Učionica
PROŠIRENJE DOMSKE INFRASTRUKTURE

Svaki pravi studentski grad nezamisliv je bez kvalitetnog smještaja
Objavljeno 9. veljače, 2022.
Svaki pravi studentski grad nezamisliv je bez kvalitetnog smještaja za studente, a Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku na tom će planu uskoro napraviti velik korak naprijed.

Naime, s 1. ožujka gotovo 800 studenata napokon će se useliti u novi paviljon studentskog doma u sveučilišnom kampusu u Svačićevoj ulici, nakon što je useljenje nekoliko puta odgađano zbog problema u koje su zapali izvođači radova, ali i zbog pandemije koronavirusa.

Novi će paviljon omogućiti smještaj za 796 studenata, čime će ukupan broj kreveta za studente u Osijeku biti oko 1500, a time bi smještaj u Osijeku bio osiguran za 12,21 posto nedomicilnih studenata.

Naime, novi dom površinom premašuje smještajne kapacitete dvaju postojećih - u susjednom je domu, u Svačićevoj, 476 ležaja, a 193 su u obližnjem "starom" domu, u Ulici I. G. Kovačića. Novi paviljon ima 404 sobe, 796 ležajeva i netopovršinu od 15.770,95 četvornih metara.

Također, nova je zgrada studentskog paviljona povezana "toplom vezom", odnosno mostom, s postojećom zgradom studentskog doma, što će omogućiti komunikaciju stanara dviju zgrada i korištenje svih zajedničkih sadržaja. U projektu se posebno vodila briga o studentima s invaliditetom, kojima će biti omogućen pristup svim sadržajima, a za njih je predviđeno deset soba u novom prostoru. Studentski dom na adresi Ulica kralja Petra Svačića 1c, u sveučilišnom kampusu u Osijeku, sagrađen je 2005., a njegov je ukupan kapacitet 474 ležaja u tipičnim studentskim, uglavnom dvokrevetnim, sobama. U jednokrevetnim sobama osigurano je sedam ležajeva za osobe s invaliditetom, a 17 ležajeva nalazi se u apartmanima (sedam dvokrevetnih i tri jednokrevetna).Ivan Alilović
Sve sobe povezane su s internetom
Apartmani su opremljeni minikuhinjom, TV-om i internetom, klub-garniturom i kupaonicom. Sve sobe u studentskim domovima povezane su s internetom. U tzv. starom studentskom domu, na adresi Ulica Ivana Gorana Kovačića 4, sagrađenom 1968., a rekonstruiranom 2017. godine, osiguran je smještaj za 193 studenta. Ukupno sadržava 80 dvokrevetnih soba, 23 jednokrevetne, dvije trokrevetne i četiri jednokrevetne sobe potpuno prilagođene osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Možda ste propustili...