Sport
LIPANJ U OSIJEKU

Gimnastika u službi promocije i razvoja hrvatskog turizma
Objavljeno 9. lipnja, 2022.
Lipanje je bogat događajima u Osijeku, a sportski događaji također se uklapaju u ponudu

Lipanj je mjesec kada se Osječanke i Osječani pripremaju za odlazak na godišnji odmor, no zato ulazak u ljeto može biti jako zanimljivo i zabavno u rodnom gradu. Koncerti, brojna zabavna, ali i sportska događanja koja se odlično uklapaju u gradsku lipanjsku ponudu. Sve je krenulo utakmicom nogometne Lige nacija Hrvatska - Austrija. Nije baš najbolje završila za aktualne svjetske viceprvake, ali je ovo bila prigoda da brojni navijači iz svih dijelova Hrvatske, ali i Europe dođu posjetiti Osijek. Nije mali broj bio ni austrijskih navijača, koji sigurno nose također lijepe uspomene, ne samo zbog rezultata svoje reprezentacije.Sa svih kontinenata


Slijedi naravno DOBRO World Cup, koji nije samo sportski događaj zbog kojeg svake godine u Osijek stižu ponajbolji svjetski gimnastičarke i gimnastičari. Natjecanje služi i kao odličan medij za promociju Osijeka i Osječko-baranjske županije, ne samo u sportskom smislu. Globalno kroz sve kanale promocije, u što je uključeno i gotovo šest sati izravnog televizijskog prijenosa na Hrvatskoj televiziji te prošlogodišnji prijenosi ili snimke u 92 zemlje svijeta ostvarili su doseg od čak 575 milijuna kućanstava u kojima se mogla pratiti gimnastika iz Gradskog vrta i gdje su tijekom četiri dana lipnja mogli čuti o Osijeku. Sport i turizam odlično se dopunjuju. Hrvatska turistička zajednica upravo je krenula s kampanjom "Doživi domaće". Doživjeti domaća sportska natjecanja, prije svega od domaćih ljubitelja sporta svakako se odlično uklapaju u tu kampanju. Ove godine na DOBRO World Cupu nastupaju gimnastičarke i gimnastičari iz 30 zemalja sa svih kontinenata. Stižu gimastičari iz SAD-a, Australije, Brazila, iz Afrike i Azije. Na svjetskoj gimnastičkoj sceni već je dobro poznato što može ponuditi Osijek. Ne samo tijekom DOBRO World Cupa. U Osijek u lijepo uređeni i moderni Centar Sokol stižu na pripreme i neki od najboljih svjetskih gimnastičarki i gimnastičara. Kompletne reprezentacije, kao što je zimus bio slučaj kada je u Centru Sokol u Osijeku trenirala kompletna izraelska reprezentacija predvođena olimpijskim prvakom Artemom Dolgopyatom.

Urbana slika grada


Otprilike u Osijeku će tijekom Dobro World Cupa 2022. doći oko 280 natjecatelj(ic)a, u što su uključeni i suci i treneri. Tijekom DOBRO World Cupa u Osijeku će boraviti i oko 120 sudaca i gimnastičkih trenera s područja cijele Hrvatske, a nije zanemariv broj i onih koji svake godine dolaze iz ostalih dijelova Hrvatske, pa i susjednih zemalja kako bi nazočili vrhunskoj gimnastici. Jer i gimnastika ima svoju publiku. A povratak na tribine Gradskog vrta konačno je moguć nakon što 2020. godine natjecanje u Gradskom vrtu uopće nije održano, a 2021. nije bio moguć ulazak publike, pa se natjecanje održalo uz vrlo stroge epidemiološke mjere. Ove godine konačno nećemo morati hodati s maskama po dvorani. Uz pomoć gimnastike računa se da će tijekom Dobro World Cupa biti ostvareno više od 1500 noćenja u Osijeku i okolici. Kakav je utjecaj odličnih rezultata naših gimnastičarki i gimnastičara, ali i organizacija velikog međunarodnog događaja kakav je DOBRO World Cup najbolje se moglo vidjeti prošli tjedan, kada se tijekom trodnevnog Prvenstva Hrvatske u sportskoj gimnastici u svim dobnim uzrastima u Gradskom vrtu okupio rekordan broj natjecatelj(ic)a, njih čak 547 iz 38 klubova iz cijele Hrvatske. Takva masovnost rezultat je i promocije gimnastike na svim medijskim kanalima tijekom DOBRO World Cupa, ali i glavni razlog održavanja Svjetskog gimnastičkog kupa u Hrvatskoj. Roditelji s djecom upravo su glavna ciljana publika kojima se organizator GD Osijek Žito obraća. Mnogi od njih prvi put uživo mogu pratiti vrhunsku gimnastiku. Mnoge djevojčice i dječaci upravo gledajući neke od najboljih svjetskih, ali i hrvatskih gimnastičarki i gimnastičara, poput Tina Srbića, Roberta Seligmana, Filipa Udea, Ane Đerek, Tijane Korent, požele se i sami baviti ovim bazičnim sportom koji u Osijeku ima tradiciju još od 1784. godine i nije slučajno da se baš u Osijeku još od 2009. godine održava i veliko međunarodno gimnastičko natjecanje. Rezultat toga je upravo i gotovo 550 sudionika na gimnastičkom Prvenstvu Hrvatske u svim uzrastima. A svi oni koji su dolazili u Osijek također generiraju i turistički potencijal kontinentalne Hrvatske, pa je sportsko natjecanje u službi i promocije, ali i razvoja hrvatskog turizma. Završetkom DOBRO World Cupa ne staju i događanja u Osijeku. Od 15. do 19. lipnja na lijevoj obali Drave, u našem lijepo uređenom skateparku održat će se još jedan Pannonian Challenge, natjecanje u ekstremnim sportovima. Prvi put Pannonian Challenge u Osijeku je održan još 1999. godine i postao je uz DOBRO World Cup sportsko natjecanje prepoznatljivo za Osijek i njegovu urbanu kulturu s kojom se slavonska metropola može također pohvaliti. I ono što je još važnije DOBRO World Cup kao i Pannonian Challenge mnogi će označiti u kalendaru kao vrijeme kada vrijedi posjetiti Osijek. A ovoga lipnja doista Grad na Dravi ima što ponuditi.

Krešimir Lacković
Marko Pipunić

vlasnik i predsjednik Uprave Žito d.o.o

DOBRO World Cup već 13 godina Osijek postavlja kao nezaobilaznu postaju na gimnastičkoj mapi svijeta na što smo vrlo ponosni. Svojim gostoprimstvom i organizacijom koja svake godine dobiva same pohvale, želimo postići da gosti odu iz Osijeka sa željom da ga ponovno posjete. Vodim se uvjerenjem da ono što napravimo za druge, živi i poslije nas, što je i motiv za ulaganje u razvoj grada koji ostavljamo generacijama iza nas pa je danas Centar Sokol centar pozitivnih trendova i poželjna lokacija za profesionalne sportaše, ali i za druženje, rekreaciju i slobodno vrijeme svih građana.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike