Ekonomija
OBNOVA POLJOPRIVREDNOG POTENCIJALA NA PODRUČJIMA POGOĐENIM POTRESOM

Dostupna je aplikacija za prijavu šteta na OPG-ovima 
Objavljeno 13. siječnja, 2021.
Djelatnici Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske poljoprivredne agencije (HAPIH) pomažu poljoprivrednim proizvođačima na područjima pogođenim potresom kroz čitav niz aktivnosti kako bi se umanjile posljedice potresa i čim prije uspostavila i nastavila poljoprivredna proizvodnja, a od sada je dostupna i aplikacija za prijavu šteta na poljoprivrednim gospodarstvima.


"Registrirani poljoprivrednici mogu putem ove aplikacije, osim oštećenja poljoprivrednih resursa (gospodarskih zgrada i objekata, poljoprivrednih površina i stoke), prijaviti i potrebe za stočnom hranom, izmještanjem stoke, kao i poteškoće s prodajom poljoprivrednih proizvoda. Podaci koji su već prikupljeni dosadašnjim obilaskom terena poljoprivrednih savjetnika bit će uneseni u aplikaciju i koristit će se u svrhu pripreme i provedbe mjera namijenjenih obnovi poljoprivrednog potencijala, koja će se financirati iz Programa ruralnog razvoja. Obrazac za prijavu štete na poljoprivrednim gospodarstvima nalazi se na poveznici potresi.mps.hr., navode iz Ministarstva poljoprivrede.


Svim poljoprivrednicima koji nisu u mogućnosti sami prijaviti štetu na raspolaganju stoje poljoprivredni savjetnici putem telefonskih brojeva: Ivan Danjek, 091 4882 715; Jasmina Vagan, 099 4926 460; Davorin Hrsto, 091 4882 803.


U ovom trenutku Ministarstvo poljoprivrede i HAPIH uspostavili su kontakt s 3017 poljoprivrednih gospodarstava u Sisačko-moslavačkoj županiji, od kojih je polovina i fizički obiđeno na terenu te su ustanovljena oštećenja na gospodarskim objektima kod 1280 PG-ova, mehanizacije i strojeva kod 176 OPG-ova i na proizvodnim površinama kod 47 PG-ova. Osigurano je premještanje 271 grla stoke s 41 PG-a te je ukupno posredovano u prodaji 114 grla svih vrsta i kategorija stoke.Z.R.
Možda ste propustili...

MEĐUNARODNA TRŽIŠTA

Cijene nafte pale ispod 55 dolara

EK ŽELI SMANJITI OVISNOST EUROPE O DOLARU

Jak euro važan je za energetski sektor

Najčitanije iz rubrike