Novosti
JEDAN OD ŠEST PRIORITETA

Modernim i učinkovitim gospodarstvom do klimatski neutralnog kontinenta
Objavljeno 8. svibnja, 2021.

Jedan od šest prioriteta Europske komisije za razdoblje od 2019. do 2024., također je i Europski zeleni plan. Europa želi biti prvi klimatski neutralan kontinent tako što će postati moderno i resursno učinkovito gospodarstvo.

Klimatske promjene i uništavanje okoliša prijetnja su egzistenciji Europe i svijeta. Za borbu protiv tih problema Europa treba novu strategiju rasta koja će Uniju pretvoriti u moderno, resursno učinkovito i konkurentno gospodarstvo u kojem 2050. godine nema netoemisija stakleničkih plinova, gospodarski rast nije povezan s upotrebom resursa te nijedna osoba, pa nijedna regija nisu zapostavljene.

Europski zeleni plan strategija je za postizanje održivosti gospodarstva EU-a. To se želi postići pretvaranjem klimatskih i ekoloških izazova u prilike u svim područjima politike i osiguravanjem pravedne i uključive tranzicije.

EU je već počeo s modernizacijom i preobrazbom gospodarstva za postizanje klimatske neutralnosti. Emisije stakleničkih plinova smanjile su se za 23 % u razdoblju od 1990. do 2018., a gospodarstvo je poraslo za 61 %. Međutim, trenutačne politike smanjit će emisije stakleničkih plinova samo za 60 % do 2050. Mnogo toga još treba učiniti, počevši s ambicioznijom klimatskom politikom u sljedećem desetljeću.

Ambicije europskog zelenog plana u pogledu okoliša neće se ostvariti samostalnim djelovanjem Europe. Uzroci klimatskih promjena i gubitka biološke raznolikosti globalni su i ne mogu se smjestiti unutar nacionalnih granica. No EU ima kolektivnu sposobnost preobraziti svoje gospodarstvo i društvo kako bi ih postupno učinio održivijima. Može se dalje razvijati kao globalni predvodnik kada je riječ o mjerama u području klime i okoliša, zaštite potrošača i prava radnika. D. Kuštro
PROMICANJE EUROPSKOG NAČINA ŽIVOTA
Ostali prioriteti su “Europa spremna za digitalno doba”, “Gospodarstvo u interesu građana”, “Snažnija Europa u svijetu”, “Promicanje europskog načina života” te “Novi poticaj europskoj demokraciji”. Europa, dakle, priprema svoje građane za nove tehnologije, EU želi stvoriti privlačnije okruženje za ulaganje, EU će ojačati svoj glas u svijetu zagovaranjem multilateralizma i globalnog poretka utemeljenog na pravilima. Naposljetku i zaštititi svoju demokraciju od vanjskog uplitanja.
Ambicije zelenog plana u pogledu okoliša neće se ostvariti samo djelovanjem Europe

Novi Europe Direct centri

Početkom svibnja s radom je počela nova generacija više od 420 centara EUROPE DIRECT diljem EU-a. Njihove aktivnosti trajat će do kraja 2025. godine, a omogućit će da se ljudi u svim dijelovima Europe upoznaju s Europskom unijom i njezinim politikama i vrijednostima. Centri će biti važna poveznica između institucija EU-a i građana, jer će građanima omogućiti da saznaju kako se Europa bori s pandemijom bolesti COVID-19, kako u okviru programa NextGenerationEU potiče gospodarski oporavak te na koji način djeluje da bi ostvarila zelenu i digitalnu tranziciju.U Hrvatskoj je ukupno deset EUROPE DIRECT centara, jedan od njih je u Osijeku, u sklopu Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREKOGRANIČNI ŠOPING KLECA POD TERETOM KORONE

Potrošnja Slavonaca u BiH smanjena za čak 500 posto

2

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

OBŽ: Dvoje novooboljelih, jedna preminula osoba

3

ODLIČAN ODZIV NA CIJEPLJENJE BEZ NARUČIVANJA U DVIJE ŽUPANIJE

Dr. Krešić: Iskoristite svaku mogućnost za cijepljenje zbog sebe i starog života