Sport
POSLJEDNJI PLES

Robert Seligman - Gimnastičar koji je obilježio Svjetski kup
Objavljeno 9. lipnja, 2022.
"Robi, Robi", još i danas kao da odzvanja Gradskim vrtom. Dogodilo se to 2019. godine. U svom rodnom gradu, gdje je prije 30 godina tada jedan dječak iz osječke Tvrđe prvi put otišao u tada stari Sokolski dom i ušao u svijet gimnastike, doživio je pobjedu na Svjetskom kupu. Bio je to jedan od najemotivnijih trenutaka svih prethodnih 12 izdanja osječkog Svjetskog kupa.

Nakon 30 godina gimnastike, od čega gotovo 20 u vrhunskoj svjetskoj konkurenciji, Robert Seligman pomalo tu gimnastičku priču privodi kraju. Predstojeći DOBRO World Cup bit će mu posljednji u karijeri.

- Odlučio sam. Ovo će biti moj posljednji DOBRO World Cup. Vjerojatno bi to bilo već i prošle godine da nije bilo pandemije i moga loma prsta. Možda je tako i bolje. Prošle godine DOBRO World Cup održan je bez publike. Sada će se ponovno vratiti publika, dvorana će ponovno biti ispunjena. Veseli to ne samo mene već i sve najbolje hrvatske gimnastičarke i gimnastičare.

Seligman će posebno naglasiti da to nije njegov kraj gimnastici u međunarodnoj konkurenciji.

- Na Svjetskom kupu mogu se natjecati samo dvojica na svakoj spravi iz jedne zemlje. Ovim želim prepustiti svoje mjesto odličnim mladim gimnastičarima. Hrvatska ima perspektivne vježbače na konju s hvataljkama, poput Matea Žugeca, koji je na Svjetskom kupu u Varni osvojio zlatnu medalju. Oslobodit ću mjesto na svjetskim kupovima mladima, a ja ću se pokušati koncentrirati na najveća natjecanja. Pojačat ću svoju vježbu na 5,7 i u kolovozu napasti finale Europskog prvenstva u Muenchenu. Siguran sam da to još mogu i da mogu još dati u svjetskoj konkurenciji.

Ovo mu je 12. od 13 nastupa u Gradskom vrtu. Osim već spomenutog zlata 2019. godine Robert ima osvojena još i srebra 2010., 2011., 2015. i 2017. godine i broncu 2014. godine. Nedavno je u svom Gradskom vrtu osvojio 18. zlato na državnim prvenstvima. Bio je, naravno, i na prvom Svjetskom kupu 2009. godine kada je osvojio četvrto mjesto. Četvrta mjesta ga nekako obilježavaju u karijeri, a srebro s Europskog prvenstva u Glasgowu one naše "vatrene" 2018. godine najveći mu je uspjeh. Ipak, ništa se emotivno ne može mjeriti s 2019. godinom i pobjedom u Gradskom vrtu.

- Bio je to stvarno emotivan trenutak. Pobjeda kod kuće bila je kruna mog cjeloživotnog rada u gimnastici. Jedan od najvećih trenutaka u karijeri. Rijetko koji sportaš može doživjeti da u najjačoj svjetskoj konkurenciji u svom rodnom gradu doživi takav trenutak.

Sada zaključuje osječku priču.

- Moglo bi biti jednako emotivno kao tada 2019. godine. Možda i više, stvarno ne znam. U dobroj sam formi premda sam svjestan da, s obzirom na brojne moje obveze izvan gimnastike, ali i dalje u osječkom sportu, nije to najbolje od mene. No želim se na najljepši mogući način oprostiti od moje osječke publike - poručio je Seligman.

Krešimir Lacković
Seligman je od 13 svjetskih gimnastičkih kupova u Osijeku nastupio na njih 12 i apsolutni je rekorder

6

medalja osvojio je Seligman u Gradskom vrtu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana