Novosti
SUMNJIVA KVALITETA JABUKA I OBMANA KUPACA

Lažne deklaracije i niža cijena ugrožavaju domaće voćare
Objavljeno 20. srpnja, 2021.
Inspektori su nakon 33 nadzora trgovaca voćem i povrćem petorici zabranili rad

Hrvatske voćare očekuje neizvjesna jesen jer će urod, s obzirom na tuču i mraz u travnju, biti smanjen, a neizvjesna je i otkupna cijena ovogodišnje jabuke. Usto, voćari su ljutiti na uvoznike koji nižom cijenom, ali i sumnjivom kvalitetom jabuka koje se mogu naći u trgovačkim lancima, konkuriraju domaćim jabukama, jer, kako tvrde, na deklaracijama jabuka iz Poljske stoji da su proizvedene u Hrvatskoj.Kršenje zakona


Proizvođač jabuka Željko Ledinski, predsjednik Kriznog stožera pri Hrvatskoj voćarskoj zajednici, upozorio je još u travnju na lažne deklaracije. "Već po samom izgledu tih jabuka i načinu pakiranja utvrdili smo da to nije iz naše proizvodnje, premda je istaknuta deklaracija da je iz Hrvatske", rekao je tada Ledinski, dodajući kako voćari traže strože kontrole uvoza svih vrsta voća te kazne u slučaju kršenja Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama. U svibnju je Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice, naveo primjer jabuka deklariranih da su proizvedene u Hrvatskoj, a zapravo su bile iz Poljske, i sadržavale su ostatke pesticida koji su u EU-u zabranjeni već nekoliko godina, a bile su namijenjene - Ukrajini.

- Radi ispravnog obavještavanja javnosti, zaštite domaće proizvodnje i integriteta domaćeg tržišta, lijepo molimo nadležne institucije da provjere naše sumnje u neispravno deklariranje kroz sveobuhvatnu i dublju kontrolu odakle je jabuka došla, gdje je skladištena, kome je plasirana u maloprodaju, i s kakvom deklaracijom - navode iz HVZ-a u prijavi Državnom inspektoratu i Ministarstvu poljoprivrede. Državni inspektorat ubrzo je odgovorio kako je proveo nadzore na 85 prodajnih mjesta kod 33 trgovca voćem i povrćem, pregledana je 381 identifikacijska lot oznaka i utvrđeno je 25 nepropisnih lotova jabuka i krumpira, jer nije navedena zemlja podrijetla, ili je riječ o nepropisnom označavanju i neudovoljavanju minimalnim zahtjevima kvalitete te je u pet slučajeva privremeno zabranilo prodaju voća i pokrenuo prekršajne postupke. Voćari i dalje traže strože kontrole, ali i vidljivije označavanje jabuka, primjerice nacionalnim zastavama, kako bi kupac znao iz koje zemlje one dolaze. Za Glas Slavonije poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata navodi kako je lani provedeno 950 inspekcijskih nadzora usklađenosti voća i povrća s propisanim tržišnim standardima, pri čemu su u 87 slučajeva utvrđene nepravilnosti. Doneseno je 80 upravnih mjera i pokrenut je 31 prekršajni postupak.


Stjepan Zorić, potpredsjednik Hrvatske voćarske zajednice, kaže kako se unatoč štetama od mraza ove godine ipak može očekivati proizvodnja jabuka na razini prošlogodišnje od oko 55.000 tona, ili malo više, a što je dostatno za domaće potrebe. Razlog tomu je što su štete na nekim dijelovima iznosile 100 posto, a na nekim ih dijelovima nije bilo. Voćari priželjkuju otkupne cijene na razini lanjskih - 2,5 do tri kn/kg. No, i dalje ih brine uvoz jabuka iz Poljske koja je također pretrpjela velike štete od mraza proljetos, ali i dalje ima oko dva milijuna tona jabuka za izvoz.

Stati tome na kraj


- Nemamo ništa protiv uvoza, ali smo protiv nelojalne konkurencije - kaže Zorić, i dodaje da se trgovački lanci ipak polako okreću domaćem proizvodu, jer sve više jača svijest o potrošnji domaćeg. To je i jedan od razloga što su neke domaće tvrtke počele uvoziti jeftine jabuke iz Poljske te na pošiljke zalijepe etikete da su proizvedene u Hrvatskoj. "Na to smo mi iz voćarske zajednice proljetos upozorili inspektorat koji je napravio izvide, utvrdio nepravilnosti i vjerojatno odredio kaznu. Međutim, problem je što je riječ o tvrtkama koje su toliko financijski jake da mogu lagano podnijeti plaćanje kazni. Osim toga, inspektorima je jako teško utvrditi da se radi o uvoznim jabukama koje se prodaju pod domaće, jer tvrtke koje to rade i same imaju voćnjake. Tako da tu ne pomaže ni Zakon o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse", kaže Zorić.

