Regija
HRVATSKI SABOR KULTURE

U Požeštinu otišle Plaketa “S. Kolar” i čak tri zahvalnice
Objavljeno 4. srpnja, 2022.
Ivici Ciganoviću pripala je plaketa, a pohvalnice Sandri Halt-Ćuže (u dvije kategorije) i Ireni Ivetić
POŽEGAHrvatski sabor kulture, krovna organizacija kulturno-umjetničkog amaterizma u Republici Hrvatskoj, tradicionalno, ove godine 41. put, organizirao je Susret hrvatskih zavičajnih književnika. Cilj je Susreta poticanje i promicanje kvalitetnog književnog stvaralaštva hrvatskih zavičajnih, neprofesionalnih književnika koji pišu hrvatskim jezikom, poticanje i njegovanje svih hrvatskih narječja (kajkavskog, čakavskog i štokavskog), afirmacija zavičajnih književnika i njihovih djela te obogaćivanje hrvatske pisane baštine.Susretu je prethodio godišnji književni natječaj Hrvatskog sabora kulture, koji je pokazao da unatoč izazovnim vremenima ljubav zavičajnih pisaca prema svom jeziku, zavičaju i pisanoj riječi ne jenjava. To dokazuje čak 95 autora koji su na ovogodišnji književni natječaj Hrvatskoga sabora kulture prijavili ukupno 331 pjesmu, 48 proznih radova i 13 dramskih djela.

Na završnoj su svečanosti Susreta brojni autori pristigli iz gotovo cijele Hrvatske ispunili veliku dvoranu Hrvatskog sabora kulture. Nagrađene i odabrane poetske, prozne i dramske radove interpretirali su autori i glumac Dubravko Sidor, a ovogodišnjim laureatima književnog natječaja i Susreta - Mehmedu Sadoviću, Darku Foderu, Ivici Ciganoviću i Stjepanu Škvorcu - uručene su Plakete Hrvatskog sabora kulture. Pohvaljeni i odabrani autori primili su pohvalnice i priznanja HSK-a za književno stvaralaštvo.

Požeški zavičajni književnici na ovom su susretu bili veoma uspješni. Plaketu "Slavko Kolar" za prozno stvaralaštvo dobio je Ivica Ciganović, umirovljeni ekonomist iz Alilovaca, za pripovijetku "Jesi l‘ živa staričice moja?". Pohvalnicu za pjesništvo dobila je Sandra Halt-Ćuže, učiteljica engleskoga i njemačkoga jezika iz Požege, za poemu "Kćeri mirisne". Pohvalnice za prozno stvaralaštvo dobile su Sandra Halt-Ćuže za pripovijetku "O valjušcima i slavonskoj juhi" i Irena Ivetić, učiteljica razredne nastave iz Požege, za pripovijetku "Plava pelerina". Ove vrijedne učiteljice svoje talente rado uvrštavaju u oblikovanje nastave te potiču učenike na kvalitetno pisano izražavanje. To, dakako, služi na čast Osnovnoj školi "Dobriša Cesarić" u kojoj su obje zaposlene. D.S.R.

Dijana Stanić Rešicki
RESPEKTABILNO TROČLANO POVJERENSTVO
Prosudbeno povjerenstvo djelovalo je u sastavu: teatrologinja i kazališna kritičarka dr. sc. Sanja Nikčević, pjesnikinja i spisateljica Dorta Jagić te književnik i novinar Tomislav Šovagović.

Pročitavši sve pristigle radove, povjerenstvo je odabralo dobitnike plaketa, kao i autore koji su kvalitetom svojih radova zaslužili pohvalnice Hrvatskog sabora kulture te autore koji su odabrani za sudjelovanje na Susretu (dobitnike priznanja).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NEKRETNINE BEZ NASLJEDNIKA

Grad prodaje stan i tri kuće - pripali mu kao ošasna imovina

2

DODATNI MEHANIZMI KONTROLE U ŠENGENSKOM PROSTORU VEĆ BRINE BIH

Ulazak u Slavonski Brod sedam eura?

3

DEKRETOM NADBISKUPA O IMENOVANJIMA

Misionar iz Tanzanije postaje
pastoralni suradnik u Županji