Kultura
MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA

Sudjelovanje osoba s invaliditetom u kulturi pridonosi podizanju razine kvalitete života
Objavljeno 22. travnja, 2021.
Ministarstvo kulture i medija objavilo je Poziv za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u Hrvatskoj u 2021. Sudjelovanje osoba s invaliditetom u kulturnim sadržajima pridonosi podizanju razine kvalitete življenja osoba s invaliditetom jednako kao i društva u cjelini, raznolikosti društva, jačanju kapaciteta zajednice te afirmira njihove kreativne, umjetničke i intelektualne mogućnosti, senzibilizira javnost za umjetnički rad osoba s invaliditetom, ističe se u Pozivu objavljenom na mrežnim stranicama Ministarstva.


Od prošle godine Poziv se provodi u suradnji i u koordinaciji s Uredom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom RH. Pravo podnošenja prijave na temelju ovoga Poziva imaju organizacije civilnog društva (umjetničke organizacije, zaklade i udruge koje djeluju u području kulture i umjetnosti i socijalne djelatnosti) koje imaju sjedište i obavljaju djelatnosti na području RH.


Financiraju se programi visoke kvalitete i profesionalnih standarda, obuhvaćajući široka područja programa koji osiguravaju ravnopravno uživanje u kulturi osobama s invaliditetom i djeci i mladima s teškoćama u razvoju, dostupnost i pristup kulturnim sadržajima, programima vizualnih umjetnosti, audiovizualnih djelatnosti, izvedbenih umjetnosti, knjige i književnosti i kulturne baštine.


Prihvatljive su programske aktivnosti kojima je cilj osiguranje prilagodbe umjetničkog i/ili kulturnog sadržaja za osobe s jednom ili više vrsta invaliditeta i djecu i mlade s jednom ili više teškoća u razvoju, vidljivost prilagođenih i/ili dostupnih programa za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju, promicanje i jačanje vidljivosti vrijednosti ravnopravnog pristupa i dostupnosti kulture.


Prihvatljive programske aktivnosti mogu uključivati i izradu priručnika, publikacija i slično, s predstavljenom strategijom diseminacije i promidžbe, radi diseminacije informacija i poticanja dobrih praksi osiguranja pristupa i dostupnosti kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju.


Prijave se podnose preko interneta na obrascu (e-prijavnici) br. 26 koji je dostupan na stranicama Ministarstva kulture i medija: https://e-prijavnice.min-kulture.hr/e-pisarnica. Poziv je otvoren do 20. svibnja 2021. T.K.
Možda ste propustili...

KONCERT IZ CIKLUSA KANCIONIJER UŽIVO NA HRT-U

Izvode djela Mahlera i Hindemitha

OPROŠTAJ OD SAŠE ANOČIĆA

Sanjar u doba grube realnosti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana