Osijek
ZIMSKA ŠKOLA INFORMATIKE

Jakopović: Ovi će napredni
učenici uskoro postati dio
osječke IT industrije
Objavljeno 3. siječnja, 2022.

Talentirani mladi informatičari ne miruju ni tijekom ovih zimskih praznika. Njih je 20-ak pozvano u tradicionalnu Zimsku školu informatike, koja se održava od 3. do 7. siječnja na nekoliko lokacija u Osijeku: Odjelu za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, III. gimnaziji Osijek i Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT).Software city


Zimska škola informatike namijenjena je izvrsnim učenicima koje zanimaju informatika i programiranje i koji žele nastaviti školovanje na nekom od navedenih ili srodnih fakulteta, a u svom 29. izdanju bavi se aktualnom problematikom informatičkih sadržaja.

Ovogodišnji se program izvodi pod nazivom "Software city", a obuhvaća primjere i rješavanje problema u praksi, prezentaciju procesa, programiranje i osnove robotike. Svaki se dan sastoji od plenarnih predavanja, robotike, tematskih radionica i samostalnog rješavanja zadataka iza kojeg najbolje očekuju i vrijedne nagrade koje je osigurao Odjel za matematiku.


Ove su aktivnosti osmišljene kao napredni izvannastavni sadržaji kojima se dopunjuju školski programi iz informatike, a kako doznajemo od prof. Dražena Jakopovića, voditelja Zimske škole informatike i ravnatelja III. gimnazije Osijek, svake se godine prilagođavaju trendovima na tržištu rada.

- To su oni entuzijastični matematičari koji vole raditi i u vrijeme praznika. Pripremili smo im raznolike teme, od novih tehnologija do natjecateljskih programerskih zadataka, što je Osijeku kao IT gradu i najpotrebnije. Upravo ove učenike koji su zainteresirani za programiranje i uključivanje u Zimsku školu informatike vidimo kao pojedince koji će uskoro postati dio te industrije, sa svim kompetencijama koje ona zahtijeva - rekao je za Glas Slavonije Dražen Jakopović, dodavši da je zainteresiranost učenika III. gimnazije Osijek za FERIT i srodne fakultete i dalje vrlo velika.

Odjel za matematiku već više od 20 godina sudjeluje u organizaciji Zimske škole matematike, najviše u pripremi srednjoškolaca za natjecanja u programiranju.

- Kako su naši studenti već dugi niz godina među najboljim natjecateljima u programiranju, pripremili smo program koji se zove "Natjecatelji pripremaju natjecatelje", gdje naši studenti učenicima prenose iskustva i znanja koja su oni stekli na natjecanjima. To ćemo raditi na ovogodišnjoj Zimskoj školi, no to je i naš cjelogodišnji projekt u koji smo uključili ne samo škole iz Osijeka nego i škole iz cijele Hrvatske, tako da u ovom trenutku imamo 20-ak najboljih srednjoškolaca koje pripremaju naši studenti - rekao je izv. prof. dr. sc. Domagoj Matijević, zamjenik pročelnika za nastavu i studente Odjela za matematiku.


Dodaje da na taj način ujedno žele privući najbolje osječke i slavonske srednjoškolce i pokazati im da dobri studijski programi i dobri nastavnici i profesori postoje i u gradu Osijeku te da ne moraju odlaziti na studij u druge gradove.

- Najvažnije je zainteresirati mladog čovjeka i proširiti informaciju da u Osijeku postoje vrlo kvalitetni studijski programi, kako se ne bi događalo da nam srednjoškolci iz, recimo, Slavonskog Broda i Požege, odlaze studirati u Zagreb. Ovakve su škole idealan poligon za prezentaciju osječkih fakulteta koji imaju doista dobre studijske programe - dodaje Matijević.

Uče i na praznicima


Učenici koji pohađaju ovogodišnju Zimsku školu informatike u najvećoj mjeri dolaze iz Osijeka, no ima i onih kojima nije teško potegnuti ni iz 40 kilomatara udaljenog Đakova.


- Općenito volim informatiku i matematiku, doista me to zanima, a ovo je bila prva prilika da se okušam i u Zimskoj školi. Mislim da ću tako bolje iskoristiti zimske praznike nego da samo samo sjedim u kući ili se družim s prijateljima. Matematika mi je jako zanimljiva, dobra sam u njoj i mislim da ću se nastaviti njome baviti - rekla nam je učenica prvog razred III. gimnazije, Đakovčanka Mirta Čota.

Njezin kolega iz trećeg razreda iste škole, Matko Leko, također je zaljubljen u informatiku i matematiku.

- Ne volim dugo spavati, pa sam došao ovamo naučiti nešto novo, s obzirom na to da i inače uz ono što učim u školi volim samostalno programirati. "Skontao" sam da mi se to programiranje sviđa te počeo kod kuće programirati u C++ programu - otkrio nam je Matej, koji planira upisati studij na Odjelu za matematiku ili na FERIT-u.


Ivan Alilović
20

najboljih informatičara iz slavonskih srednjih škola sudjeluje u 29. Zimskoj školi informatike

14. ZIMA U DOMU TEHNIKE
Usporedno sa Zimskom školom informatike, u Domu tehnike u osječkoj Tvrđi održava se 14. Zima u Domu tehnike za učenike osnovnih škola, gdje učenici svoje slobodno vrijeme mogu korisno provesti sudjelujući u 12 radionica "čudesnog svijeta tehnike". Programi se odvijaju od ponedjeljka do petka od 9 do 12 sati, a cijena je jednog programa 150 kuna. Neke su radionice za djecu od prvog do osmog razreda, a neke su samo za djecu od petog do osmog razreda.

Možda ste propustili...

OKUPLJANJE MATURANATA GIMNAZIJE “BOŽIDAR MASLARIĆ”

Pedeset pet godina od ispita zrelosti