Voćar Miroslav Milovuković iz Orahovice svoj je urod uspio zaštititi zahvaljujući investiranju u zaštitnu mrežu. "Sve sam uspio spasiti i urod je jako dobar. Uspijem sve prodati na tržnici u gradu i okolici", kaže Milovuković te dodaje kako slučajevi otkupa velikih trgovačkih lanaca jabuka izvana jako štete malim voćarima. "Te su jabuke i umnogome lošije od naših, a česta je pojava da otkupe prošlogodišnje jabuke koje godinu dana stoje na skladištu i stave našu deklaraciju", kaže Milovuković.

Romi Suk Barić ostala je nakon prvog leda u Orahovici gotovo bez cijelog uroda. "Nešto će ‘preživjeti‘, ali vidjet ćemo. Plan mi je za koju godinu pokrenuti ekoproizvodnju jabuka. Kada je riječ o uvozu jabuka, primjerice poljske su kao krumpir, nemaju ni slatkoće ni mirisa, i nije ih teško prepoznati. Nadam se i vjerujem kako će se tome stati na kraj", zaključila je Suk Barić.Zdenka Rupčić
SLAVONSKE ŽUPANIJE NUDE RJEŠENJA
Poljoprivrednicima, pa tako i voćarima, na sve moguće načine pokušavaju pomoći i županije, primjerice Osječko-baranjska, gradnjom distribucijskog centra. Virovitičko-podravski župan Igor Andrović i županijski pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok kao moguće rješenje istaknuli su deklaracije proizvoda i udruživanje poljoprivrednih proizvođača. “Jedna od ideja je da trgovački centri primaju ambalažu s domaćim proizvodima, gdje će biti točno istaknuto čija je proizvodnja. Na mnogim proizvodima piše samo zemlja podrijetla i kupac ne zna čiji proizvod kupuje. No, kada biste vidjeli da je proizvod OPG-a s područja Virovitičko-podravske županije, ili s područja Hrvatske, vjerojatno biste kupili taj proizvod, a ne neki uvozni”, rekao je Andrović te apelirao na potrošače da bez obzira na nešto malo veću cijenu kupuju domaće proizvode koji su kvalitetniji i svježiji. Također apelirao je na potrošače da što više kupuju na kućnom pragu kako bi pomogli domaćoj proizvodnji, a poljoprivrednicima je predložio da se udruže i tako budu jači i konkurentniji na tržištu. “Proizvođačke organizacije zasigurno su budućnost poljoprivrede. Ta ideja može doći od nas, ali sama inicijativa mora doći od proizvođača. Mi ćemo pomoći u administrativnim poslovima i da zažive”, rekao je Andrović.

UVEZENO 211.836 TONA SVJEŽEG VOĆA
Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, Hrvatska je u 2020. godini uvezla 211.836 tona svježeg voća u vrijednosti od 1,5 milijardi kuna, a u prva četiri mjeseca ove godine 76.046 tona u vrijednosti od gotovo 500 milijuna kuna. Ukupna vrijednost izvoza hrvatskog svježeg voća u prošloj godini bila je 1,7 milijuna kuna, kada su izvezene 67.674 tone voća, a u prva četiri mjeseca ove izvezli smo 14.153 tone u vrijednosti od 91 milijun kuna. Hrvatska najviše izvozi u Sloveniju, čak 17.554 tone u vrijednosti od gotovo 80 milijuna kuna, na drugom mjestu je BiH s 12 359 tona, što je Hrvatskoj donijelo 29 milijuna kuna. U Srbiju je izvezeno više od 6000 tona za 27 milijuna kuna, a u Italiju, Češku i u Njemačku po nešto više od 5000 tona.

Možda ste propustili...

UZAVRELA ATMOSFERA U OŠ KRAPINSKE TOPLICE ZBOG MASKE

Koliko odlučuje otac, a koliko agresivna skupina oko njega?

U HRVATSKOJ UMRLO 14 OSOBA, 1162 NOVOZARAŽENE

47 novopozitivnih osoba u OBŽ, 21 u VSŽ

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UOČI UNUTARSTRANAČKIH IZBORA RASKOL SVE IZVJESNIJI

Zastupnica otvorila ured
u središtu grada koji u
osječkom SDP-u ignoriraju

2

U HRVATSKOJ SKOK: 1.835 NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE KORONAVIRUSOM

U OBŽ 87, u VSŽ 42 novopozitivne ososbe

3

IŠČEKIVANJE OBITELJI I SIGURNOSTI DOMA

Ove godine posvojeno 79 djece, a "na čekanju" je i dalje više od 1650 potencijalnih posvojitelja