Osijek
STRATEŠKI PROJEKT ŽUPANIJE

Udahnut će novi život
zapuštenoj ljevaonici OLT-a
Objavljeno 27. travnja, 2021.
Na temelju konzervatorske dokumentacije izrađivat će se sva ostala dokumentacija u projektu

Župan Ivan Anušić potpisao je u utorak Ugovor o izradi pripremne dokumentacije strateškog projekta revitalizacije ‘brownfield‘ područja OLT Osijek - konzervatorska dokumentacija s izrađivačem dokumentacije - Konzervatorskim projektnim ateljeom Osijek.

Nakon što je najavljen prije dvije godine, ovo je jedan od važnih koraka na temelju kojeg će se kasnije izrađivati sva druga dokumentacija potrebna za realizaciju projekta obnove područja OLT-a, strateškog projekta Županije kojim se zapuštenoj, ali atraktivnoj lokaciji u Osijeku želi udahnuti novi život.

- Nakon što smo prije dvije godine predstavili projekt revitalizacije stare ljevaonice OLT-a na području grada Osijeka, površine oko šest hektara, najavili smo proces koji će trajati, koji će se realizirati kroz određene ugovore, aktivnosti i projekte, i ovo je jedan od prvih koraka. Ukupna vrijednost koju smo dobili za pripremu tehničke dokumentacije za revitalizaciju "brownfield" područja OLT Osijek iznosi 2,7 milijuna kuna, a danas potpisujemo ugovor s Konzervatorskim projektnim ateljeom Osijek vrijednosti 287.500 kuna. Riječ je o konzervatorskom projektu koji će biti izrađen u roku 60 dana, nakon čega će biti jasni svi parametri i preduvjeti kako i na koji način realizirati projekt revitalizacije prostora na kojem se nalazio OLT - rekao je župan Anušić.

Dodao je kako je do sada izrađeno ili je u postupku izrade studija izvedivosti, idejno-tehničko i arhitektonsko rješenje te glavni izvedbeni projekt rekonstrukcije i prenamjene prostora na kojemu se nalazio OLT.

Marko Tokić iz Konzervatorskog projektnog ateljea Osijek rekao je da je predmet ugovora izrada konzervatorske dokumentacije i arhitektonskog snimka postojećeg stanja te precizirao što će njegova tvrtka raditi nakon ulaska u posao.

- Kompleks OLT-a poprilično je velik, a predmet ovoga ugovora je pet građevina tog kompleksa koje imaju određenu kulturnu, graditeljsku i povijesnu vrijednost, i za svaku od njih bit će izrađen konzervatorski eleborat i arhitektonski snimak postojećeg stanja, a sve preostale građevine kataloški će se obraditi, dakle nešto manje detaljno, jer je i njihova pretpostavljena vrijednost nešto manja. Na temelju te cjelokupne dokumentacije Konzervatorski odjel u Osijeku donijet će uvjete prema kojima će se poslije izrađivati sva druga dokumentacija potrebna za realizaciju obnove područja OLT-a - rekao je Tokić.

Ivan Alilović
multifunkcionalnost
UMJETNOST,

SPORT I

GOSPODARSTVO
U PLANU I GRADNJA 380 STANOVA
Planirano je da se revitalizacija područja OLT-a odvija u dvije faze. U prvoj bi se realizirali gospodarski sadržaji (poduzetnički inkubator, akcelerator STEM tehnologije, inkubator za kulturne i kreativne industrije), obrazovno-sportski sadržaji (sportski talent akcelerator i 50-metarski bazen), kulturno-obrazovni sadržaji (kazalište male scene i alternativna kulturuna scena te muzej-galerija za potrebe obrazovnih institucija). U drugoj fazi projekta trebao bi se realizirati projekt poticajne stanogradnje za 1600 stanovnika, odnosno 380 stanova, a sve u svrhu gospodarskog napretka Osječko-baranjske županije Grada Osijeka i podizanja kvalitete života i socijalnog blagostanja građana.
Možda ste propustili...