Crna kronika
OBITELJSKI NASILNIK NE IDE U ZATVOR

Prijetio supruzi: “Sad ću te zadaviti i završiti više s tobom”, i dobio - uvjet
Objavljeno 14. listopada, 2022.

Slavonac (59), osuđen je na uvjetnu kaznu zato što je ozlijedio suprugu i prijetio da će ju ubiti. Općinski sud u Vukovaru izdao je kazneni nalog kojim ga je proglasio krivim jer je 10. travnja 2017. godine, u kući u malom slavonskom mjestu, nakon prepirke uhvatio rukama suprugu i bacio je na pod. Potom ju je podigao te gurnuo na šank koji se nalazi između kuhinje i dnevnog boravka. Nakon toga ju je uhvatio rukama za vrat i rekao: "Sad ću te zadaviti i završiti više s tobom!".Potom ju je posjeo na kutnu garnituru u dnevnom boravku, uzeo u ruke stolić, dignuo ga u zrak i povikao: "Poklopit ću te ovim stolićem, bacit ću ga na tebe", a zatim je uzeo turpijicu za nokte, i stavio joj pod vrat govoreći: "Hoćeš da ti ovo zabijem u vrat". Nakon toga je uzeo šibicu, zapalio i prinoseći je prema njezinom licu govorio joj da će ju zapaliti i da će joj zapaliti automobil.

Zbog nanošenja ozljeda osuđen je na šest mjeseci zatvora, a na još šest zbog prijetnji te mu je kazna objedinjena na deset mjeseci zatvora. Međutim, u zatvor neće ići ako u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo. Upravo ovu kaznu predložilo je za 59-godišnjaka Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru, što je sud i prihvatio.

U drugom slučaju, Općinski sud u Osijeku osudio je 55-godišnjeg Slavonca na šest mjeseci zatvora zbog prijetnji supruzi da će ju ubiti. Proglašen je krivim jer je 22. travnja ove godine, u malom mjestu u Slavoniji, pijan, da bi zastrašio suprugu od koje se rastao, nazvao snahu te joj u dva navrata rekao da ide u grad gdje mu se supruga odselila, da mu je dosta svega i da će ju ubiti, a onda sebe. Snaha je odmah nazvala njegovu suprugu i rekla joj što je svekar rekao. O svemu je obaviještena i policija. U zatvorsku kaznu 55-godišnjaku uračunava se vrijeme za koje je pritvoren, počevši od 22. travnja do 6. rujna 2022. Uz to, sud mu je odredio obvezno liječenje od ovisnosti o alkoholu koje će se izvršavati u okviru zatvorskog sustava uz kaznu zatvora, a mjera će trajati do prestanka izvršenja kazne zatvora.

Okrivljeni je u obrani poricao kazneno djelo za koje se tereti i naveo kako je snahi rekao da bi se ubio, ali od radosti, jer je vidio nećaku koju nije vidio 40 godina te da se - samo šalio. Nije spominjao da bi ubio suprugu koju voli te se pridržavao mjera opreza koje su mu bile određene u prekršajnom postupku.

Snaha je, pak, rekla da je u prvom razgovoru, 22. travnja, svekar rekao: "Dosta mi je svega, idem tamo, pa će vidjeti svoga Boga", a nakon što je prekinuo razgovor nazvala ga je ponovno da ga pita što misli pod tim, jer ga nije razumjela, a on je u drugom razgovoru rekao "da će ju ubiti, a onda sebe". Ovo nije prvi put da je okrivljeni izgovorio ovakve riječi. Znao je to reći i u njezinoj kući, pred njezinom djecom i suprugom, i to uvijek kada bi bio pod utjecajem alkohola, kada bi govorio da će ubiti suprugu. Njezina svekrva je plašljiva i boji se supruga, tako da ju mora obilaziti i ona izlazi samo u njezinoj pratnji.

Supruga 55-godišnjaka rekla je da su joj i snaha i sin rekli da je suprug prijetio da će ju ubiti. Vjerovala je ovim riječima. Inače se šest godina liječi od depresije, što je i uspjela riješiti, no po izlasku 55-godišnjaka iz zatvora, njoj se stanje pogoršalo. Također je navela da je njezin suprug i ranije znao biti verbalno agresivan, govoriti da će je ubiti, odnosno da ona može otići od njega, no samo dva metra pod zemlju. Znao je govoriti da će prvo ubiti nju, pa djecu, pa na koncu i sebe. Njezin suprug dugi niz godina konzumira alkoholna pića te ne priznaje da je alkoholičar. Kada popije postaje verbalno agresivan.

Uvidom u presudu Općinskog suda u Osijeku od 25. veljače ove godine, sud je utvrdio da je okrivljeni proglašen krivim, jer je prijetio supruzi da će završiti dva metra pod zemljom, da ne može otići od njega, jer će ubiti i nju i djecu te je zbog nasilja u obitelji osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, uvjetno na pet godina. Izrečena mu je i sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja. Na kraju se žena uspjela razvesti od nasilnika, iako se on s tim nije slagao.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana