Osijek
DRUGI KRUG MATHOS-A

Od 12 dodijeljenih pehara čak osam otišlo je u ruke učenika III. gimnazije Osijek
Objavljeno 9. travnja, 2022.

Odjel za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku bio je u petak domaćin zanimljivog matematičkog natjecanja. Riječ je o drugom krugu MathOS cupa učenika srednjih škola u organizaciji Udruge matematičara Osijek, Odjela za matematiku i III. gimnazije Osijek.Natjecanje se odvijalo u dva kruga tijekom kojih su ekipe od tri učenika istog razreda rješavale deset zadataka. Prvi krug održan je 21. siječnja ove godine u online formi, a drugi se krug za najuspješnije ekipe iz svake kategorije, odnosno razreda održao uživo u petak na MathOS-u.

U drugi krug ovog ekipnog i dinamičnog natjecanja, od 300 učenika iz 100 ekipa, na temelju uspjeha u prvom krugu pozvano je 26 ekipa, odnosno 78 učenika srednjih škola od Osijeka do Zagreba (III. gimnazija Osijek, Tehnička i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića Osijek, Isusovačka klasična gimnazija Osijek, Srednja škola Izidora Kršnjavog Našice, Gimnazija Matije Antuna Reljkovića Vinkovci, Gimnazija Bjelovar, Gimnazija Sesvete, XV. gimnazija Zagreb, Gimnazija Matija Mesić Slavonski Brod te Gimnazija Virovitica).


- Jako smo zadovoljni natjecanjem, i mi i mentori učenika koji su u njemu sudjelovali, kao i odazivom učenika. Ovo je novo matematičko natjecanje ove vrste u Osijeku, a posebno je važno istaknuti da su u njemu sudjelovale škole od Osijeka do Zagreba - rekla je za Glas Slavonije prof. dr. sc. Mihaela Ribičić Penava s Odjela za matematiku.

Kada govorimo o rezultatima natjecanja, sportskim rječnikom rečeno, III. gimnazija Osijek iskoristila je prednost domaćeg terena i pokazala konkurenciji zašto ju prati glas najbolje i najzahtjevnije osječke srednje škole. Od 12 dodijeljenih pehara čak osam otišlo je u ruke njezinih učenika, stoga ravnatelj III. gimnazije, Dražen Jakopović, nije krio zadovoljstvo.

- Drago mi je čuti za ovakav rezultat, naši su učenici pokazali da su spremni za vrhunske rezultate i nastavak školovanja u smjeru matematike i informatike te su definitivno opravdali status III. gimnazije i dva nobelovca čije se statue nalaze ispred zgrade naše škole - zadovoljan je bio Jakopović.


Dodajmo i to da svim sudionicima drugog kruga MathOs cupa Odjel za matematiku u okviru bodovanja posebnih postignuća priznaje maksimalan broj bodova za upis na Preddiplomski studij Matematika te Preddiplomski studij Matematika i računarstvo.

REZULTATI: 1. razred: 1. Isusovačka klasična gimnazija Osijek; 2. Gimnazija Petra Preradovića Virovitica; 3. Gimnazija Petra Preradovića Virovitica; 2. razred: 1. III. gimnazija Osijek; 2. Gimnazija Sesvete; 3. III. gimnazija Osijek; 3. razred: 1. III. gimnazija Osijek; 2. III. gimnazija Osijek; 3. III. gimnazija Osijek; 4. razred: 1. gimnazija Bjelovar; 2. III. gimnazija Osijek; 3. III. gimnazija Osijek.


Ivan Alilović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana