Regija
POVJERENIK VLADE RH O STANJU U GRADU:

Zbog dugova pred Valpovom
su sudski postupci i ovrhe?
Objavljeno 13. ožujka, 2021.
Gradu Valpovu uskoro slijede postupci proračunskog i inspekcijskog nadzora
VALPOVO

Nakon što je Vlada Republike Hrvatske imenovala Ivana Karalića za svoga povjerenika koji obavlja posao iz nadležnosti raspuštenog Gradskog vijeća, a gradonačelnik Valpova Matko Šutalo na mrežnim stranicama Grada i svoje Valpovačke nezavisne liste objavio kako je u utorak predao povjereniku prijedlog Odluke o financiranju nužnih rashoda i izdataka uz obrazloženje, o trenutačnom funkcioniranju Grada Valpova na naš upit očitovao se Vladin povjerenik Karalić.

Dospjele obveze
Prema njegovim riječima, trenutačno najveći problem predstavljaju dospjele, a nepodmirene obveze. Kada se njima pribroje i obveze koje dospijevaju na naplatu te manjak iz prošle godine, ukupan dug Grada Valpova je posljednjeg dana prošle godine iznosio 42,5 milijuna kuna. Sve je to vidljivo u godišnjem financijskom izvješću za prošlu godinu, kaže Karalić.

- Vladino Rješenje o imenovanju stupilo je na snagu 19. veljače ove godine. Istog dana obavio sam prvi radni sastanak s gradonačelnikom i utvrdili smo koje su nam zakonske obveze u idućem razdoblju. Inače, institut povjerenika postoji upravo kako bi se osiguralo redovito funkcioniranje Grada i gradskih ustanova i kako bi se svi programi i poslovi uredno obavljali. Obveze koje su ranije preuzete, točnije do kraja prošle godine, na temelju zakona moraju se uredno izvršavati. Ipak, povjerenik nije ovlašten odobravati nova financijska zaduženja Grada, a to, naravno, u ovoj situaciji ne bi bilo ni odgovorno s obzirom na činjenicu koliki je trenutačno dug - pojašnjava povjerenik Karalić, dodajući da će, osim izmjene pojedinih općih akata koji će se uskladiti sa zakonskim propisima, do kraja ožujka donijeti i Odluku o financiranju nužnih rashoda i izdataka Grada Valpova, što će jamčiti normalno funkcioniranje svih gradskih usluga i djelatnosti koje inače ovise o gradskom proračunu.

Govoreći o tome koliko ovako veliki dugovi Grada Valpova ugrožavaju redovito gradsko poslovanje, Karalić navodi da je posljednjeg dana prošle kalendarske godine bilo čak 11,6 milijuna kuna dospjelih, a nepodmirenih obaveza. Uz to, pred Gradom su i višemilijunske obveze koje tek dospijevaju na naplatu. Sve financijske obveze koje se ne plate na vrijeme, za sobom povlače zatezne kamate i potencijalne sudske sporove i u konačnici ovrhe. A cilj je upravo - da se takav scenarij ne dogodi!

Nema dokumente
- Kako je nastao toliki dug pokušavam utvrditi od kada sam preuzeo dužnost Vladina povjerenika. No, nažalost, nisam dobio na uvid podatke koji bi to točno razjasnili! Iako sam ih uporno tražio, do danas mi nisu dostavljeni ni popis svih dospjelih, a nepodmirenih obveza, popis svih kreditnih zaduženja s datumom nastanka tih obveza, plan prihoda i rashoda za 2020. godinu kao ni izvršenje prihoda i rashoda za prošlu godinu u jednom dokumentu. Također, gradonačelnika Šutala i stručne službe upozorio sam da nisu objavili popratni dokument (bilješke) uz financijsko izvješće za prošlu godinu koji je ključan kako bismo imali točne podatke o svim ugovornim odnosima koje je Grad zaključivao i eventualnim sudskim sporovima. Taj dokument također prikazuje i što je dovelo do većih odstupanja između planiranog i izvršenog u proračunskom razdoblju - tvrdi povjerenik.

Zbog svega toga povjerenik Karalić se ovoga tjedna obratio i nadležnim ministarstvima - Ministarstvu financija i Ministarstvu pravosuđa i uprave, koje je obavijestio o situaciji u Valpovu, uvjeren da će se kroz zakonske postupke proračunskog i inspekcijskog nadzora utvrditi stvarno stanje s gradskim financijama.

- To će ujedno biti i pomoć stručnim službama Grada da već sada počnu raditi na pripremi mjera koje će se poduzeti radi sanacije duga. Bitno je da postojeći dugovi ne generiraju nove dugove i da pošaljemo poruku građanima i dobavljačima koji imaju potraživanja prema Gradu da ozbiljno radimo na postizanju fiskalne uravnoteženosti. Naravno, pri tome ne smiju trpjeti već započeti gradski projekti. U zajedništvu svih aktera i gradonačelnika i gradskih stručnih službi i čelnika ustanova vjerujem da ćemo iz ove zahtjevne situacije izvući najbolje što možemo - zaključuje Karalić.

Lidija Aničić
Karalić o suradnji s gradonačelnikom
“Želim vjerovati da je nedostavljanje velikog dijela dokumentacije samo posljedica odnosa koji se tek uspostavljaju. Za mene uvijek postoji samo jedan put, a to je dijalog i otvorena komunikacija o svim pitanjima. Nadam se da to prepoznaje gradonačelnik i njegove stručne službe, te da će u meni vidjeti suradnika koji u partnerskom odnosu želi samo uredno izvršavati svoje zakonske obveze”, prokomentirao je Karalić situaciju u kojoj je više od tri tjedna čekao na dostavu tražene dokumentacije, a koja mu je tek polovično dostavljena. Na službeni upit Gradu Valpovu, koji im je iz Glasa Slavonije upućen 9. ožujka, o razlozima zašto se povjereniku Karaliću sve do tada nije dostavila potrebna dokumentacija kako bi mogao izvršiti zadaću za koju je postavljen, do danas nismo dobili nikakvo obrazloženje.
Dug 31. prosinca 2020. iznosio je 42,5 milijuna kuna, od čega su 11,6 milijuna kn nepodmirene obveze
mjere
cilj je

sanirati

dugove
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana