasništvu osječkoga Poljoprivrednog instituta, u statusu oranica i voćnjaka, i još nije obavljena prenamjena poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, u Ravnateljstvu KBC-a opovrgavaju takve navode i ističu da se to rješava. Prijenos vlasništva je u tijeku i operativno se najviše odnosi na Ministarstvo prostornog planiranja, graditeljstva i državne imovine, a podrazumijeva uključivanje i drugih mjerodavnih ministarstava. Rješenje se očekuje u idućih nekoliko mjeseci s obzirom na to da je za pribavljanje građevinske dozvole uvjet vlasništvo nad građevinskim zemljištem.

Ministarstvo prostornog planiranja, graditeljstva i državne imovine izradilo je procjenu predmetnog zemljišta te procjene parcela o kojima se Poljoprivredni institut očitovao da ih želi u zamjenu, objašnjavaju u Ravnateljstvu osječkoga KBC-a. Napominju i da to zemljište nije poljoprivredno, jer su na inicijativu osječkoga KBC-a 2019. godine pokrenute izmjene prostornih planova. Izmjenama i dopunama Prostornog plana Osječko-baranjske županije to zemljište označeno je kao građevinska zona javne i društvene namjene koju će obuhvaćati novi KBC, čija je gradnja označena kao zahvat u prostoru od strateške važnosti za županiju. U urbanističkom smislu, navode u Ravnateljstvu, odabrana lokacija pokazala se najpovoljnijom za budući KBC, ponajprije zato što nije opterećena postojećom gradnjom. Što se prometa tiče, lokacija je iznimno povoljna jer Osječanima omogućuje dobru povezanost sa svim dijelovima grada cestovnim i tramvajskim prometom, a blizina južne osječke obilaznice to omogućuje i stanovnicima okolnih naselja.

S obzirom na to da se u javnosti često postavljalo pitanje što će nakon gradnje novog KBC-a biti s postojećim bolničkim zgradama u Huttlerovoj ulici, u Ravnateljstvu ističu kako će, nakon što se KBC preseli na novu lokaciju, one biti dostupne za druge društvene djelatnosti i aktivnosti. H
OTVARANJE NOVE BOLNICE 2030. GODINE
Prema završenoj studiji izvodivosti, procjenjuje se da će se novi KBC-u otvoriti 2030., a predviđeno je da će biti površine veće od 149 tisuća četvornih metara. Imat će 1202 postelje, od kojih 247 u dnevnim bolnicama. Postojeći kompleks bolnice, ističu u Ravnateljstvu osječkoga KBC-a, sastoji se od mnogih nefunkcionalnih zgrada, izgrađenih u proteklih 150 godina, od kojih su mnoge davno premašile svoj građevinski vijek. Zato je u planiranju zaključeno kako bi se novim kompleksom, na novoj lokaciji, kvalitetnije i većim kapacitetima zadovoljile potrebe stanovnika cijele Slavonije i Baranje, a postigla bi se i maksimalna usklađenost sa suvremenim zahtjevima u zdravstvu.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana