Magazin
TJEDNI OSVRT

SDP-u prijeti do sada neviđeno rasulo
Objavljeno 31. srpnja, 2021.
”Grbinova čistka je luđačka”, izjavio je bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić nakon što su iz partije izbačeni neki od njemu najbližih političkih suradnika poput Rajka Ostojića ili kuma mu Tihomira Barišića. Izbačen je i bivši predsjednik zagrebačke organizacije Gordan Maras te još nekolicina visokopozicioniranih članova. Bernardić je stoga žestoko raspalio po svom nasljedniku Peđi Grbinu, koji je u utorak napravio unutarstranačku čistku. Odluku je nazvao “u najmanju ruku bolesnom”.

Grbin pak na prozivke odgovara: “Mi smo se sveli na prepucavanje, a nitko nije razmišljao o tome kako dobiti povjerenje birača”, rekao je šef SDP-a. I, doista, o rasulu u SDP-u i bavljenju samima sobom očito ni sam Grbin nije razmišljao devet mjeseci od kada je predsjednik, a što im se obilo o glavu jer prema posljednjim anketama postali su treća opcija birača, nakon što je, poslije prvog HDZ-a, na drugo mjesto zasjela platforma Možemo! Zato se već u prvim reakcijama na brisanje istaknutih članova Grbinu spočitnula činjenica da SDP ima loš rejting, te da ovakve poteze vuče u najnezgodnijem trenutku istraživanja javnog mnijenja. On o čistkama još dodaje: “Oni su odgovorni za nered i rasulo, odluke su se morale donijeti! Odluka kada govorimo o saborskim zastupnicima i kolegi Marasu je prije svega politička, a proizlazi iz njihove odgovornosti”, izjavio je. Ali već sada je jasno da će konačni obračun s protivnicima imati dalekosežne posljedice. Prema nekim procjenama, Klub SDP-a u Saboru mogao bi ostati bez šest zastupnika, što će dovesti i do njegova raspada. A između redaka, Bernardić je dao naslutiti da je s izbačenim članovima, među kojima je i četvero saborskih zastupnika, spreman možda čak i na osnivanje nove političke opcije.

“Sada kada smo na rejtingu od 13 posto, umjesto da nas okupi, Grbin nas rastače”, komentirao je jedan ugledni SDP-ovac. Politički analitičar i komentator Tomislav Stipić ipak kaže da stranka iz ovog treba izaći pametnija, stati s komentiranjem odluka u javnosti, posvetiti se jačanju prije svega zagrebačke organizacije i ponuditi jasne i nove politike za sljedeće razdoblje.

U zagrebačkom SDP-u treba pronaći osobe koje će motivirati članstvo i dati novu perspektivu, ljude s energijom koji će moći parirati platformi Možemo!, objašnjava. Konačno, potop SDP-a svakako nije isključiva krivnja ni Bernardića ni Grbina. Kombinacija je to dugotrajnih procesa vezanih uz vođenje stranke još od Zorana Milanovića, kadroviranja, unutarstranačkih odnosa i gubitka ideja vezanih uz socijalne teme. Nestali su zalaganje, ideja i strast.

Damir Gregorović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: ANA RIMAC SMILJANIĆ/SANDRA PEPUR/JOSIP VISKOVIĆ

Posljedice potpisivanja
na brzinu ili jednog klika
mogu biti vrlo skupe

2

REPORTAŽA: KAKO SAM OSVAJAO MONT BLANC

Život je kratak,
trčanje ga čini dužim

3

HRVATSKA NARODNA BANKA

Omogućiti bolju zaštitu potrošača