Osijek
NATJEČAJ ZA NAJBOLJU STUDENTSKU PODUZETNIČKU IDEJU

Pobijedili Osječani Jukić i Šarlija
Objavljeno 20. prosinca, 2020.
Na natječaju za najbolju studentsku poduzetničku ideju "Hrvatska pamet Hrvatskoj" naši sugrađani Filip Jukić (peta godina Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci) i Dino Šarlija (četvrta godina diplomskog studija matematike Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku) osvojili su prvo mjesto u kategoriji Financijaš, u konkurenciji dvjestotinjak studentskih projekata.

Taj prestižni natječaj, koji se provodi već šestu godinu zaredom, nagrađuje studentske projekte, koji su najbolji pokazatelj da živimo u državi koja ima vrijedne, pametne i obrazovane ljude kojima se priliku mora pružiti.

Filip Jukić i Dino Šarlija dali su poduzetničku ideju Pametni investitor, aplikaciju za investiranje. "Riječ je o portfelju više različitih dionica koji s pomoću ove aplikacije optimizira investitorov očekivani prinos i sklonost preuzimanju rizika. Tu sam ulagačku strategiju primijenio i na vlastita ulaganja te uočio kako se radi o vremenski zahtjevnom procesu. S kolegom Dinom Šarlijom došao sam na ideju napraviti program koji bi investitorima uvelike olakšao donošenje odluka o ulaganju na dionička tržišta. Predstavili smo ga kolegama koji se ne bave investiranjem te uvidjeli kako je i njima ova aplikacija osvijestila činjenicu da ulaganje u dionice nije rizično koliko je to prezentirano u javnosti. Također, program je namijenjen i već iskusnim investitorima koji žele povećati učinkovitost svog portfelja", rekao nam je član pobjedničkog tima Filip Jukić.

- Mlade ja važno poticati na učenje o financijama, a smatram da podrška ovakvim projektima mladima pruža mogućnost da već kao studenti steknu neke navike koje će im koristiti poslije u realnom životu i stvarnim poslovnim situacijama. Bitno je to što sudjelovanjem u ovakvim projektima mlade možemo motivirati da ostanu u Hrvatskoj. Osim toga, sudjelovanje u ovakvim projektima studentima je iznimno korisno, omogućuje im odmak od uobičajene rutine predavanja i ispita. Ovo mladima daje mogućnost da se okušaju u nešto drukčijim situacijama i dobiju povratnu informaciju od ljudi koji već jesu u stvarnom poslovnom svijetu - rekao je Slaven Bošnjak, član Uprave AZ Mirovinskih fondova, glavnog pokrovitelja natječaja u kategoriji Financijaš.

- Ova mi je nagrada motivacija za daljnje učenje i usavršavanje znanja u svijetu financija. Početkom sljedeće godine odlazim na studentsku razmjenu u Estoniju, gdje ću imati priliku, uz pohađanje studijskog programa, raditi u jednoj od estonskih fintech kompanija - rekao nam je Filip Jukić.

I. Alilović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OD 20. RUJNA NA SNAGU STUPILA NOVA PRAVILA KOJA VRIJEDE ZAUVIJEK

Zabranjeno autom u Tvrđu,
parkiranje samo za stanare

2

VODOSTAJ DRAVE PREKRASNO OSLIKAO RIJEČNE OBALE

Osječka ljepotica otkrila sve svoje skrivene pejzaže

3

ULICA PETRA ZRINJSKOG U VIŠNJEVCU

Desetljeće bez kanalizacije