Novosti
CRNE PROGNOZE IZAZVANE SUŠOM I KIŠOM

Krumpira ćemo imati samo do siječnja, nestašica u cijelom EU-u
Objavljeno 31. kolovoza, 2021.
Proizvođači najavljuju da idućih dana dižu cijenu krumpira u maloprodaji na sedam kuna

Jedna od najčešćih namirnica - krumpir - ove će jeseni i zime na trpeze s puno problema. Zbog velike suše u Međimurju, najvećem proizvođačkom bazenu tog povrća u Hrvatskoj, proizvodnja je ove godine smanjena i do 70 posto u odnosu prema lani. U drugim krajevima Europe uništile su ga kiše, pa 2021. nije dobra za krumpir na gotovo cijelom kontinentu.Zbog loše godine krumpir u Slavoniji drži cijenu. Iako bi u ovo vrijeme, primjerice na đakovačkoj Gradskoj tržnici, trebao biti četiri, najviše pet kuna, on je u prodaji na malo šest kuna po kilogramu, a protekle subote na veliko je, u vrećama od 10 kilograma, prodavan i za 4,5 i pet kn/kg s tim da proizvođači najavljuju kako ga neće biti te da idućih dana u maloprodaji dižu cijenu krumpira na čak sedam kuna za kilogram.

"Smanjenje proizvodnje od čak 70 posto dogodilo se u cijeloj Hrvatskoj, u Lici su ti gubitci još veći. Prošle godine prinos krumpira po hektaru bio je 45, a ove godine u Međimurju i Zagorju, kao najvećim proizvođačima, prosjek je 15 tona po hektaru, znači trećina u odnosu prema lanjskim prinosima", ističe Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira sa sjedištem u Belici. Problem s krumpirom proteže se od sjevera do jugoistoka Europe, od Danske do Bugarske, zbog kiša, ali i dugotrajne velike suše, pa je problematičan i njegov uvoz.

"U sjevernom dijelu Europe bile su velike kiše koje su pogodile najveće proizvođače krumpira poput Njemačke, Francuske, Danske, Nizozemske, dio Poljske, dok su prema jugu Europe harale velike suše, pogodivši proizvodnju krumpira Španjolske, Italije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Rumunjske, Bugarske, južni dio Poljske. Sada na tu sušu dolaze velike kiše i one čine velike probleme u ovoj proizvodnji. Nizozemci kažu da će imati velikih problema s krumpirom zbog oborina", ističe Mesarić. Nakon lanjske godine popraćene viškovima, za Europu i njezinu proizvodnju krumpira ovo je godina bremenita problemima.

"Moja je procjena da će Hrvatska možda imati krumpira do siječnja. Trgovci koji su radili ugovore s proizvođačima, otkupljivačima, osigurali su si količine krumpira, no jedan veliki dio neće imati te robe", dodaje Mesarić. Veliki je proizvođač, radi u Agrobeli, u normalnoj godini proizvodnja mu dostiže 4500 do 5000 tona, a ove godine upola je manja - 2000 tona krumpira. Kod međimurskih proizvođača, a s kojima se slavonski ne mogu nositi u brojkama, cijena krumpira u rinfuzi je 2,20 kuna na veliko "da čovjek dođe i sipa ga", kaže Mesarić, "na hrpu", a pakirana roba, 10 kilograma, od 2,50 do 2,60 kuna. Za jesen je najavljen rast cijena. Mesarić iznosi podatak iz Njemačke: "Ondje je u trgovini krumpir sada 1,30 eura, povećanje je za 30 eurocenta". U kunskoj protuvrijednosti, to je oko 10 kuna, Upozorava i kako ovu godinu prati još jedna specifičnost - onima koji će sada praviti zalihu za kasnije krumpir će proklijati jer nema primjene određenog zaštitnog sredstva. Na potonje se, jer se prema EU normama koristi sve blaža "kemija", općenito žale i povrtlari u Slavoniji.

Loša godina za krumpir proizvođača čipsa i snack-proizvoda - donjomiholjački Kanaan - dovodi u velike probleme sa sirovinama, ne samo u količinskom nego i kvalitativnom smislu, kaže njegov vlasnik i direktor Zvonko Popović. "Neće biti dovoljno sirovina i morat ćemo ponovno posegnuti za uvozom, nema druge. Ne samo da će nedostajati krumpira nego se dogodilo i poskupljenje drugih stavki - ulja, folije, a mi imamo godišnje ugovore i teško možemo mijenjati cijene i ovaj zadnji kvartal po profitabilnosti bit će jako težak", kaže Popović. Kanaan vlastitu proizvodnju krumpira ima na oko 500 hektara i upravo radi procjene s koliko se vlastitih količina može "pokriti". "No definitivno neće biti dovoljno krumpira, pa sve to, kao i situacija s njim u Europi, godinu čini vrlo izazovnom", kaže Popović i najavljuje da će dio cijena svojih proizvoda morati korigirati.


Suzana Župan
loše
PRINOSI KRUMPIRA SMANJENI ZA TREĆINU

NAJGORA GODINA
"Nije samo pitanje količina sirovina, nego i kvaliteta koja je ove godine katastrofalna. Krumpir je počeo retrovegetirati; prvo suša pa kiše i počeo je bacati novi izboj što je nama sve škart", ističe Zvonko Popović. Lani je, dodaje, sirovina bilo dosta, a uvoz dosegnuo najviše 5 - 10 % potreba. Dosad je ovaj donjomiholjački proizvođač čipsa krumpir uvozio iz Francuske, Njemačke, no sada je pitanje hoće li ga i ondje biti. "Strahujemo što će biti jer sve što smo dosad imali na svojim površinama nije kvalitetno. U 31 godinu rada ovo je najgora godina u pogledu kvalitete sirovine, krećemo u traženje dodatnih mogućnosti", kaže.

6

kuna je trenutno kilogram krumpira u maloprodaji na đakovačkoj tržnici

Zvonko Popović

tvrtka Kanaan

Ne samo da će nedostajati krumpira nego se dogodilo i poskupljenje drugih stavki - ulja, folije...

Možda ste propustili...

MINISTARSTVO HRVATSKIH BRANITELJA O TUŽBAMA

“Isto se pravo ne može koristiti u dvije države”

KRAJ PANDEMIJE NIJE PROGLAŠEN

COVID i dalje globalna javnozdravstvena kriza

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UMIROVLJENICI OČEKUJU “POVIŠICU”

Prosječna mirovina bit će veća za približno 23 eura

2

KAMPANJA SVJETSKE ORGANIZACIJE ZA ZAŠTITU PRIRODE

More bi ubrzo moglo biti prazno

3

ANTIKORUPCIJSKO VIJEĆE

Petrov: MOL presudom dobio samo dva posto traženog