Kultura
HNK U OSIJEKU: NAJAVA NOVE SEZONE

Program obuhvaća šest premijera, po tri dramske i glazbene
Objavljeno 23. rujna, 2022.
U dramskom dijelu repertoara prvi će biti premijerno izveden slavonski klasik “Čaruga” Ivana Kušana, i to 14. listopada

Najavljujući novu, 116. sezonu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, pod motom "Pa nek‘ sam krijes na brdima", intendantica Dražena Vrselja na jučerašnjoj je konferenciji za novinare istaknula da će program obuhvatiti šest premijernih predstava, od čega po tri dramske i glazbene.Vrijedna sezona


U dramskom dijelu repertoara bit će premijerno izvedene dvije komedije, slavonski klasik "Čaruga" Ivana Kušana, u režiji komediji vičnog Borisa Svrtana, najavljen za 14. listopada, i "Sviraj to ponovno, Sam" Woodyja Allena, u koprodukciji s Kazalištem Virovitica i u režiji Tamare Damjanović, koja će kao predstava-složenac cijelog niza slojeva kompleksne humornosti premijerno zaigrati u veljači 2023., te hit-vodvilj majstora komedije zabune Raya Cooneyja "Dva u jedan", čiju će režiju u svibnju potpisati znana i omiljena Olja Đorđević.

- Posljednjih godina nekako smo se bazirali i okretali dramama, a u ovoj smo sezoni odlučili za naše građanke i građane pripremiti tri komedije, s tim da ćemo i ovoga puta imati jednu dramu unutar programa Scena u sceni, a to je "Teror" Ferdinanda von Schiracha, koja će u koprodukciji s Hrvatskim kazalištem Pečuh premijerno zaigrati 30. rujna u Pečuhu te 13. siječnja u Osijeku. Mislim da će ovo biti jedna vrlo zabavna i umjetnički vrijedna sezona - rekao je Miroslav Čabraja, ravnatelj Drame osječkog HNK-a.

Glazbeni premijerni program u studenome donosi prpošnu komičnu operu Gaetana Donizettija "Ljubavni napitak", pod dirigentskom palicom maestra Mladena Tutavca i u režiji Ozrena Prohića, a osječka će kazališna publika u novoj sezoni moći u svibnju uživati u opereti Franza Lehára "Vesela udovica", nastaloj prema sjajnom libretu Viktora Léona i Lea Steina, kao i u koncertu klasične glazbe pod nazivom "Viva opereta", koji će 116. sezonu razgaliti vedrim potpurijem arija, dueta i songova iz opereta i mjuzikala u izvedbi opernog orkestra, solista i zbora te uz plesni ansambl za neponovljiv ugođaj.

- Nekakva misao vodilja i lajtmotiv u ovoj sezoni nam je "Pa nek‘ sam krijes na brdima" upravo vodeći se time da smo nakon dvije godine pandemije i stvarnog problema u radu kazališta htjeli poručiti da postoji svjetlo i dobro raspoloženje. Stoga je cijela sezona planirana da bude lagana, imamo puno komedije i komičnih opera i opereta. Dakle, nema tuge u kazalištu, i nadamo se da će nam publika rado doći - rekla je intendantica Dražena Vrselja.

Novost "K-HNK"


Velika je novost 116. sezone ta da će, uz redovnu građansku pretplatu, imati zasebni pretplatnički ciklus "K-HNK", nastao na temelju sporazuma o poslovnoj suradnji i osnivanju istoimenog konzorcija pet hrvatskih nacionalnih kazališta. Osječani će tako moći vidjeti sedam gostujućih naslova ostalih nacionalnih kazališnih kuća, a to su predstave HNK-a u Zagrebu: drama "U agoniji" Miroslava Krleže (režija: Ivica Buljan) i balet "Peer Gynt" Henrika Ibsena (koreografija i režija: Edward Clug), HNK-a Ivana pl. Zajca Rijeka: komedija "Na tri kralja ili kako hoćete" Williama Shakespearea (režija: Franka Perković) i balet "TransParada" skupine koreografa, HNK-a u Varaždinu: drama "Matiaš, Grabancijaš, Dijak" Tituša Brezovačkog (režija: Krešimir Dolenčić) te HNK-a Split: drama "Usidrene" Elvisa Bošnjaka (režija: Nenni Delmestre) i drama "U malu je uša đava" Tisje Kljaković Braić (režija: Mario Kovač).

Upisi građanske pretplate za 116. sezonu za dosadašnje će se pretplatnike obavljati od 26. rujna do 3. listopada, nakon čega će se novi pretplatnici moći upisati do 10. listopada, a upisi za pretplatnički ciklus “K-HNK” su u tijeku te će se odvijati do 20. listopada. Radno vrijeme blagajne tijekom upisa pretplate svakim je danom od 9 do 12 sati te od 17 do 19 sati i subotom od 9 do 12 sati, a nedjeljom blagajna ne radi.

Danijel Miklić
Kazališni rujanski KLIK: “Hotel Zagorje”
Večeras u 19 sati, kao i sutra (24. rujna) u isto vrijeme, u sklopu Kazališnog rujanskog KLIK-a u osječkom HNK-u gostuje zagrebačko kazalište Gavella i to s višestruko nagrađivanom predstavom “Hotel Zagorje”. Autorski je to projekt Jelene Kovačić i Anice Tomić prema motivima romana Ivane Bodrožić, priča za sve generacije koja ne ostavlja gledatelje ni kritiku ravnodušnima te u pravilu puni gledališta. Jaku glumačku postavu “Hotela Zagorje” čine Dijana Vidušin, Ksenija Pajić, Perica Martinović, Bojana Gregorić Vejzović, Lana Meniga, Antonija Stanišić Šperanda, Ivana Bolanča, Tena Nemet Brankov i Đorđe Kukuljica.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana