Ekonomija
NEDOSTATAK KVALIFICIRANE RADNE SNAGE

Plaća i do 15 tisuća kuna, no malo tko želi u vozače
Objavljeno 26. kolovoza, 2021.
Da nam ovog trenutka dođe i 100 vozača, za sve bi bilo posla, kaže Vrdoljak

Nedostatak kvalificirane radne snage i može li po tom pitanju nešto učiniti lokalna zajednica, prije svega općine i županije, bila je osnovna tema posjeta osječko-baranjskog župana Ivana Anušić tvrtki Ricardo, čije je sjedište u Dardi. Tom ga je prigodom Milan Vrdoljak, vlasnik i predsjednik Uprave, upoznao i s nastavkom ranije započetih investicija.Dobre plaće


Tvrtka Ricardo dugi je niz godina u vrhu domaćih tvrtki u sektoru cestovnog prijevoza, no muku muči s osiguravanjem dovoljnog broja kvalificiranih vozača.

- Imamo 265 registriranih voznih jedinica, a da nam ovog trenutka dođe i 100 vozača, za sve njih bilo bi posla. Samo to vam je dovoljan pokazatelj kakav problem imamo. To nije problem koji je nastao preko noći, niti se preko noći može riješiti, no mi držimo da moramo biti društveno odgovorni i vidjeti što mi kao poduzetnici možemo pridonijeti da društvu pružimo ruku i kažemo što mi trebamo napraviti da ljude koji su nezaposleni, da ih napravimo zapošljivim. Znam da oko zanimanja vozača vlada fama da kad sjednu u kabinu nema ih doma mjesec dana, ali nama nedostaju i vozači koji obavljaju loko dostavu, s radnim vremenom od 7 do 15 sati. A mislim pritom da su u ovoj grani korektne plaće, u našoj tvrtki su u rasponu od sedam, pa i više od 15 tisuća kuna. Dakle, to je daleko ispod minimalca. No, mislim da sličnih problema ima i u drugim strukama - rekao je Vrdoljak.

- Jasno vam je da se iz našeg razgovora kao glavni problem iskristalizirao nedostatak kvalificirane radne snage te da već od samog upisa u srednju školu treba usmjeravati mlade ljude prema sigurnim radnim mjestima koja su kvalitetno i dobro plaćena, i koja su ovdje na području Slavonije i Baranje. Bitno je te osobe osvijestiti kako i na koji način odlučiti se za zanimanja koja u budućnosti postaju deficitarna. Ona nam čine problem, jer domaće tvrtke koje bi se mogle jače gospodarski i tržišno pozicionirati ne uspijevaju, jer nemaju dovoljan broj radnika za određene poslove. Uvozimo radnu snagu, dok s druge strane na našem županijskom Zavodu za zapošljavanje imamo 14 tisuća nezaposlenih koji ili nemaju kvalifikaciju ili nisu zainteresirani za prekvalifikaciju - kazao je Anušić.

Svjestan je da je to sustavni problem koji se mora rješavati na nacionalnoj razini, no i na županijskoj razini spremni su početi kreirati radna mjesta i kadrove koji završavaju ona zanimanja za koja će nakon završetka školovanja imati posao.

Nove mjere


- Jedna od tvrtki koja nudi takav posao je i Ricardo. Ubrzo ćemo javnost upoznati s programom mjera podrške. Mi, kao Županija, ali i ostale jedinice lokalne samouprave, trebamo biti podrška poduzetnicima, bez obzira na to imaju li oni dva, tri, ili 270 zaposlenih, kao tvrtka Ricardo. Jer u konačnici od tih ljudi ova zajednica živi, i bez njih bi situacija bila mnogo gora. Gospodarska situacija danas je dobra, idemo prema naprijed, ali trebamo se svi uključiti u ovaj projekt rješavanja manjka kvalificirane radne snage - rekao je Anušić.Vrdoljak je podsjetio na ranije (od 2015. godine) započetu suradnju sa srednjim prometnim školama u Osijeku i Belom Manastiru, kada su bili spremni na stipendiranje učenika i osiguranje prakse, ali, nažalost, ni to nije dalo priželjkivane rezultate.- Kad mladi završe to zanimanje, postavlja se pitanje žele li oni to zanimanje doista i raditi. Za neke od njih motiv je bio samo taj da dođu do "B" i "C" kategorije, odnosno dozvole, ali ne i da doista rade taj posao - požalio se Vrdoljak. Naposljetku, bila je ovo prigoda da Vrdoljak upozna župana s nastavkom ranije započete, pa u jednom trenutku zaustavljene investicije - gradnje nove stanice za tehnički pregled u Bilju. - Počeli smo ovu investiciju 2017. godine, no morali smo je zaustaviti. Naposljetku, u travnju smo nastavili s realizacijom i očekujemo da će do kraja godine biti otvorena. Uz samu stanicu bit će i jedan trgovački prostor s autokozmetikom i rezervnim dijelovima, ali i restoran u kojemu će, primjerice, naši vozači moći pojesti topli obrok. Vrijednost ove investicije bit će veća od tri milijuna eura - rekao je Vrdoljak.


Dario Kuštro
Možda ste propustili...

STANOGRADNJI NAJVEĆEG GOSPODARSTVA EU-A PRIJETI PROPAST

Njemačko gospodarstvo tapka u mjestu

TONI MILUN U OSIJEKU O FINANCIJSKOJ PISMENOSTI

Kad god možemo, izdvojimo iz plaće dio za svoju budućnost

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RASPRODANA DVODNEVNA OSJEČKA KONFERENCIJA FINANCIJSKE PISMENOSTI TONIJA MILUNA

Građani i poduzetnici učili o tajnama investiranja, gdje i kako rasporediti novac, kako jeftinije kupovati i štedjeti...

2

NEIZVJESNOST TRŽIŠTA

Ove jeseni sijat će se 20 posto manje pšenice nego lani

3

STANOGRADNJI NAJVEĆEG GOSPODARSTVA EU-A PRIJETI PROPAST

Njemačko gospodarstvo tapka u mjestu